Plutajuća hrana: Šta astronauti jedu u svemiru, a šta mora ostati na Zemlji?

25.01.2023

13:32

0

Autor: A.G.

Hrana kojoj je potrebno hlađenje ne stiže do svemirske stanice jer u svemiru nema frižidera

Plutajuća hrana: Šta astronauti jedu u svemiru, a šta mora ostati na Zemlji?
Šta astronauti jedu u svemiru - Copyright Profimedia

NASA mora da smisli nove načine za pripremu i skladištenje hrane koju će astronauti konzumirati dok su na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Kao i svima na Zemlji, i njima je potrebna zdrava hrana, tako da svemirski obroci uključuju obilje minerala i vitamina.

Tokom misije "Apolo" astronauti su se hranili tako što su isisavali hranu koja je bila uskladištena u tubama. Od tada je svemirska hrana prešla dug put.

Profimedia
 

Danas su neke od ovih namirnica dehidrirane, a da bi ih učinili jestivim, sve što astronauti treba da urade jeste da dodaju malo vode u pakovanje putem šprica.

Uprkos promenama u načinu na koji jedu ili čuvaju hranu, mnogi astronauti su rekli da je konzumiranje hrane u svemiru zabavna aktivnost. Jedu tri veoma hranljiva obroka dnevno, po koju grickalicu i redovno vežbaju.

Profimedia
 

Astronauti mogu da biraju između devet vrsta žitarica za doručak. Takođe ne moraju biti lišeni kafe. Za razliku od zemaljske kafe, u „svemirsku“ su već dodati šećer i pavlaka, tako da astronauti samo treba da sipaju vodu i popiju je. Ostale stavke za doručak uključuju rolnice sa cimetom, francuski tost, palačinke i vafle sa cimetom i jabukama.

Za glavne obroke biraju između šest varijanti supa, uključujući i one od govedine, pečuraka i piletine. Mogu se odlučiti za prženi ili beli pirinač, zajedno sa sokom od grožđa, voćnim koktelima, breskvama i ananasom.

Prvi obrok u svemiru je u proleće 1961. godine pojeo ruski kosmonaut Jurij Gagarin. Bilo je to pasirano meso u tubici, a zatim je pojeo tubu čokoladnog sosa.

Zdrava i uravnotežena ishrana je neophodna za astronaute koji borave duži period na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali, nažalost, mnoga od njihovih omiljenih jela možda neće moći da putuju sa njima. Prema navodima NASA, sve što zahteva hlađenje neće uspeti ni u jednoj misiji.

Profimedia
 

Šta je ostalo na Zemlji?

Hleb

Mrvice - od hleba, krekera, kolačića itd. - ne čine dobro astronautima. One lebde unaokolo i mogu da ulete u oči astronauta. Zato ćete naći tortilje koje se koriste umesto hleba uvek kada se putuje van orbite.

So i biber

Pokušajte da protresete so, biber ili bilo koji drugi zrnasti začin dok ste u u svemiru i završićete sa ogromnim neredom u mikrogravitaciji. Začini ne bi ni sleteli na vašu hranu, tako da je to u suštini otpad. Ali astronauti nisu bili voljni da odustanu od hrane odličnog ukusa - ili barem boljeg ukusa hrane - pa je NASA razvila tečne alternative koje bi astronauti mogli da koriste.

Profimedia
 

Alkohol

Astronautima NASA nije dozvoljeno da koriste alkohol u svemiru, uglavnom zato što je orbitiranje oko Zemlje posao 24/7 za koji je potrebna najveća moguća koncentracija.

Sladoled

Astronautski sladoled je jedan od najpopularnijih suvenira iz prodavnica poklona muzeja nauke, a deca širom Zemlje smatraju da je zabavna poslastica neodoljiva, ali ne postoji podatak da je ikada letela u svemir. Slično kao i hleb, njegova krhka tekstura napravila bi zbrku plutajućih ostataka koji bi potencijalno ometali svemirsku opremu i vid astronauta.

Profimedia
 

Riba

Najbolja svemirska hrana je ona koja se može čuvati dugo vremena a da se ne pokvari. Riba ne prolazi ovaj test. Ali to je samo polovina priče. Setite se kada je neko poslednji put podgrejao ostatke ribe u mikrotalasnoj rerni u vašoj kancelariji. Zamislite da to pomirišete, a zatim bez priliva svežeg vazduha, da budete zarobljeni sa tim mirisima satima ili danima.

Čips

Možda ćete grickati čips dok gledate lansiranje šatla, ali znajte da niko u toj letelici nema taj luksuz. Mrvice čipsa i ulja prave previše nereda da bi bili dozvoljeni kao deo ishrane astronauta. Osim toga, astronautima je potrebna nutritivno zdrava hrana, a čips to svakako nije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike