Zvezda apsolutni favorit, Partizan na popravnom, TSC, Voša i Čuka da pokažu kakvog su kova! Sve što treba da znate o novoj sezoni Superlige!

29.07.2023

08:15

0

Biće promena vezanih za plasman u UEFA takmičenja, a menjala su se i pravila o strancima

Zvezda apsolutni favorit, Partizan na popravnom, TSC, Voša i Čuka da pokažu kakvog su kova! Sve što treba da znate o novoj sezoni Superlige!
Copyright FK Crvena zvezda, FK Partizan/Sandić FK Čukarički i MN Press

Pred nama je nova sezona u Superligi Srbije, u kojoj će ponovo biti 16 klubova. Dok nije doneta konačna odluka o statusu Kolubare, spekulisalo se i o 17, ali je Fudbalski savez Srbije odlučio da Lazaravčane pošalje u Srpsku ligu. Usledila je žalba Kolubare Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, ali je ona odbijena.

Tako da je pred nama nova sezona, sa brojnim starosedeocima, ali i novajlijama.

Za trofej, odnosno bodove i plasman boriće se sledeći timovi: Crvena zvezda, Partizan, TSC, Vojvodina, Čukarički, Radničk Niš, Spartak, Voždovac, Javor, Napredak, Novi Pazar, Radnički 1923, Radnik, Mladost i novajlije IMT i Železničar.

Ovo su osnovna pravila o sistemu takmičenja

Na početku i neka osnovna pravila, vezana za sistem takmičenja.

I dalje je ostalo na snazi da se igra 30 kola u prvom delu, a onda slede još po sedam kola, plej-ofa i plej-auta.

Nije se menjalo ni pravilo o broju stranaca na terenu, a to je četiri u istom trenutku. Ali je za većinu klubova, jedna od nedavnih odluka FSS bila odlična, pošto igrači koji imaju državljanstvo neke od članica EU nemaju status stranca.

Kao bonusi će biti računati svi fudbaleri rođeni posle 1. januara 2002.

Kada je reč o "vizama" za UEFA takmičenja u sezoni 2024/25, situacija je malo izmenjena. I dalje ćemo imati pet mesta, ali šampionu neće biti garantovan direktan plasman u grupu Lige šampiona. Prvak i viceprvak će morati kroz kvalifikacije.

Na početku imaće Srbija i dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kao i jednog u borbi za grupu Lige konferencija.

Sada malo o klubovima

U narednim redovima ćemo vas upoznati sa najbitnijim detaljima vezanim za klubove iz elitnog ranga, u sezoni pred nama. Tu pre svega mislimo da dolaske i odlaske, kojih je bilo mnogo u prethodnom periodu.

Zvezda je favorit, i to apsolutni

Crvena zvezda je prošle sezone ostavila najbliže konkurente daleko iza sebe, pa je posle plej-ofa imala čak 22 boda više od TSC-a. Uz to je i osvojila i novi trofej u Kupu Srbije, pa je s obzirom na sve viđeno do sada za očekivati, da se dominacija nastavi.

Velika promena se desila na klupi. Miloša Milojevića, koji je postavljen posle odlaska Dejana Stankovića nasledio je Barak Bahar, u koga zvezdaši polažu velike nade. Posle pripremnih mečeva, odnosno osvojenog turnira u Rusiji i "rapsodije" protiv Fiorentine, jasno je da će se crveno-beli odlikovati presingom i da će igrati sa trojicom štopera.

Takođe, Bahar je napravio veliki rez u ekipi, pošto se zahvalio nekim fudbalerima, a svakako najzvučniji odlazak bio je Milana Borjana, na pozajmicu u Slovan. Gelor Kanga je za sada pao u drugi plan, a nove klubove su našli (između ostalih) i Strahinja Eraković, Aleksandar Pešić, Petar Stanić, Radovan Pankov, Nemanja Motika...

Malo njih je otišlo zbog dobre ponude, a većinu Bahar jednostavno nije video u svojoj koncepciji.

Ali su se pojavila nova imena od kojih su očekivanja velika, na golu fenomenalni Omri Glazer, a stigli su (između ostalih) i Žan Filip Kraso, Piter Olajinka, Uroš Kabić, Edmund Ado i Marko Stamenić. Takođe, vratio se i Miloš Degenek.

Tako da "materijala" ima, a na Izraelcu je da sve to dobro ukomponuje. Ostalo je mnogo igrača, onih najvažnijih iz prošle sezone, s tim da još nije jasno kako će se u "novu priču" uklopiti Aleksandar Katai, koji je skoro cele pripreme propustio zbog terapija.

Pripremni period je pokazao mnogo dobrih novina u Baharovom radu i kao što je rečeno, u Srbiji ne bi trebalo da bude problema. Pravi test će biti Liga šampiona, u koju je obezbeđen direktan plasman, a mnogo toga se videlo i u duelu sa Fiorentinom koja je deklasirana na "Rajku Mitiću".

Crveno-beli su "pregazili" tim koji je prošle sezone bio u finalu Lige konferencija, što svakako obećava.

Svi prenosi na TV Arena sport

Kao što ste navikli, i novu sezonu Superlige Srbije možete da pratite na kanalima TV Arena sport.

Već na startu ih očekuje dobra provera, protiv Vojvodine, koja će u nedelju (20.00) u uvodnom kolu gostovati na stadionu "Rajko Mitić".

I pretprošle sezone je Zvezda na otvaranju ugostila Novosađane i tada je bilo 0:0, pa se tada pričalo o "sporom startu". Mada je prošlu sezonu počela znatno silovitije, pobedom nad niškim Radničkim, od 4:0, a zatim deklasirala i Kolubaru, sa 5:0.

TSC i Čukarički da se potvrde

Ekipa iz Bačke Topole u sezoni za nama postavila je visoke standarde, s obzirom da je postala vicešampion, ali i izborila plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. U slučaju neuspeha u dvomeču sa Bragom, imaju garantovanu Ligu Evrope, ali kao što je rečeno, lestvica je drastično podignuta.

U novu sezonu ekipa Žarka Lazetića ulazi u izmenjenom sastavu pošto je bilo i dolazaka i odlazaka.

U Bačku Topolu su stigli i Miloš Pantović, Petar Stanić, Uroš Milovanović, Jovan Vlalukin, Bence Šoš, Nikola Simić, Nikola Kuveljić, a samo dan uoči prve utakmice u takmičarskoj sezoni i Marko Rakonjac. Mladi napadač je na novoj pozajmici iz moskovske Lokomotive, posle sličnog aranžmana u Zvezdi.

Ekipu su napustili Luka Ilić (istekla pozajmica), Nenad Filpović, Stefan Vukić i Jug Stanojev.

Treba reći i da je TSC nedavno imao i proveru sa Zvezdom, i nije baš dobro prošao, s obzirom da je Barakova ekipa meč rešila sa 3:0 u svoju korist. Ako tako bude i kada sezona počne, to je još jedan dokaz da će crveno-beli biti korak ispred konkurenata.

MN Press
 

Odmah iza TSC-a bili su "brđani" koje takođe čekaju evropski okršaji, a za to su se pripremili. Beogradski belo-crni su bili vredni u prelaznom roku, pa su doveli čak osam novih igrača. Poslednji u nizu bio je Mateo Anlivi koji je stigao posle Nikole Ćalasana, Luke Subotića, Nenada Filipovića, Filipa Samurovića, Vukašina Jovanovića, Ze Maria i Nikole Stankovića. Sa pozajmica su vratili Bojicu Nikčevića i Milutina Vidosavljevića.

Tako da je sada pred dva tima ozbiljan zadatak da se ponovo pokažu u Superligi, ali i da učine nešto više u UEFA takmičenjima.

Partizan mora bolje, jer gore nije moglo

Prethodni period za Partzan je bio veoma turbulentan. Godinama unazad navikli smo da se uvek vodi "mrtva trka" sa Crvenom zvezdom, odnosno da se "večiti rivali" uvek pitaju o tituli.

Ali to u sezoni za nama nije bio slučaj, pošto je tim Igora Duljaja završio na četvrtom mestu, koje ga je odvelo u kvalifikacije za Ligu konferencija, ali koje je sa aspekta navijača katastrofalno.

I sada sledi nova trka sa rivalima, ali to više neće biti samo Zvezda. I za tu trku, Partizan je doveo osam fudbalera i jednog golmana, Aleksandra Jovanovića. Na raspolaganje Duljaju su se stavili i Nikola Antić, Aleksandar Šćekić, Nemanja Nikolić, Frank Kanute, Aldo Kalulu, Ksander Severina, Mateus Saldanja i Aranđel Stojković.

Prelazilo se iz tima u tim

Ovaj prelazni rok obeležili su i brojni transferi unutar same lige. Pa je tako na primer Nikolić stigao iz Vojvodine u Partizan,  Kabić iz Zvezde u Vojvodinu, Vukić iz TSC-a u Vojvodinu, Stanić iz Zvezde u TSC, Stanojev iz TSC-a u Spartak...

A bilo je i zvučnih odlazaka, pre svega najboljeg strelca, Rikarda Gomeša, a otišli su i bivši kapiten Slobodan Urošević, Igor Vujačić, Patrik Andrade, Hamidu Traore, golman Aleksandar Popović, Ljubomir Fejsa...

Dodatni problem je što ni tokom priprema crno-beli nisu ostavili dobar utisak. Dobijali su slovenačke niželigaše, gubili od Bohemiansa i Šturma, i za kraj protiv Metalca odigrali 1:1. Što bi se reklo, "veoma tanko", pa sa tog aspekta nema mnogo mesta za optimizam.

Ali šansa da se utisak popravi postoji.

Uz to, crno-beli će imati i "problem u kući". Navijači, Grobari su najavili bojkot svih utakmica na stadionu u Humskoj tražeći ostavke čelnika, Milorada Vučelića i Miloša Vazure. To naravno, nije ništa novo pošto je ispred stadiona organizovano već nekoliko protesta. Takođe, postoji i veliki dug, pa tako nema ni struje na stadionu.

I na početku ove sezone, očekuje nas odmah okršaj TSC-a i Partizana. Posle toga, crno-beli idu u Novi Sad gde ih čeka Vojvodina.

I Vojvodina mora da se pokaže u Evropi

"Stara dama" iz Novog Sada "zatvara" krug naših klubova koji će igrati u UEFA takmičenjima i to sa renoviranim timom. Odigran je prvi meč, sa APOEL-om, sa rosterom u kojem više nisu ni Jovan Milošević, Veljko Simić, Uroš Kabić, Nemanja Nikolić, Nikola Simić...

Mada će Radoslav Batak na raspolaganju sada imati i iskusnog Asmira Kajevića, Stefana Vukića, Đorđa Crnomarkovića i Andriju Radulovića. Takođe, Novosađani će imati još jednu opciju u napadu, a to je Džonatan Bolingi iz Konga.

I odmah na početku sezone, najteži mogući test, a to je gostovanje Crvenoj zvezdi.

Ako ne bude nekih prijatnih iznenađenja, pomenuti klubovi bi trebalo da se bore za pozicije koje vode u Evropu u sezoni 2024/25.

U Novom Pazaru koji je bio šesti bile su velike promene. Tako je predsednik postao legendardni fudbaler Partizana, Bajro Župić dok je na klupu seo Dragan Aničić. Posle dve godine se vratio i Abdulaj Sise, a iz Radničkog je stigao Saša Jovanović. Došli su i Nikola Karaklajić, Frane Čirjak, Marko Obradović, Uroš Lazić, Emir Azemović...

Prošlu sezonu u plej-of grupi završili su još i Voždovac i Radnički 1923.

Među beogradske "zmajeve" su stigli Ilija Babić, Aleksandar Lukić, Lazar Kojić, Vuk Bogdanović i Lazar Đekić, a "gnezdo" su napustili Miloš Pantović, Marko Ivezić i Miloš Krunić.

Kragujevčani u novu sezonu ulaze sa dosta dobrim učinkom na pripremama, pošto su u osam utakmica šest puta pobedili i dva puta odigrali nerešeno. U poslednjem testu, savladali su kruševački Napredak, a na "Čika Daču" su u međuvremenu stigli i Jovan Mituljikić, Milan Vidakov, Nikola Grbović, Bojan Adžić i Aleksandar Popović.

Prethodnu sezonu, na čelu plej-aut grupe bio je Napredak koji u novu sezonu ulazi sa Draganom Perišićem na klupi i Mladenom Dodićem, kao sportskim direktorom. Uz to su Kruševljani doveli čak deset novih fudbalera.

To su: Slobodan Stanojlović, Dušan Stoiljković, Siniša Babić, Filip Krstić, Uroš Nenadović, Filip Jović, Vladimir Bajić, Dejan Parađina, Branislav Tomić i Jovan Marinković.

Spartak iz Subotice je preuzeo legendarni Rus, Aleksandar Keržakov, s tim da su klub napustili Edmund Ado, Janko Tumbasević, Nikola Srećković, Miloš Ostojić i Mišo Dubljanić. Mada je bilo i dolazaka, kao što su Strahinje Tanasijevića, Aleksandra Vulića, Miloša Mijića, Dejana Kerkeza i Miloša Opačića. Uoči početka sezone priključili su se Jug Stanojev i Vladan Vidaković.

Opstanak prošle sezone je obezbedila i lučanska Mladost u čije su redove stigli Tumbasević, Milan Joksimović, Marko Tomić i Jakuba Silu.

Najveći adut Javora u novoj sezoni biće na klupi, a to je nekadašnji selektor Radovan Ćurčić. U ovom prelaznom roku angažovani su i Lazar Selenić, Stefan Tešić, Todor Petrović, kao i Zvonimir Petrović.

Niški Radnički, koji je status superligaša sačuvao u okršajima sa Inđijom, u sezonu pred nama ulazi sa novim šefom struke Nikolom Trajkovićem, ali i znatno renoviranim timom, uz neke novajlije, kao što su i Pavle Ivelja, Vasilije Bakić, Milorad Stajić, Luka Frei i Jakob Abusa.

Uz Nišlije, opstanak su obezbedili i Surduličani (posle baraža sa Grafičarom), a Radnik je napustilo mnogo više fudbalera nego što ih je stiglo. Uz 13 fudbalera otišao je i šef stručnog štaba Slavoljub Đorđević, a na njegovo mesto je stigao Zoran Ljubinković.

Reč dve o novajlijama...

U elitnom rangu zaigraće i dva nova tima, a to su IMT sa Novog Beograda i Železničar iz Pančeva koji su plasman u Superligu obezbedili direktno, kao prvo i drugoplasirani u Prvoj ligi Srbije.

Grafičar i Inđija su pokušali da se plasiraju kroz baraž, ali nisu uspeli. U doigravanju su status superligaša sačuvali Radnik i niški Radnički.

IMT na čijoj klupi sedi Nebojša Jandrić može da se pohvali da je angažovao golmana Miloša Gordića koji je stigao na jednogodišnju pozajmicu iz Crvene zvezde, ali i Viktora Živojinovića, Strahinju Čarapića, Irfana Zulfića, (još jednog golmana) Bojana Vukmirovića i Zariju Lambulića.

Na čelu sportskog sektora Pančevaca je dobro poznato lice, Ivan Adžić, nekadašnji kapiten i sportski direktor Crvene zvezde, a na klupi je Predrag Rogan koji će moći da računa i na iskusne fudbalere. 

Stigao je na primer Vojislav Stanković, nekadašnji štoper Partizana, ali i godinu dana stariji, 36-godišnji Nikola Vujadinović.

 

 

Ostaje da se vidi, da li će "traktoristi" i Pančevci uspeti da opstanu u debitantskoj sezoni u elitnom rangu.

 

Superliga Srbije, 1. kolo

Subota

18.55  Čukarički - Radnički Niš

18.55  Spartak - IMT

21.00  TSC - Partizan

21.00  Voždovac - Javor

Nedelja

18.55  Napredak - Železničar

18.55  Novi Pazar - Radnički 1923

20.00  Crvena zvezda - Vojvodina

Ponedeljak

19.00  Mladost - Radnik

Pogledajte i kompletan raspored do početka plej-ofa, odnosno plej-auta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike