Milioneri platili po 55 miliona dolara za vožnju raketom i smeštaj

11.04.2022

16:12

0

Penzionisani astronaut odveo je Amerikanca, Kanađanina i Izraelca na najskuplje putovanje na svetu

Milioneri platili po 55 miliona dolara za vožnju raketom i smeštaj
rocket-launch-g49b2ebc68_1280 - Copyright Pixabay

Zajedno sa penzionisanim NASA astronautom, sa Floride lansiran je SpaceX. Četvoricu muškaraca dočekala je tamošnja posada na ISS-u na najskupljoj turističkoj destinaciji na svetu. Američki, kanadski i izraelski biznismeni platili su po 55 miliona dolara za vožnju raketom i smeštaj.

Tanjug/AP photo
 

Lansiranje, kodnog naziva Ax-1, naručio je Axiom Space, američki programer svemirske infrastrukture. Lansiranje je bio šesti ljudski svemirski let koji je sproveo SpaceX i prvo privatno lansiranje koje je pristao na ISS.

Pixabay
 

Četvorica muškaraca kažu da nisu turisti jer će sprovoditi komercijalna naučna istraživanja dok su na brodu, uključujući “tehnologiju samosastavljanja za satelite i buduća svemirska staništa, proučavanje matičnih ćelija raka i prečišćavanje vazduha”.

Youtube/Raw Space
 

Axiom opisuje misiju kao svoj prvi korak ka izgradnji komercijalne svemirske stanice, za koju NASA očekuje da će poleteti u narednih nekoliko godina, što će na kraju dovesti do povlačenja ISS-a sa neba. Odgovor SAD na ruski rat u Ukrajini doveo je do toga da se šef Roscosmos obavezao da više neće sarađivati na međunarodnom projektu.

Pixabay
 

Raketna kompanija vodi kupce na 10-minutne vožnje do ivice svemira. Lansiranje krajem prošle nedelje je drugi privatni čarter za SpaceX Elona Maska, koji je prošle godine odveo milijardera i njegove goste na trodnevnu orbitu. Axiom za sledeću godinu planira svoj drugi privatni let do svemirske stanice. Kaže da će učesnik u budućem lansiranju biti izabran putem rijaliti televizijskog programa. Uslediće još putovanja kupaca, a Axiom će dodati sopstvene sobe orbitalnom kompleksu počevši od 2024.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: pcpress.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike