Diznijeve princeze: Kako bi njihov život izgledao da su zaista postojale

12.12.2021

13:30

1

Ako se osvrnemo na vreme u koje su kao likovi smeštene, zaključujemo da je njihov život mogao da bude sve samo ne bajka

Diznijeve princeze: Kako bi njihov život izgledao da su zaista postojale
profimedia-0353716972 - Copyright Profimedia

Diznijeve priče čine veliki deo našeg detinjstva. Ali da li ste se ikada zapitali kako bi neki od naših omiljenih likova izgledali u stvarnom životu?

Diznijeve princeze su zahvaljujući svojim osobinama inspirisale i ulepšavale živote generacijama na putu odrastanja. Ali, da su zaista postojale, kako bi njihov život stvarno izgledao u epohama u kojima su opisane? Da li su živele srećno do kraja života?

Na žalost, ako uključimo istorijsku nauku, dolazimo do nekih iznenađujućih zaključaka.

 

“Snežana i sedam patuljaka”

Profimedia
 

U srednjovekovnoj Nemačkoj, što je bio period Snežaninog života, vladale su vrlo stroge religijske norme koje su ženu tog vremena veoma ograničavale i sputavale.

Haljine su morale da budu tamne, teške i do grla zakopčane, a žene su u svakom trenutku vodile računa o svom ponašanju. O životu sa sedam muškaraca pod istim krovom, osim ako nisu u pitanju članovi porodice, nije bilo ni govora.

Kada bi neka žena tog vremena pokušala da živi na način opisan u poznatoj bajci, u najboljem slučaju bila bi proglašena bludnicom. U najgorem – vešticom, i spaljena na lomači!

“Uspavana lepotica”

Vikipedija
 

Još jedna srednjovekovna lepotica, ali iz Engleske 14. veka, Aurora je odgajana kao seljančica pre nego što je saznala da je princeza.

Iako su pripadnice plemstva u ono vreme bile bolje obrazovane, njihov život je bio podložan mnogo jačim restrikcijama nego u slučaju običnih žena. Scena u kojoj bi jedna princeza stigla do šume gde bi se nasamo našla sa muškarcem, bila je nezamisliva, a slobodna kakva je bila u bajci, Aurori bi se verovatno smešila sudbina večno zatvorene u nekom manastiru.

Pokahontas

Profimedia
 

Lepa Indijanka Pokahontas je živela u ranom 17. veku na prostoru koji danas znamo kao Virdžiniju u Sjedinjenim Američkim Državama. Suprotno svojim “koleginicama” sa evropskog i azijskog kontinenta, Pokahontas je imala mnogo opušteniji i slobodniji život. Pripadnice njenog naroda  su bile slobodne da ukrašavaju svoje telo tetovažama i retko su pokrivale svoje grudi.

"Lepotica i zver”

Profimedia
 

Da je Bel zaista postojala, živela bi u Francuskoj u 18. veku i udala bi se za plemića. Ako bi i imala pristup knjigama, teško da bi čitala bajke već pre religijske spise koji su u to vreme bili daleko rašireniji. Međutim, u to vreme ženu njenog statusa bi verovatno interesovala balska dvorana više od biblioteke. U to vreme aristokrate su vodile buran život. Kada se dogodila Francuska revolucija, najveći deo plemstva je završio na giljotini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike