U zemlji čudnih bića četvrtkom nije emitovan TV program, evo i zbog čega

30.11.2022

15:12

0

Autor: 24sedam

Glavni grad Rejkjavik najsjeverniji je glavni grad na celom svetu

U zemlji čudnih bića četvrtkom nije emitovan TV program, evo i zbog čega
U zemlji čuda - Copyright Profimedia

Da li ste zainteresovani da saznate više o glavnom gradu Islanda? Nudimo vam nekoliko iznenađujućih i zabavnih činjenica o Rejkjaviku za koje možda niste znali!

Bez televizije četvrtkom

Sve do 1987. godine televizijska kuća četvrtkom nije emitovala TV program, pa se Islanđani rođeni do te godine često šale kako su verovatno začeti – četvrtkom. Naime, četvrtak je smatran danom za druženja i održavanje odnosa s ljudima, tako da tada jedini TV program u zemlji nije postojao.

Zabranjeno držanje pasa kao kućnih ljubimaca

Godine 1924. grad je zabranio pse kao kućne ljubimce, što je bila zakasnela reakcija na otkriće da su psi prenosioci bolesti zvane ehinokokoza koja bi mogla biti fatalna za ljude.

Grad ima svoju školu vilenjaka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Annika (@manicmoth)

Vilenjaci su važan deo islandske kulture. Iako Islanđanima može biti teško da otvoreno kažu da veruju u vilenjake, mnogi ne žele da isključe mogućnost postojanja ovih mitskih stvorenja. Stoga ne čudi da postoji škola vilenjaka u predgrađu Rejkjavika. Smeštena na prvom spratu skromnog stambenog bloka, direktor Magnus Skarfedinson će vam reći sve što zna o ovoj skrivenoj zajednici. Prijavite se i to će sigurno biti najčudnije popodne koje ćete provesti u ovom gradu.

Crtanje umesto adrese

Profimedia
Island

Ne znate nečiju adresu, a želite da pošaljete pismo? Ništa strašno, pismo će verovatno doći na odredište. To se odnosi na međugradske delove zemlje jer su tamo kuće često jako, jako udaljene jedna od druge, piše punkufer.dnevnik.hr.

Bebe na svežem vazduhu

Baš kao i Danci, i Islanđani svoje bebe ostavljaju ispred kafića ili restorana, na svežem vazduhu. S obzirom na stopu kriminaliteta, niko i ne pomišlja na nešto negativno, a i otmice su ovde nepoznat pojam.

Najviša zgrada je crkva

Nad horizontom Rejkjavika se nalazi 75 metara visoka Halgrímurova crkva. Podsećajući na stubove vulkanske lave, struktura koja je otvorena 1986. građena je 41 godinu najviša je zgrada u gradu i druga najviša u celoj zemlji. U crkvi se nalaze orgulje od 25 tona sa 5275 cevi, postavljene 1992. godine.

Najseverniji glavni grad na svetu

Glavni grad Rejkjavik najsjeverniji je glavni grad na celom svetu. Uprkos tome, nije hladno kako bi se moglo očekivati, temperature nisu sibirske, već je prosečna temperatura zimi jednaka onoj u Nju Jorku.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike