Delije oduševljene Stamenićem, a momak sa Novog Zelanda uzvraća! Već uživam u Zvezdi!

28.07.2023

18:25

0

Nova "šestica" crveno-belih otkrio i kako je postao fudbaler u zemlji u kojoj su drugi sportovi znatno popularniji

Delije oduševljene Stamenićem, a momak sa Novog Zelanda uzvraća! Već uživam u Zvezdi!
Fudbaleri Crvene zvezde - Copyright MN Press

Majka sa Samoe, otac iz Novog Sada, a on rođen u Velingtonu. Čim počnete da pričate sa Markom Stamenićem čujete engleski, ali sa drugačijim, "jakim" akcentom, tipičnim za Australiju i Novi Zeland.

Ali potrudiće se da nauči srpski...

- Napredujem, polako počinjem da razumem jezik, ali sam počeo i da idem na časove srpskog. Mislim da ću posle tih nekoliko meseci učenja početi da pričam normalno, da mogu da razgovaram sa saigračima. A pomagaće mi i otac. Kada god se čujemo, pita da li sam naučio još neku reč - uz osmeh je rekao jedan od novajlija u redovima Crvene zvezde i prisetio se da je kao klinac, od oca ponekad čuo i koju psovku na srpskom.

24sedam/D. N.
 

Za sada je samo na nekoliko osnovnih reči bez kojih se ne može na terenu.

- Jače, šutni, može... E, da, svi govore "može". Te reči najčešće čujem - kazao je mladi vezista, nekadašnji član Kopenhagena, koji je stigao ovog leta. Tako da ima oko mesec dana "staža" u Srbiji.

- Uživao sam i sve je prošlo veoma brzo jer je bilo veoma zabavno. Odigrali smo nekoliko utakmica i stekli smo samopouzdanje, pošto su sada i ambicije veće, posebno posle ove poslednje utakmice sa Fiorentinom. Pobedili smo sa 5:0, i tada videli koliko smo dobri kao tim, i kao pojedinci. Možemo i da shvatimo dokle možemo da stignemo, ako se tako budemo ponašali na terenu i van njega - dodao je 21-godišnji momak, koga su navijači već počeli da hvale.

Haka se podrazumeva

- Haka je važna kultura na Novom Zelandu, učimo to kao deca. Imao sam priliku da uradim taj ples, ali kad ovde pogodim, proslaviću gol sa saigračima, jer fudbal je timska igra - pričao je na promociji o tradicionalnom plesu.

- Mogu na ovaj način da im zahvalim. Srećan sam i zahvalan zbog njihove podrške. Mislim da uvek postoji mesto da se napreduje, jer ako se zadovoljite, onda počnete i da padate. Zbog toga mislim da je bitno da ostanem hladne glave.

Igrali smo tokom priprema sa velikim timovima. U svaku utakmicu smo ulazili sa verom da ćemo da pobedimo, ali nismo znali da će rezultati biti ovakvi, na primer da bude 5:0 ili 3:1 za nas.

Upoznat je Stamenić i sa rivalstvom sa Partizanom, ali i istorijom Crvene zvezde. Što od oca, što iz nekih drugih izvora.

- Da, da, znam dosta toga. Znam i koliko je derbi brutalan i mnogo važan za Zvezdu. I radujem se toj utakmici - kazao je vezni fudbaler uz kraću retrospektivu mečeva tokom priprema.

- Utakmice na Zlatiboru i Užicu su bile osveženje za nas. A onda je turnir u Rusiji bio korak dalje u tempiranju forme, a onda je došao i meč sa Fiorentinom pred navijačima. Tada sam osetio i adrenalin kako prolazi kroz telo. Bio je odličan osećaj pred toliko navijača

Otkud Marko u fudbalu?

- Tata me je odveo na trening kad sam bio baš mali, iz zabave, ništa ozbiljno. Kako je vreme prolazilo, više sam voleo fudbal i sa 14-15 godina sam ozbiljno počeo da se bavim time i shvatio da mogu i da živim od toga.

Na Novom Zelandu su popularniji ragbi i drugi sportovi, kao veslanje. Želim to da promenim, da ljudi više gledaju fudbal, da što više igrača dođe u Evropu i gledaju reprezentaciju. Veoma sam srećan da delim priču o fudbalu u mojoj zemlji - kazao je Stamenić.

Stamenić je predstavnik "mlađe garde" u Zvezdi, ali kada i oni uđu u igru nije velika razlika u odnosu na stariju i iskusniju postavu.

- Srećan sam zbog toga, jer nam je potrebno da imamo 22 igrača, za svaki trening i svaku utakmicu. Moramo da se nadmećemo međusobno i da guramo jedan drugoga. I za mlade igrače je da dobiju na samopouzdanju.

I ja imam samopouzdanja. Trudim se da napredujem i kada god uđem na teren, znam koliko mogu. Najvažnije je da ostavim srce na terenu, da dam 100 odsto. I ako to uradim, zadovoljan sam.

I na terenu se dosta dobro razumemo, osećamo šta drugi misli. Lično, mislim da se najbolje razumem sa Mirkom Ivanićem. Osećam kako se kreće, kako razmišlja, i uživam da ga gledam.

A, van terena se najviše družim sa Omrijem Glazerom, ali i sa Stefanom Mitrovićem. Slobodno vreme često provodimo zajedno. Često idemo da jedemo, družimo se i to je jedan od razloga što se i razumemo na terenu - odgovorio je Stamenić i dao odličan uvod za sledeće pitanje, o srpskoj hrani.

- Ima nekoliko restorana sa srpskom kuhinjom. Prvi restoran u kojem sam jeo kada sam stigao u Beograd, blizu je stadiona i probao ćevape. Iako i ja umem da kuvam, ima mnogo i restorana sa italijanskom kuhinjom, koja mi je omiljena. Volim i azijsku kuhinju, koje takođe ima. Tako da ko živi u Beogradu je blagosloven, jer ima mnogo opcija za hranu.

Mada moramo da vodimo računa o ishrani, jer svako želi da ostane u formi za utakmice pred nama, posebno za Ligu šampiona. Ali, mislim da nam trener u tom smislu veruje, da nas ne kontroliše kako se hranimo - kazao je Stamenić koga je otac dodatno "zadužio" da obiđe rodbinu u Stublinama.

24sedam/D. N.
 

- Morao sam da posetim rođake koji tamo žive. Rekao mi je da moram da obiđem i Novi Sad. Rođaci su srećni zbog mene, i kada su čuli da ću da potpišem za Zvezdu, rekli su da je to najbolja moguća opcija za mene.

Zanimljivo je da će u nedelju, Zvezda ugostiti Vojvodinu, tim iz grada u kojem je njegov otac odrastao.

- Pratio je Vojvodinu kratko, ali je mlad otišao na Novi Zeland. Rekao mi je da uživam u svakoj utakmici. Tokom karijere mi je govorio i da moram da budem ponosan na sebe i da učim - zaključio je momak na čijim je leđima šestica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike