Mnogi poklonici hrle u ovaj manastir: U njemu se čuva ruka Svete Petke

19.05.2022

18:37

0

Autor: 24sedam

Svetinja je udaljena samo 25 kilometara od Beograda

Mnogi poklonici hrle u ovaj manastir: U njemu se čuva ruka Svete Petke
manastir Fenek 2 - Copyright Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija

Manastir se nalazi u blizini Jakova, nekada opština Zemun, a sada Surčin. Iako geografski ne pripada Fruškoj gori, postoji velika istorijska povezanost sa fruškogorskim manastirima. Manastirska crkva posvećena je Svetoj mučenici Paraskevi. Prema narodnom predanju, manastir je sagrađan u drugoj polovini 15. veka, a osnovali su ga Stefan i Angelina Branković.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Prvi pisani zapis o manastiru nalazi se u mineju jeromonaha Zaharija iz 1563. Za razliku od fruškogorskih manastira, Fenek je ostao pod turskom vlašću sve do 1717. Zapisi iz 18. veka svedoče o tome da je stara manastirska crkva bila podignuta u drugoj polovini 15. veka u duhu srpske srednjovekovne arhitekture.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Nova crkva podignuta je u periodu 1793-1797. i osveštana za vreme igumana Vikentija Rakića, koji je napisao istoriju manastira. Manastirska kapela posvećena Sv. Petki sazidana je 1800. na mestu stare, nad bunarom za koji se veruje da ga je sagradila mati Angelina Branković. Za ovu vodu se u narodu verovalo da ima čudotvorna, lekovita dejstva.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

U Prvom svetskom ratu manastir je zapaljen, a u Drugom 1942. godine sasvim razoren. Manastir je obnavljan 1991, i sada je u potpunosti obnovljen. U njemu je do 2006. bilo žensko monaštvo od tri starije monahinje, od kojih se jedna upokojila, a preostale dve su raspoređene u Hopovo i Radovašnicu. Odlukom nadležnih episkopa, sremskog Vasilija i tada raško-prizrenskog Artemija, u manastir je sredinom 2006.godine došlo novo muško monaštvo. Argimandtit manastira je Makarije Ristić, koji je došao iz Dečana.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Danas u ovaj manastir dolazi veliki broj ljudi sa svih strana da se pomoli Svetoj Petki. U manastiru Fenek sveta liturgija se služi svaki dan u sedam časova, subotom počinje u osam, a nedeljom i praznikom u devet sati.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike