Kako se kupaju astronauti u svemiru: Posle toga više cene moć gravitacije (VIDEO)

08.07.2021

18:35 >> 18:38

0

Zamislite da imate samo tri litra vode na raspolaganju za kupanje?

Kako se kupaju astronauti u svemiru: Posle toga više cene moć gravitacije (VIDEO)
Copyright Profimedia

Tuširanje, kupanje, plivanje – sve su to aktivnosti koje uzimamo zdravo za gotovo na Zemlji. U svemiru je sasvim drugačija situacija i oni koji su se našli u bestežinskom stanju shvataju pravu vrednost sile gravitacije.

U NASA misijama, Blizanci i Apolo, korišćeno je najjednostvanije rešenje – sunđer-kupatilo. Astronauti su se čistili uz pomoć peškira, sapuna i sa malo vode. Za razliku od kasnijih misija, nije bilo načina da se voda sačuva a kada su se vratili na Zemlju, nisu baš lepo mirisali:

Pročitajte i ovo:

-Astronauti su toliko dugo bili u odelu, nisu imali priliku da se presvuku i svi mirisi su se zadržali na njima. Oni koji su ih dočekali na Zemlji, nisu im baš potrčali u zagrljaj, objašnjava Dženifer Lavasr, kustos u Muzeju svemirske istorije.

NASA je želela da se astronauti na Skajlabu, prvoj svemirskoj stanici SAD, osećaju više kao kod kuće, posebno što je trebalo da duži vremenski period provedu u svemiru. Dizajneri su morali da u skučeni prostor dodaju toalet, prostor za vežbanje i tuš.

Svemirski radnici su se tuširali u nekoj vrsti cevi. Noge su stavljali u nosače na dnu tuša kako im se ne bi desilo da “odlutaju”. Zatim bi na plafon pričvrstili prenosnu bocu vode pod pritiskom, koja se spajala sa crevom i tušem.

Potom bi astronauti povukli zid tuša u obliku cilindra sa poda i pričvrstili bi ga za plafon. Na tušu je bilo dugme kroz koje je izlazio tečni sapun i voda. Ali su morali da usisavaju penu i vodu u kantu za sakupljanje jer voda je velika opasnost za elektroniku i instrumente na svemirskoj stanici.

Profimedia

NASA je racionalno vodila računa o vodi i tečnosti na Skajlabu. Prema članku u Njujork Tajmsu, svaki astronaut je imao na raspolaganju manje od tri litra vode po tuširanju!

A ni tuširanje nije bio ni malo lak posao. Bilo je potrebno više od dva sata da se astronauti okupaju.

Neki astronauti su smatrali da je taj proces nezgodan, da treba mnogo vremena ali da vredi pošto posle toga mnogo dobro mirišu.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici astronauti su se vratili “staromodnom“ načinu kupanja u svemiru. Zapravo, oni se ne tuširaju već koriste tečni sapun, vodu i šampon bez ispiranja.

Pročitajte i ovo:

Iz specijalnih vrećica na kožu istiskuju sapun i vrlo malo vode a peškirom uklanjaju svaki višak. Pored se nalazi sistem za protok vazduha zahvaljujući kojem brzo ispari svaki višak.

Voda na Međunarodnoj stanici se stalno reciklira. Izvori vode – poput vlage koja nastaje od daha članova posade ili čak njihovog urina – prečišćavaju se kroz filter, tako da se mogu koristiti iznova i iznova.

Koliko im nedostaje voda, kupanje i plivanje u svemiru, govori slučaj astronauta Skota Keliji koji je, kada se vratio na Zemlju, u odeći uskočio u prvi bazen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike