Lepotice burleske! Parodijom i zavodljivim plesom prkosile većini društvenih normi

10.12.2021

15:00

0

Ako je pokazivanje kože na sceni bilo neprihvatljivo među „kulturnijim“ ljudima, na burlesknoj sceni to je izgledalo sasvim prikladno

Lepotice burleske! Parodijom i zavodljivim plesom prkosile većini društvenih normi
profimedia-0415113038 - Copyright Profimedia

Reč burleska potiče od italijanske reči burla (šala). U početku se odnosila na delo čiji je cilj ismevanje određene teme, uglavnom političkog ili društvenog karaktera, kroz karikiranje i preterivanje.

To je oblik parodije u kojoj se poznata opera ili komad klasičnog pozorišta adaptira u komičnu predstavu, obično muzičku, rizičnih stilova, rugajući se pozorišnim i muzičkim konvencijama i umetničkim izrazima originalnog dela.

Profimedia
 

Prve burleske igrane su u Londonu u viktorijansko doba. Američka burleska nastaje tokom građanskog rata, kao njihova verzija evropske burleske. Takve predstave igrane su u takozvanim putujućim teatrima.

Profimedia
 

Viktorijanski izvođači burleske bili su moćni i provokativni. Muškarci nisu oklevali da preuzimaju ženske uloge, i obrnuto.

Viktorijanska burleska dostigla je vrhunac u Engleskoj kasnih 1800-ih, zajedno sa drugim žanrovima muzičkog pozorišta kao što je pantomima. Često parodija na račun savremenika, viktorijanska burleska je ismevala i Šekspira svojim provokativnim kostimima, jednostavnim rimama i prostim šalama.

Profimedia
 

Razrađeni kostim i striptiz postali su njene centralne karakteristike, ali burleska nikada nije izgubila svoje ponosno nasleđe u komediji, muzici, plesu i satiri.

Sadržaj i format predstava dobro su odjeknuli kod radničke klase. Ako je pokazivanje kože na sceni bilo neprihvatljivo među „kulturnijim“ ljudima, na burlesknoj sceni to je izgledalo sasvim prikladno.

Profimedia
 

Prvobitno, viktorijanska burleska je koristila samo imitaciju za ismevanje, a kako se menjala, koristila je i druge sfere umetnosti kao što su opera, balet i drama u okviru svog formata. Humor je stalno bio prisutan i bio je nepristojan.

Tokom jednočasovne predstave, publika je uživala u tri različita čina: šali na početku, odeljku sa više skečeva i u muzičkim parodijama, koje su obično dolazile na kraju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike