Danas je dan Svetog Patrika i dan kada sve postaje zeleno!

17.03.2022

14:30

0

Autor: 24sedam

Širom sveta slave ga ljudi irskog porekla, sve više i drugi narodi, posebno u Argentini, Australiji, Novom Zelandu i Severnoj Americi

Danas je dan Svetog Patrika i dan kada sve postaje zeleno!
profimedia-0049793845 - Copyright Profimedia

Poznata izreka kaže da svi požele biti Irci na dan Svetog Patrika. Čini se da je ta želja ne samo istinita, već i sve jača svake godine.

Sveti Patrik zaštitnik je Irske i Irci širom sveta svečano slave njegov dan 17. marta. Irci ovaj dan smatraju religioznom svetkovinom koju slave u crkvi, a popodne kod kuće sa svojim porodicama.

Tradicionalno su list deteline i zelena boja simboli ovog dana. Na taj dan građani se oblače u zeleno, piju irska piva, likere i viski.

Profimedia
 

 

Sveti Patrik nije bio Irac

Ali ako mislite da je Sveti Patrik bio Irac, grešite. Rođen je u Velsu, a otac mu je bio đakon. Irski gusari su ga oteli kada je imao 16 godina i prodali ga u Irsku, gde je on uspostavio hrišćanstvo i pokrstio ljude.

Iako svi govore „Sveti Patrik“, papa ga nikad nije proglasio „svetim“, tako da je njegov svetački status pod znakom pitanja.

Sveti Patrik i detelina

Razlog zašto je detelina simbol ovog praznika je taj što je Sveti Patrik uz pomoć nje objasnio Sveto trojstvo. Legenda kaže da listovi deteline imaju značenja: nada, vera, ljubav i sreća.

Sveti Patrik i zelena boja

Od 19. veka je zelena boja simbol ovog praznika jer se povezuje sa srećom. Ali to nije jedini razlog. Drugi razlog je što Irska nosi nadimak „smaragdno ostrvo“. Takođe, jedan od razloga je i irska zastava. Tradicionalno, zelena predstavlja katoličke Irce, narandžasta protestantsko stanovništvo, a bela u sredini simbolizuje mir između različitih vera.

Profimedia
 

Sveti Patrik i pivo

Pivo je postalo neraskidivo povezano uz ovaj praznik. Procenjuje se da se širom sveta potroši oko 250 miliona dolara na njega, a vlasnici kafića zadovoljno trljaju ruke.

Sveti Patrik i zmije

Prema jednoj od najpoznatijih legendi, sveti Patrik je poterao sve zmije Irske u more kada je 441. godine proveo 40 dana i 40 noći na planini Croagh Padraig. Patrik je poterao sve zmije iz Irske bacivši zvono s padina planine, koja je danas sveto mesto hodočašća za vernike. Čini se da danas u Irskoj nema zmija, ali pretpostavlja se i da te životinje nikada nisu živele na ostrvu.

Profimedia
 

Zanimljivo je da se prva parada u čast Svetog Patrika nije se održala u Irskoj već u – SAD-u! Bilo je to 1737. godine u Bostonu, a parade u Nju Jorku započele su 1762. godine kada je grupa vojnika irskog porekla organizovala marš kroz grad.

Ova dva američka grada i danas su poprište najvećih proslava Dana Svetog Patrika, a parade se, osim u svakom gradu u Irskoj, danas organizuju i u stotinama gradova širom sveta.

Profimedia
 

Najbolji primer negovanja tradicije je Čikago u kome čak i reka postaje zelena. Sve je počelo 1962. godine kada su komunalni radnici u reku sipali fluorescentni rastvor kako bi pratili kretanje zagađenja kanala. I danas unija komunalnih radnika finansira ovaj događaj i za bojenje reke koristi ekološke boje.

Profimedia
 

Bojenje rečnog sistema počinje dan pred Dan svetog Patrika, potrebno je oko 45 minuta da boja „delujeˮ, a efekat traje nekoliko dana. Hiljade građana Čikaga se okuplja na mostovima kako bi prisustvovala „ozelenjavanjuˮ reke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike