Svi idu u Emirate: Zašto je Dubai postao najatraktivnija destinacija?!

18.02.2022

13:15

0

Predstavlja spoj realnog i nestvarnog. Poseta Dubaiju je nezamisliva bez obilaska ključnih, a istovremeno i najlepših stvari u ovom dragulju turizma

Svi idu u Emirate: Zašto je Dubai postao najatraktivnija destinacija?!
dubai - Copyright Profimedia

Dubai se svrstava među najatraktivnije turističke destinacije u svetu. Od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, Dubai je najveći i najrazvijeniji, mada se i dalje ubrzano razvija.Na mestu današnjeg Dubaija je postojalo naselje davne 1799. godine čiji su se stanovnici bavili ribolovom. Kasnije, sa pronalaskom nafte, počeo je ubrzan razvoj ove zemlje.

Iako je većinski muslimanska zemlja, Dubai je otvoren za turiste i njihove navike, a poznati su po gostoprimstvu. Ono što privlači turiste u ovu autentičnu zemlju jesu jedinstvene atrakcije, sunce i zabava. Dubai se opravdano smatra gradom kontrasta, jer predstavlja spoj tradicionalnog i modernog, zahvaljujući čemu ćete bolje upoznati arapsku i muslimansku kulturu. Osim što je poznat po svom luksuzu i sjaju, Dubai ima i stari deo grada koji tradiciju i kulturu ovog podneblja čuva od zaborava.

Profimedia
 

Poseta muzeju predstavlja šetnju kroz istoriju

Al Fahidi tvrđava je sagrađena 1787.godine, ali je kroz vekove menjala svoju namenu. Koristila se kao rezidencija vladarske porodice, kao sedište vlade, kao garnizon i kao zatvor. Međutim, od 1971. godine od kada je obnovljena, ova tvrđava predstavlja glavni gradski muzej. Šetnja kroz Al Fahidi četvrt će vam omogućiti da putujete kroz istoriju i da upoznate onaj drugi deo koji se nalazi iza luksuza koji je prva asocijacija na Dubai.

Profimedia
 

Upoznajte  život  tradicionalnih mornara

Potok Dubai deli grad na dva dela i to na Deira i Bur Dubai, a istovremeno predstavlja glavni razlog zbog kojeg se Dubai smatra omiljenom turističkom destinacijom bogatih. U pristaništu Dov, turisti plovilima mogu krenuti u obilazak kako bi upoznali život tradicionalnih mornara. Na Bur Dubai strani se nalazi šetalište iza koga se mogu videti zgrade od koralnih blokova i krečnjaka. Istovremeno predstavlja sjajno mesto za šetnju sa pogledom na vodu.

Profimedia
 

Pustinjski safari, doživljaj koji se pamti

Nezaboravno iskustvo predstavlja vožnja džipovima po dinama boje zlata kao i uživanje u zalasku sunca. Ovde imate priliku da posetite beduinsko selo u kome se možete oprobati u jahanju kamila. Sasvim sigurno je da ćete uživati gledajući trbušni ples, jer je u pitanju doživljaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Profimedia
 

Miracle Garden

Miracle Garden predstavlja najveći prirodni vrt na svetu. Smatra se jednom od najoriginalnijih atrakcija u Dubaiju i ima čak oko 50 miliona cvetova. Ovde se vidi sve umeće vrtlara, bogatstvo vladara kao i želja za ekstravagancijom. Na mestu gde se nekada nalazio suv pustinjski pesak izniklo je ovo šarenilo boja i mirisa. Ovaj nestvarni vrt menja svoj izgled svake sezone, a sezona traje od novembra do maja, nakon čega se zatvara zbog velikih vrućina. Veliki Miki Maus, medvedići, mravi, papagaji dočekaće vas spremni u svakom trenutku da vam pruže scenografiju za pamćenje i nestvarne fotografije.

Profimedia
 

 

Dubai mol (Dubai mall)

Ukoliko spadate u kupoholičare, onda je Dubai pravo mesto za vas. Ovde ćete naći neverovatnu ponudu garderobe, aksesoara, suvenira i sasvim običnih sitnica. U ovom molu je smešteno preko 17.000 prodavnica za čiji obilazak treba čak nekoliko nedelja. Ovaj tržni centar je prilagođen svačijim potrebama tako da je prosto nezamislivo da ga ne posetite. U ovom prostranstvu su smeštene trgovinske radnje različitih robnih marki kao i brojni restorani. Osim toga Dubai mol u svom kompleksu sadrži brojne zabavne sadržaje. Jedan od njih je spoj akvarijuma i zoološkog vrta sa vodenim vrstama, koji  deluje očaravajuće. U samom akvarijumu se nalazi oko 149 vrsta različitih  morskih bića. Priuštite sebi zadovoljstvo da iznajmite brod sa staklenim dnom ili ronjenje u kavezu, jer to je moguće jedino ovde.

Profimedia
 

Burdž Kalifa (Burj Khalifa)

Ova je najmodernija i najviša zgrada na svetu. Visoka je oko 830 m i predstavlja glavnu atrakciju Dubaija. Pogled koji se pruža sa nje je neverovatan, tako da je sasvim razumljivo što su kolone turista nepregledne. Sa Burdž Kalife se pruža pogled na čitavu regiju. Moći ćete da vidite vode Indijskog okeana i obalu Persijskog zaliva sa jedne strane, kao i Arabijsku pustinju sa druge strane koja se pruža u nedogled. Zaljubljenici u fotografiju preferiraju noćne posete ovom čarobnom mestu, jer tada nastaju najlepše panorame. Prizor je fascinantan i omogućava vam da ovekovečite svoju posetu Dubaiju.

 

Džamija Džumeira

Džamija Džumeira se smatra najlepšim zdanjem u Dubaiju a posebno je zanimljiva u večernjim satima. U cilju što boljeg razumevanja islama, organizuje se obilazak džamije, predavanja, upoznavanje sa tradicionalnim jelima, kao i časovi arapskog jezika. Ova džamija je otvorena za posetioce različitih veroispovesti što predstavlja presedan u muslimanskom svetu. Tokom posete Džumeiri bićete u prilici da naučite zašto muslimani nose zatvorenu odeću, kao i neke zapovesti Kurana. Izgrađena je po ugledu na srednjevekovne hramove. Na zidovima unutrašnjosti su prikazana živa bića, što nije svojstveno za bogomolje muslimanskih vernika.

Profimedia
 

Burdž Al Arab

Ovaj visokoluksuzni hotel se nalazi na zasebnom ostrvu. Ukoliko posetite ovo bajkovito mesto imaćete prilike da obedujete u nesvakidašnjem restoranu uživajući u podvodnom svetu Dubaija. Ne propustite da ovekovečite ovaj trenutak, kako biste imali uspomenu na zemlju luksuza i glamura. Ovo je jedinstvena prilika da posetite najraskošniji i najluksuzniji hotel na čitavom svetu.

Dubai Fontana (Dubai Fontain)

Dubai fontana je smeštena u okviru jezera Burj Khalifa i dugačka je oko 300 m. Posetioci su svakodnevno u prilici da posmatraju šou uz pratnju klasične muzike, arapskih ritmova kao i savremenih svetskih hitova. Dijapazon svetlećih efekata će vas ostaviti bez daha, jer ćete biti opčinjeni prizorom pred sobom.

Profimedia
 

Akvaventura vodeni park

Kada se već nađete u Dubaiju obavezno posetite vodeni park Akvaventura, jer samo spuštanje niz tobogan koji je visok 9 spratova predstavlja novo, neponovljivo iskustvo. Nakon toga možete krenuti u podvodni safari. Osim prostora sa toboganima koji je namenjen deci, sigurno ćete uživati šetajući belom peščanom plažom.

Kakav  noćni život pruža Dubai?

Dubai važi za jedan od gradova sa najboljim noćnim životom. Svetski klubovi u kojima se uvek održavaju tematske žurke i razni spektakli je nešto što ostavlja neizbrisiv trag na svakog ko ih bar jednom poseti.

Profimedia
 

Da li je Dubai prikladna destinacija za decu?

Ako se pitate da li je Dubai destinacija koja je prikladna i za decu, odgovor je potvrdan. Dubai je interesantan i za mališane, jer nudi mnoštvo različitih sadržaja za sve uzraste. I što je veoma važno treba napomenuti da bez obzira na sav luksuz i sjaj koji Dubai nudi, ova veličanstvena zemlja nije samo za ljude sa dubokim džepom. I ljudi srednjeg staleža danas mogu sebi priuštiti putovanje u Dubai. Pogledajte aktuelne ponude na sajtu agencije Travel Boutique i uverite se i sami u to.

Zbog svoje lepote i autentičnosti, Dubai se opravdano smatra najpoželjnijom turističkom destinacijom.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike