Za izgradnju ove turističke atrakcije bilo je potrebno čak 22.000 ljudi, 1.000 slonova, 28 različitih sorti dragog kamenja i 17 godina

23.09.2022

09:55

0

Autor: 24sedam

Nadaleko poznat po svojoj savršenoj simetriji, ovaj mauzolej je, u zavisnosti od doba dana, uvek druge boje

Za izgradnju ove turističke atrakcije bilo je potrebno čak 22.000 ljudi, 1.000 slonova, 28 različitih sorti dragog kamenja i 17 godina
profimedia-0210400819 - Copyright Profimedia

Od drevnih blaga do ukrasnih građevina koje krase mnoge svetske metropole, zaista postoji turistička atrakcija za svakoga od nas. Ali i mnogo toga manje poznatog, a zanimljivog o svakoj od njih.

Empajer Stejt Bilding

Profimedia
 

Jednu od najpoznatijih zgrada u Njujorku, gradilo je 3.400 radnika, koji su nedeljno u proseku radili nešto više od četiri sprata. Zato nije ni čudo što je trebalo 450 dana da bude završena. Zgrada je visoka oko 381 metar i sve do 1972. godine je važila je za najvišu zgradu na svetu. Inače, njena izgradnja je koštala više od 40 miliona dolara, dok današnja vrednost zgrade dostiže neverovatnih 637 miliona dolara. Zanimljivo je da zgrada ima sopstveni poštanski broj – 10118, a vrh zgrade je originalno bio namenjen “parkiranju” cepelina. Inače, Empajer Stejt Bilding nema 102, već 103 sprata, ali je najviši sprat tajni i otvoren samo za VIP goste. Sam vrh zgrade munja pogodi više od 100 puta godišnje.

Ajfelova kula

Pixabay
 

Simbol Pariza i jedna od najposećenijih atrakcija na svetu Ajfelova kula, građena je dve godine, a konačni dizajn uključuje čak 18.000 komada gvožđa i neverovatnih 2.5 miliona nitni. Ipak, malo ko zna da je prvobitni plan podrazumevao da se kula nakon 20 godina od njenog montiranja sruši, ali su gradski čelnici na kraju ipak odlučili da je zadrže jer je predstavljala značajnu radio-televizijsku stanicu. Ovo zdanje danas osim što privlači na milione turista širom sveta, predstavlja i radno mesto za više od 600 Parižana.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi, Rim/Profimedia
 

Svima je dobro poznata legenda da bacanje novčića preko levog ramena u fontanu di Trevi u Rimu znači ponovni dolazak u večni grad. Vođeni ovim verovanjem, turisti svakog dana ubaciju na hiljade novčića različitih boja i oblika u ogromnu baroknu fontanu, tako da ona dnevno „zaradi“ i do 3.000 eura, što na godišnjem nivou iznosi oko 1.26 miliona dolara! Sav ubačeni novac se svake noći prikuplja iz fontane i donira u dobrotvorne svrhe, a novčana pomoć dospeva u više od 200 zemalja širom sveta, piše putokaz.me.

Kip Slobode 

Profimedia
 

Čuveni kip je napravljen u Francuskoj i predstavlja poklon ove zemlje Americi iz 1886. godine. Statua je do svog konačnog odredišta transportovana brodom, rastavljena na 350 delova. Ženska figura statue predstavlja rimsku boginju slobode Libertas, dok je lice statue napravljeno prema licu skulptorove majke, Šarlote. O njenoj veličini najbolje svedoči pretpostavka da kada bi statua nosila cipele, njen broj bi bio 7.801.

Tadž Mahal

Profimedia
 

Za izgradnju čuvenog mauzoleja Tadž Mahal, bilo je potrebno čak 22.000 ljudi, 1.000 slonova, 28 različitih sorti polu-dragog i dragog kamenja i 17 godina. Tadž Mahal je nadaleko poznat po svojoj savršenoj simetriji, a u zavisnosti od doba dana, ovaj mauzolej je uvek druge boje. Mnoge legende se vezuju za njegovu izgradnju, pa tako jedna od njih kaže da je Šah Džahan obećao Mumtaz, u njenim posljednjim trenucima života, da će izgraditi najljepši spomenik na svetu u čast sećanja na nju. Pa čak i da je radnicima sekao prste i ruke kako više nikada ne bi mogli da sagrade sličnu građevinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike