Najskuplja kafa na svetu od izmeta slona: Od cene će vam se zavrteti u glavi

10.11.2022

14:10

0

Autor: 24sedam

U razvoj samog procesa proizvodnje ove kafe uloženo je stotine hiljada evra

Najskuplja kafa na svetu od izmeta slona: Od cene će vam se zavrteti u glavi
kafa - Copyright Pexels

Nekada i ne razmišljamo kakvu kafu pijemo, bitno nam je samo da je crna i jaka. Ipak, ima i onih koji za svoj novac žele samo najbolje, pa su spremni da za najbolju kafu izdvoje pozamašne sume novca.

Pixabay
 

Black Ivori

Kilogram ove kafe košta 1.100, a jedna šoljica 50 dolara. Šta je čini tako posebnom i skupom? Naime, dobija se iz izmeta slonova. Slonovi iz severnog Tajlanda su u velikoj meri zaslužni za njen izuzetno fin ukus. U proizvodnju ove kafe uključeno je 20 slonova iz takozvanog “Zlatnog trougla”, zaštićenog područja za slonove na granici sa Laosom i Mjanmarom.

U razvoj samog procesa proizvodnje ove kafe uloženo je stotine hiljada evra. Slonovima se svakodnevno, zajedno sa njihovom uobičajnom hranom, daju i zrna kafe. Nakon otprilike 24 sata ta zrna se mogu naći, skoro nesvarena u njihovom izmetu. Zrna se potom detaljno peru, prolaze dodatne provere  i onda šalju na prženje u Bangkok.

Pixabay
 

Kopi Luvak

Druga po ceni kafa proizvodi se u Indoneziji i na Filipinima. Razlog njene posebnosti, a samim tim i cene, leži u komplikovanom i neobičnom načinu proizvodnje. Pravi se od izmeta azijske cibetke palmašice – manjeg sisara, koji podseća na mačku. Pošto se u Indoneziji cibetke nazivaju luvak, otuda i deo naziva ove kafe. Proces obrade kafe isti kao i kod slonova. Enzimi u stomaku cibetki utiču na kvalitet zrna zbog čega se dobija manje gorka kafa, ali sa prefinjenim ukusom.

Pixabay
 

Hacienda la Esmeralda

Za razliku od gore navedenih vrsta kafa, ovo je najskuplja konvencionalna kafa. Vlasnici hacijende “Esmeralda” izuzetno su ponosni na zrele, crvene plodove svoje kafe koja se bere ručno. Kafa prolazi rigoroznu kontrolu, kako bi se utvrdio kvalitet svakog pojedinačnog zrna i odabrala samo najbolja (svako zeleno zrno se odbacuje). Kafa je blago pržena, svetlo braon boje, bez masnoće na zrnima i pikantnog ukusa. A cena? Prava sitnica – 770 dolara za kilogram.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike