FSS doneo novu odluku o strancima! Kako to utiče na Zvezdu, Partizan, Vojvodinu...

11.07.2023

09:18

0

Autor: D. N.

Neki klubovi su dobro "profitirali" posle novine koju je ozvaničio Izvršni odbor

FSS doneo novu odluku o strancima! Kako to utiče na Zvezdu, Partizan, Vojvodinu...
Osman Bukari i Fuseni Dijabate - Copyright MN Press

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije doneo je odluku prema kojoj igrači koji imaju državljanstvo neke od članica Evropske unije neće biti tretirani kao stranci.

To će pojedinim klubovima u velikoj meri olakšati posao, pošto postoji ograničenje na njih četiri u utakmicama Superlige i Kupa Srbije.

Šta to znači u praksi, za pojedine klubove?

U Crvenoj zvezdi, prvaku Srbije status stranca će imati Gruzin Irakli Azarov, Argentinac Aleks Vigo, Zambijac Kings Kangva, kao i Nigerijac Piter Olajinka. Isti status imaće i Edmund Ado, ali se očekuje da uskoro uz pasoš Gane bude vlasnik i srpskog.

FK Crvena zvezda
 

Kada je reč o novajlijama, izraelski golman Omri Glazer ima i rumunsko državljanstvo, a Žan Filip Kraso i francusko. Gelor Kanga je već izvesno vreme sa državljanstvom naše zemlje, a Osman Bukari je "novopečeni" državljanin Srbije.

Marko Stamenić ima pasoš Novog Zelanda, kao i Srbije.

U Partizanu je situacija za šefa struke Igora Duljaja takođe povoljna. Dokumenta Srbije dobili su i Izraelac Bibars Natho, Holanđanin (i Surinamac) Kvinsi Menig i Fuseni Dijabate (Mali i Francuska). Patrik Andrade uz državljanstvo Zelenortskih Ostrva ima i portugalsko.

Status stranca imaće samo Senegalac Frank Kanute.

Promo/FK Partizan/Sandić foto
 

U Čukaričkom, stranci su uglavnom iz Afrike, pa se odredba odnosi samo na Ze Marija koji uz državljanstvo Gvineje Bisao ima i portugalsko. Stranci su i dalje Sambo Sisoko (Mali), Samjuel Ovusu (Gana), Mohamed Badamosi (Gambija), Ibrahima Endijaje (Senegal) i Ričarda (Brazil).

FK Čukarički
 

TSC koji će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona nema mnogo problema u tom smislu, s obzirom da u svojim redovima ima Josipa Čalušića i Benčea Sosa. S obzirom na državljanstva Hrvatske i Mađarske, članica EU.

Pomenutom odlukom, Vojvodina je "profitirala" u slučaju Iva Baraja koji je vlasnik i senegalskog i portugalskog pasoša.

Radnički iz Niša ima Makua Gakua koji ima pasoše Malija i Francuske, dok su u statusu stranaca i dalje fudbaleri iz Afrike, kao što su Mburi Jamkam (Kamerun) i Fransis Andi Kumi iz Gane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike