Ljubić kej dobija novo ruho: Čačani koji žive "preko Morave" dočekali svojih pet minuta - omiljeno šetalište će zablistati (FOTO)

25.03.2022

22:44 >> 18:04

0

Deo grada pored Zapadne Morave sa ljubićke strane, koji je decenijama bio zapostavljen, polako dobija potpuno novi izgled

Ljubić kej dobija novo ruho: Čačani koji žive "preko Morave" dočekali svojih pet minuta - omiljeno šetalište će zablistati (FOTO)
1648198913_cacak-bedem-rekonstrukcija-morava-fotorina6 - Copyright RINA

Jedan od najlepših delova grada Čačka svakako je Ljubić kej koji se proteže uz obalu Zapadne Morave, a  bedem koji se pruža sa te strane jedno je od omiljenih šetališta građana. Dugo je bio u lošem stanju, a sada se vrši njegova rekonstrukcija koja podrazumeva i postavljanje novog mobilijara, kao i nove rasvete, a dužine oko 1.600 metara. Pored bedema, planirana je i rekonstrukcija pešačkog mosta.

- Deo grada pored Zapadne Morave sa ljubićke strane, koji je decenijama bio zapostavljen, polako dobija potpuno novi izgled. Prošle godine završili smo kraću deonicu pešačke staze od 300 metara, koja spaja ovaj deo sa krakom prema Suvom bregu i svi radovi ukupo iznose 40 miliona dinara, koji su opredeljeni iz gradske kase - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je dodao da se tokom izgradnje ovog naselja nije mnogo razmišljalo o nekim infrastrukturnim rešenjima, koji se sada pojavljuju kao problemi, pre svega, misleći na parkinge.

- Mi smo u protekle tri godine rekonstruisali i izgradili tri parkinga, što nije dovoljno i ozbiljno razmišljamo o gradnji jednog velikog parkirališta za sve stanare Ljubić keja. Ovo naselje sada je potpuno pokriveno podzemnim kontejnerima, što umnogome olakšava rad radnika JKP "Komunalac“, ali sigurno i svakodnevnicu meštana - naglasio je Todorović.

Ljubić kej, pored već postojećeg najvećeg dečjeg igrališta u gradu, dobio je još jedno, kako bi se doprinelo i ugodnosti najmlađih sugrađana.

Todorović je ovom prilikom podsetio da bi ove godine u avgustu trebalo da bude završena rekonstrukcija kanala za navodnjavanje od Parmenca do Ljubić keja, za šta je Grad Čačak dobio šest miliona evra bespovratnih sredstava iz Abu Dabi fonda.

- Planirano je da centralni deo, odnosno kanal koji već 60 godina prolazi kroz Ljubić kej, bude zatvoren. Završavamo projektno-tehničku dokumentaciju za zaceljenje ovog dela kanala, a zatim sledi i treća faza- otvoren kanal od stočnog pijaca do uliva u reku Čemernicu - rekao je gradonačelnik.

Uz Zdravstvenu stanicu Ljubić, čija izgradnja bi trebalo da počne krajem aprila, meštani Ljubić keja, kojih ima oko 30.000, imaće na raspolaganju sve što im je potrebno za kvalitetno funkcionisanje sa ove strane Zapadne Morave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike