U ovom čudesnom manastiru nalazi se mirotočiva ikona Sv. Luke

01.06.2022

09:11

0

Autor: M. J.

Ljudi dolaze u velikom broju, moleći se za pomoć jevanđelisti Luki

U ovom  čudesnom manastiru nalazi se mirotočiva ikona Sv. Luke
manastir svetog luke bošnjani svetosavska basta (2) - Copyright Printscreen/YouTube/Svetosavska bašta

Manastir Svetog apostola i jevanđeliste Luke nalazi se na bregu iznad sela Bošnjane, kod Varvarina. Prema predanju, u vreme kneza Lazara, krajem 14. veka, na tom je mestu bio manastir koji se nalazio na posedima, koje je Sv. knez Lazar Ravaničkom poveljom darovao svojoj zadužbini manastiru Ravanica.

Printscreen/YouTube/RTV Kruševac
 

U Ravaničkoj povelji se pominje selo Bukovac, što je stari naziv ovog sela. Avgusta meseca leta Gospodnjeg 2015. tražen je i dobijen blagoslov episkopa G. Davida za izgradnju nove crkve, kao i uvek što se radi, za bilo koju popravku, gradnju ili živopis. Arhimandrit Aleksej je od projektanta zahtevao da se stara crkva nikako ne ruši, već da bude potpuno uklopljena u novu. Po izvanrednom projektu inženjera iz Kruševca Milana B. Uroševića, prvobitna crkva je ugrađena u novu, veličanstvenu crkvu.

Printscreen/YouTube/RTV Kruševac
 

U manastirskoj crkvi su dve čudotvorne mirotočive ikone, Svetog Luke i Svetog carevića Alekseja Romanova. Ikone u sve tri crkve su živopisane, od kojih izdvajamo ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice (koja se nalazi u Crkvi Svih Svetih). U Crkvi Sv. Luke su i izuzetno lepe ikone: Hrista Spasitelja (kao Hilandarska), zatim Bogorodice Trojeručice, Bogorodice Vladimirske, Bogorodice Krasnice Pećke. Živopisane su i ikone Sv. Georgija, Sv. Prokopija, Sv. blažene Matrone Moskovske, Sv. blažene Ksenije Petrogradske, Sv. Pantelejmona, Sv. Jovana Rusa i svete carske porodice Romanov.

Printscreen/YouTube/Svetosavska bašta
 

Dolaskom arhimandrita Alekseja Bogićevića 2005. godine počela je i duhovna i fizička obnova ove danas raskošne svetinje. U manastiru se čuva čudotvorna mirotočiva ikona Svetog Luke.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike