Pande: Simpatični medvedići opsednuti bambusom

24.11.2020

15:00 >> 17:32

0

Kako ih ne voleti

Pande: Simpatični medvedići opsednuti bambusom
Copyright Profimedia

Bebe pande rađaju se u ružičastoj boji i teže oko 15 cm – to je otprilike veličina olovke! Takođe su rođeni slepi i oči otvaraju tek šest do osam nedelja nakon rođenja. Izuzetno brzo rastu i mogu narasti do visine od metar i po, a teže između 75 i 135 kg. Naučnici nisu sigurni koliko dugo pande žive u divljini, ali u zatočeništvu žive oko 30 godina.

Ne možemo pisati o pandama, a da ne pomenemo njihovu ljubav prema bambusu. Divovske pande su velike izjelice, tehnički su mesožderi, ali njihova ishrana se sastoji gotovo isključivo od bambusa. Provode i do šesnaest sati dnevno jedući ga da bi se zasitili, za šta im je potrebno više od 30 kilograma bambusa dnevno.

Profimedia

Na debeljuškasti izgled utiču i navike ovih slatkih medvedića kojih se ne odriču, a to je pre svega, dremka posle ručka. Nekada u trajanju od 2, 3 sata, leti čak i do 6 sati u kontinuitetu spavaju i to u najneverovatnijim pozama, na leđima, bokovima ili stomaku, sklupčane u klupko, ili ispružene preko debele grane.

Profimedia

Pande su dobri penjači na drveće i na njih se vrlo spretno mogu pentrati sa nepunih 7 meseci.

Za razliku od ostalih članova porodice medveda koji imaju malo ili nimalo spretnosti u šapama, pande imaju suprotstavljene „palčeve“, zajedno sa još pet prstiju, koji im pomažu da drže bambus i uklanjaju stabljike i lišće biljke pre nego što je pojedu.

Odrasle pande ne provode mnogo vremena u interakciji jedni s drugima i uglavnom su veoma tihe. Povremeno komuniciraju putem mirisnih tragova, škripanja, laveža ili režanja.

Pixabay

Ženske pande rađaju jedno ili dva mladunca svake dve godine. Mladunci ostaju sa majkama 18 meseci pre nego što se osamostale za veliki svet.

Za razliku od većine ostalih medveda, pande ne ulaze u hibernaciju. Kada se približi zima, oni se spuštaju niže u svoje planinske domove na toplije temperature.

Nažalost, ovi prekrasni medvedi su ugrožena vrsta. Procenjuje se da je u prirodi ostalo još samo 1.000 predstavnike ove vrste. Ako se ne bude brzo reagovalo, buduće generacije nikada neće moći da vide ove simpatične medvede opsednute bambusom, osim na fotografiji ili ekranu.

Pročitajte još:

Zanimljivosti koje izmamljuju osmeh: Grad na Aljasci imao je mačku imena Stubs za gradonačelnika

Poslednju belu žirafu na svetu čuva GPS uređaj

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike