Većina dečaka iz viktorijanske ere nosila je haljine iz vrlo praktičnih razloga

11.12.2021

10:00

0

Odeća koju su nosili dečaci i devojčice bila je skoro identična

Većina dečaka iz viktorijanske ere nosila je haljine iz vrlo praktičnih razloga
profimedia-0580304417 - Copyright Profimedia

Kada je u pitanju odeća, većina nas je ograničena normama koje definišu naš pol. To je razlika napravljena u najširem mogućem spektru. Zbog toga često pravimo one stereotipne asocijacije boja koje se odnose na pol - plava je za dečake, a roze za devojčice.

Zamislite koliko bi samo danas šokantno bilo videti dečaka u haljini. Međutim, da ste bili dečak u 19. veku, to ne bi bilo ništa neobično. Naprotiv, to je bila uobičajena praksa.

Da ne bude zabune, patrijarhalni sistem vrednosti je bio veoma negovan u viktorijanskoj eri, a rodne uloge su bile izuzetno polarizovane. Međutim, mala deca su bila izuzeta iz toga. Prema većini fotografija, sve do sedme godine, rod očigledno nije bio nešto na šta su roditelji obraćali veliku pažnju. Odeća koju su nosili dečaci i devojčice bila je skoro identična.

Profimedia
 

Velike su šanse da ste slučajno naleteli na sliku dečaka iz viktorijanskog doba koji nosi haljinu. Čak su se i neke od najpoznatijih ličnosti 20. veka, uključujući Ernesta Hemingveja i Frenklina D. Ruzvelta, slikale u belim suknjama koje su se smatrale rodno neutralnim u tom vremenskom periodu.

Mnogima bi ova praksa danas bila neobična i doživljavali bi je kao ženstvenu, ali objašnjenje zašto je to urađeno bilo je vrlo jednostavno i iz praktičnih razloga.

Profimedia
 

Zamislite da ste roditelj u eri kada rajsferšlusi i kopče još nisu izmišljeni, a pantalone koje su bile na raspolaganju su bile previše komplikovane i sa previše dodataka, zbog čega je deci bilo gotovo nemoguće da ih sami obuku. Jedna od alternativa je bila da detetu sami obučete pantalone. Ali roditelji iz viktorijanske ere imali su drugu metodu i, iskreno, bila je mnogo efikasnija.

Oblačenje dečaka u haljine učinilo je proces uvežbavanja noše znatno lakšim i mnogo fleksibilnijim. Takođe, roditelji su mogli da promene pelene detetu bez potrebe da ih svlače. Dovoljno bi bilo samo da im podignu suknju. Pored toga, fleksibilnost haljina dovela je do toga da ih dečaci nose do šeste ili sedme godine.

Profimedia
 

Otprilike u to vreme dečaci će dostići ono što je poznato kao „doba razuma“, što je značilo da nošenje haljine više neće biti neophodno. Za porodicu je ovo bio povod za slavlje jer je tada pokrenut događaj, poznat kao „Breeching“, označavajući dečakov korak ka muškosti.

Dečak bi se ošišao i, prvi put obukao u pantalone, šetao bi po komšiluku, pokazujući svoju novu odeću da je svi vide.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike