Nekadašnji članovi bandi kao turistički vodiči: Pretvorili ozloglašeni kvart u pitomu atrakciju

17.06.2022

16:00

0

Autor: A.G.

Imidž Bogote je transformisan iz jednog od najopasnijih gradova sveta u popularnu turističku destinaciju

Nekadašnji članovi bandi kao turistički vodiči: Pretvorili ozloglašeni kvart u pitomu atrakciju
profimedia-0285253108 - Copyright Profimedia

Kako turizam podići na stepe više, pokazali su da znaju oni od kojih se to najmanje očekivalo -  nekadašnji članovi bandi u kolumbijskoj Bogoti koji su ozloglašeni kvart Egipto transformisali u pitomu turističku atrakciju. 

Kvart Egipto oduvek je bio poznat po trgovini drogom, pljačkama i nasilju. Marginalizovano od strane društva, bilo je to zabranjeno područje za sve ostale u gradu. A onda su pre tri godine, članovi grupe „La 10ma” i Universidad Ekternado de Colombia u saradnji sa Impuls Travel-om pokrenuli su inicijativu za obnovu najnasilnijeg naselja u Bogoti.

Bivši članovi bande pohađali su časove turizma na Univerzitetu i obučavali se u jezičkim veštinama i osnovama menadžmenta u turizmu, kako bi naučili kako da postanu turistički vodiči.

Tako turisti dobijaju autentično iskustvo i priče iz prve ruke, a nekadašnji kriminalci konačno rade legalan posao. Novac koji danas zarade od turista koristi se za dobrobit cele zajednice, a najviše se ulaže u škole, dečje obroke i igrališta. Kako sami vodiči kažu: ''Možda ne možemo napustiti ovaj grad, ali ga možemo promeniti."

Pokazujuću najrazličitije murale, bivši članovi bandi sa turistima dele detalje 27 godina dugog sukoba između rivalskih bandi ranjivog kvarta Egipto. Pričaju i o sopstvenim životnim pričama, o tome da su bili deo bande, članovima porodice koji su ubijeni ili držani u zatvoru, nasilju i zločinima.

Otvoreno pokazuju svoje ožiljke i sa velikim entuzijazmom govore o transformaciji svog društvenog okruženja, svom ličnom razvoju i pozitivnom uticaju koji je čitava akcija imala na zajednicu i njihovo okruženje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike