Iz jednog grada stižu najluđi svetski rekordi

01.10.2021

14:00

0

Od najvećih do najbržih na svetu

Iz jednog grada stižu najluđi svetski rekordi
Copyright Profimedia

Opšte je poznato da Dubai voli da obara rekorde, a apetit za globalnim priznanjima među stanovnicima ovog grada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao da ne pokazuje znake slabljenja. Ovo su samo neka od manje poznatih, ali šampionskih remek-dela.

Najduži zlatni lanac

Ne znamo kome je potreban toliki lanac, ali zlatni lanac u Dubaiju dugačak je čak pet i po kilometara. Čudo od 22 karata izradilo je zajedničkim snagama ni manje ni više nego 500 zlatara.

Najveća cvetna skulptura

Dubai je dom najveće cvetne skulpture na svetu. Izložena je u slavnom Dubai Miracle Gardenu 2016. godine, a ima oblik aviona „erbas A380“. Dugačka je 78 metara, a visoka 22 metra.

Profimedia
 

Najviša skulptura od čokolade

Ovo je možda najukusniji Ginisov rekord u Dubaiju! Možda znate za najvišu zgradu, ali da li ste znali da je najviša čokoladna skulptura bila replika Burž Kalife u Dubaiju? Ova slatka rekorderka bila je visoka 13,52 metra i za njeno  stvaranje je bilo potrebno 4.200 kilograma belgijske čokolade. Otkrivena je u novembru 2014. godine, na međunarodnom aerodromu Dubai, u okviru proslave 43. Dana državnosti UAE.

Najveći zlatni prsten

Prsten vredan tri miliona američkih dolara, težak 64 kilograma, sa 615 Swarovski kristala, krasi zlataru u popularnom Deira Gold Souku. Srećom po vlasnike, cena zlata je porasla, pa tako i vrednost prstena.

Profimedia
 

Najviši hotel na svetu

Gevora hotel je sa svojih 356 metara doskoro bio najviši hotel na svetu. Otvoren je 2018. godine i ima više od 500 soba na 75 spratova. To je ujedno i osma po visini zgrada u Dubaiju, a spada u 50 najviših zgrada sveta. Ipak, ima „samo“ četiri zvezdice, a titulu mu je ukrao kineski J Hotel Shanghai Tower pre samo nekoliko meseci.

Najveći okvir za fotografiju

Ko je nedavno putovao u Dubai, verovatno ga je video. Postavljen je kao ogromna skulptura od 150 metara visine koja obuhvata panoramu grada. Kako u njega možete i ući, ram je postao svojevsna turistička atrakcija, više nego funkcionalni i stvarni okvir za fotografije.

Profimedia
 

Najduža slika

Ovo je jedan umetnički dodatak na listi svetskih rekorda u Dubaiju za koji niste znali! Godine 2015. više od 20.000 dece, nastavnika, roditelja i aktivista okupilo se kako bi napravilo sliku dimenzija 10,85 kilometara. Nastala je da bi podigla svest o autizmu i oborila prethodni rekord koji je držala Kina sa slikom veličine 10 kilometara. Svako dete koje je učestvovalo u stvaranju ovog gigantskog umetničkog dela moralo je da nacrta autoportret držeći za ruku drugo dete.

Najbrži policijski automobili

Policija u Dubaiju vozi Bugatti Veyron i time drži svetski rekord kao najbrža policija. Nije da je neophodan u zemlji niske stope kriminala, ali ovaj auto ima ubrzanje do 96 kilometara na sat za samo dve i po sekunde, a maksimalna brzina mu je 407 kilometara na sat.

Profimedia
 

Najviši helidrom i teniski teren

Helidrom koji je postavljen na 211 metara visine ima promer 24 metra, a nalazi se uz luksuzni hotel „Burj al Arab“. Tokom promocije teniskog turnira u Dubaiju, helidrom je pretvoren u najveći teniski teren na svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike