Šizo Kanakuri: Čovek kome su bile potrebne 54 godine da završi maraton

11.11.2022

09:04

0

Autor: 24sedam

Zvanično najsporiji zabeležen rezultat u istoriji najduže trke

Šizo Kanakuri: Čovek kome su bile potrebne 54 godine da završi maraton
Maraton 1912. - Copyright Printscreen/YouTube/Sportskeeda India

Šizo Kanakuri nije bio spor trkač, naprotiv. Navodno je postavio svetski rekord tako što je pretrčao maraton od 40 km za 2 sata, 32 minuta i 45 sekundi na domaćem takmičenju, što ga je kvalifikovalo da predstavlja Japan na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. Ipak, na dan trke, jedva je mogao da se takmiči i ispao je pre nego što je stigao do pola puta. Proći će decenije pre nego što mu je zvanično dozvoljeno da završi trku.

Šizo Kanakuri je bio jedan od samo dvojice japanskih sportista koji su se takmičili na Olimpijskim igrama u Stokholmu. U Japanu u to vreme sport nije bio visoko cenjen. Vlada nije pokrila putne troškove atletike. Kao rezultat toga, Kanakurijevi kolege studenti organizovali su akciju prikupljanja sredstava širom zemlje, prikupivši 1.500 jena, dok je Kanakurijev najstariji brat dao 300 jena.

Put do Švedske trajao je 18 dana, prvo brodom, a zatim i Transsibirskom železnicom. Na stanicama, kad god bi voz stao, Kanakuri bi skočio na brzi trening pre nego što bi se žurno ukrcao.

Na dan trke vrućina je bila velika. Od 68 učesnika, samo 34 bi stiglo do cilja. Jedan portugalski trkač je hospitalizovan i preminuo je sledećeg dana, što je prva prijava smrti tokom Olimpijskih igara.

Kanakuri je imao samo slabe ulične cipele koje su bile neadekvatne za šljunkovitu stazu. Otprilike na polovini trke, pateći od vrućine, zaustavio se kod jedne kuće i zatražio od stanara čašu vode. Porodica ga je nahranila i dala mu kauč da se odmori. Kanakuri je legao i zaspao. Kada se probudio, bilo je to sledeće jutro.

Kanakuri je bio duboko razočaran i postiđen zbog svojih postupaka. Sledećeg dana je napisao u svom dnevniku: „Jutro je posle mog poraza. Srce me boli od žaljenja do kraja života“.

Kanakuri nije obavestio zvaničnike trke i tiho se vratio u Japan.

Tako je ovaj maratonac, koji se u Japanu smatra “kraljem maratona”, prekinuo svoju trku bez znanja zvaničnika, pa se zbog toga u Švedskoj vodio kao nestalo lice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Run (@therunfilm)

Otprilike u vreme 50. godišnjice Igara 1912, priča o njegovom nestanku počela je da privlači pažnju. Više ljudi saznalo je za nestalog japanskog trkača, a mnogi koji su poznavali narodnu legendu bili su iznenađeni kada su saznali da je živ i zdrav u svojoj domovini.

Švedski zvaničnici su 1967. pozvali Kanakurija, sada 76-godišnjeg, da se vrati u Stokholm i završi trku koju je započeo pre 54 godine. Održali su ceremoniju, koja je bila detaljno propraćena u švedskim medijima. Kada je konačno prešao ciljnu liniju, njegovo vreme je objavljeno kao 54 godine, 8 meseci, 6 dana, 5 sati, 32 minuta, 20,3 sekunde.

Najavljivač stadiona je zabrujao: „Ovim se završavaju svi događaji sa Igara u Stokholmu 1912.“, a Kanakuri se našalio: „Bilo je to dugo putovanje. Usput sam se oženio, dobio šestoro dece i 10 unučadi.”

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike