Amerika ima Kip slobode, Nemačka Germaniju, a koja skulptura predstavlja Srbiju?

08.01.2022

08:00

0

Autor: Milan Ivanić

Nacionalna alegorija je predstavljanje jedne nacije ili naroda ljudskim ili životinjskim likom

Amerika ima Kip slobode, Nemačka Germaniju, a koja skulptura predstavlja Srbiju?
Kip slobode - Copyright Pixabay Wikipedia

Američki Kip slobode je skulptura koja predstavlja simbol Sjedinjenih Američkih Država i na koju mnogi prvo pomisle kada govore o SAD. Slično je i sa Britanskom “Britanijom”. Manje je poznato, međutim, da mnoge zemlje širom sveta (pogotovo evropske) imaju slične spomenike, slike ili crteže koji predstavljaju njihove nacije.

Kip slobode/Pixabay
 

Radi se o nacionalnoj alegoriji koja se pojavljuje još u vreme Rimskog carstva (koje su predstavljale boginje Minerva i Atina), a posebno popularna postaje u vreme romantizma. 

Statua "Britanija"/Wikipedia
 

Nacionalna alegorija je predstavljanje jedne nacije ili naroda ljudskim ili životinjskim likom. Najčešće je to prikaz žene ili neke osobe važne za istoriju prikazane nacije odnosno naroda. Nacionalna alegorija je čest motiv u propagandnim crtežima u novinama ili na plakatima koji pozivaju na odbranu države ili slave njenu veličinu, a najbolji primer za to je američki Ujka Sem.

Žena kao simbol otadžbine

Posebno je zanimljivo da evropske države uglavnom imaju ženu kao svoju nacionalnu pesonifikaciju. To pokazuje apsolutno besmislene stavove trećeg talasa feminizma (koji je uvek antinacionalan, jer naciju smatraju “produktom patrijarhata”), s obzirom da su nacionalisti širom Evrope za simbol onoga što im ja najviše značilo – države, izabrali upravo ženski lik.

Spomenik "Majka Jermenija"/Pixabay
 

Otadžbina je u ovim slučajevima uglavnom predstavljena kao lepa žena ili devojka okićena nacionalnim simbolima i, često, sa mačem u ruci. Nije retka pojava da se ova žena naziva majkom, pa tako Jermeni imaju “Majku Jermeniju”, Bugari “Majku Bugarsku”, Šveđani “Majku Sveu” itd.

Wikipedia
 

Jedna od najpoznatijih pesonifikacija jeste Germanija, alegorija Nemačke. Germanija je predstavljena na slikama i spomenicima, sa više simbola koji imaju svoje značenje: polomljeni lanci znače slobodu, orao na grudima – nemačko carstvo i snagu, krunu od hrastovog lišća – junaštvo, mač – moć i spremnost na borbu, maslinove grančice – spremnost na mir, izalzeće sunce – početak nove ere i, naravno, nemačku zastavu.

Wikipedia
 

Dosta ređe nacije su predstavljene u obliku muškog lika, poput američko Ujka Sema i britanskog Džona Bula, koji su posebno korišćeni tokom ratova za povećavanje odziva na mobilizaciju.

“Velika Srbija”

Mnogima je nažalost nepoznato da i Srbija ima svoju nacionalnu alegoriju koja, iz nekog razloga, nije toliko promovisana. Radi se o skulpturi koja je nazvana "Srbija", rad vajara Đorđa Jovanovića, koja je izrađena još 1901. godine. Statua, koja se danas nalazi na zgradi Vlade Srbije, predstavlja personifikaciju Srbije, prikazanu u vidu devojke sa vencem na glavi, koja u desnoj ruci drži visoko podignutu baklju, a levom pridržava štit, na kojem je u plitkom reljefu predstavljen srpski grb.

Skulptura "Srbija" na zgradi Vlade Srbije/Wikipedia
 

Takođe, u Užicu je 2018. godine otkriven spomenik “Velika Srbija” koji predstavlja nešto izmenjen rad Đorđa Jovanovića. Na užičkom spomeniku je devojka predstavljena sa krunom u ruci, zastavom i dvoglavim orlom pored sebe, a otkrivena je na stogodišnjicu oslobođenja ovog grada i Srbije u Prvom svetskom ratu.

Spomenik "Velika Srbija" u Užicu/Grad Užice
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike