Pantalone nisu bile za muškarce, i žene su mogle u borbu, a znoj gladijatora prodavao se u bočicama: Malo poznate činjenice o Starom Rimu

05.09.2022

09:45

0

Autor: 24sedam

O ovome niste učili u školi

Pantalone nisu bile za muškarce, i žene su mogle u borbu, a znoj gladijatora prodavao se u bočicama: Malo poznate činjenice o Starom Rimu
Koloseum - Copyright Profimedia

Kada pomislimo na stari Rim, prva asocijacija su nam one stvari koje ističe pop kultura, poput Koloseuma, gladijatora ili rimskih careva. Da postoji toliko toga još, manje poznatog, a zanimljivog, o starom rimskom svetu, otkriva portal Brightside.

I žene su mogle biti gladijatori

U filmovima često vidite gladijatore kako se hrabro bore jedni protiv drugih, ne sluteći da se ispod svih tih oklopa možda krije i neka žena. Naime, u prvom veku pre nove ere bilo je uobičajeno videti žene kako se bore kao gladijatori sve dok im car Septimije Sever nije zabranio učestvovanje.

Profimedia
 

Muškarci nisu smeli da nose pantalone

Dok su danas pantalone nezaobilazan komad garderobe u svačijem ormaru, a posebno muškom, za stare Rimljane njihovo nošenje bilo je nešto dostojno divljaka, dok su “civilizovani” muškarci nosili tradicionalne tunike. Čak su ih i carevi Honorije i Arkadije iz Zapadnog i Istočnog Rimskog Carstva službeno zabranili krajem 4. veka. Zabrana je glasila: "Unutar časnog Grada nikome ne bi smelo biti dopušteno nošenje pantalona."

Profimedia
 

Znoj gladijatora bio je na ceni

Moglo bi se reći da je ovo bio pomalo čudan suvenir. Gladijatori su nekada bili slavne osobe među nižom klasom i bili su vrlo popularni među ženama, koje bi ponekad mešale znoj ovih boraca sa svojom kozmetikom. Da bi se to postiglo, prljavština je „sastrugana“ s kože borca metalnom oštricom i zatim pohranjena u bočice koje su se prodavale van gladijatorskih arena.

Profimedia
 

Cenile su se spojene obrve

U starom Rimu su se ovakve obrve smatrale poželjnim atributom, jer se verovalo da ih poseduju najinteligentnije i najpoželjnije žene. One žene koje ovakve obrve nisu imale po prirodi, šminkale su ih crnom bojom, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Bakrena so kao kontracepcijsko sredstvo

Nisu svi Rimljani želeli velike porodice, pa su neke žene pile bakrenu so rastvorenu u vodi kako bi sprečile trudnoću. Verovalo se da će ovaj napitak celu godinu sprečiti začeće. U stvarnosti je to bila potpuno nedelotvorna i opasna metoda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike