U ovom gradu jeftinije je da se vozite taksijem nego da vi sednete za volan: Zbog poskupljenja goriva cenovnik isti kao onaj iz 2016. godine

17.07.2022

20:06

1

Start je u ovom gradu u odnosu na Beograd jeftiniji za čak tri puta, a cena za pređeni kilometar je više nego dva puta niža i iznosi 44 dinara

U ovom gradu jeftinije je da se vozite taksijem nego da vi sednete za volan: Zbog poskupljenja goriva cenovnik isti kao onaj iz 2016. godine
Taksista - Copyright RINA

Vrtoglave cene taksi prevoza, u poslednje vreme prazne i najdublje džepove. Mnogi građani se pitaju da li pojedina taksi udruženja i firme imaju granicu kad su u pitanju poskupljenja, imajući u vidu da se za mali broj pređenih kilometara uzimaju ogromne sume. Međutim, taksisti iz Čačka prkose svim statistikama i zahvaljujući novim pravilnicima koji su doneti na nivou Grada cene taksi prevoza su najniže u Srbiji, a najverovatnije i u čitavoj Evropi.

 - Zbog drastičnog pada posla iz godine u godinu, mnogi taksisti ne ulažu u svoj vozni park. Automobili su im u lošem stanju i ne zahtevaju preterano veliki novac za održavanje. Usled toga, u jednom lokalnom taksi udruženju su, kako bi pridobili mušterije, maksimalno snizili cene, jer nemaju velika ulaganja u vozila pa im se to isplati. Smatraju da bi na taj način zadržali svoje, ali i pridobili klijente drugih taksi udruženja - rekao je za RINU Vladimir Mijailović ispred većine taksi udruženja i taksi firmi u Čačku.

Profimedia
 

Mijailović je dodao da je takav potez jednog udruženja, naterao i sve druge vozače da "uzvrate istom merom kako bi mušterije zadržali", stoga su sva taksi udruženja sada smanjila svoje cene.

- Kako bismo izašli na crtu nekolegijalnom postupku, iako su naši troškovi mnogo veći, jer su sva vozila nova i mahom na elektro pogon", morali smo da spustimo cene - rekao je za RINU Vladimir Mijailović.

Iako je njihova računica slabija a zarada "tanja", ova situacija među čačanskim taksistima jedino ide na ruku građanima, koji se sada voze najjeftinijim taksijem u regionu. Cene su na rekordnom minimumu, a cenovnik kao onaj iz 2016. godine.

Svaki putnik koji sada sedne u taksi prevoz moći će da preračuna unapred koliko će ga koštati vožnja do krajnje tačke. Start je u odnosu na prestonicu jeftiniji za čak tri puta, što bi iznosilo od 85 do 89 dinara, a cena za pređeni kilometar je više nego dva puta jeftinija i iznosi 44 dinara.

- Moram da pohvalim Grad Čačak, koji je ekspresno prihvatio zahtev većine taksi firmi i udruženja i doneo nove pravilnike u poslovanju taksi delatnosti i tako primorao nezdravu konkurenciju da se prilagodi novim uslovima poslovanja. Cene taksi prevoza trajaće do zasedanja prve naredne Skupštine grada. Zahvaljujuci nadleznima u Opštini veoma brzo je utvrđena realna cena po kojoj će buduće taksi firme i udruženja morati da obavljaju svoju delatnost" - dodao je Mijailović.

Imajući u vidu cenu taksi prevoza i uporedivši je sa trenutnim cenama goriva, nema dileme da će vas u Čačku jeftinije koštati da vas voze, nego da sami vozite.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike