Idu u jaslice, igraju se, sisaju palac... Ova mala, slatka stvorenja više nećete gledati na isti način

27.01.2023

13:42

0

Autor: A.G.

Životinje mogu biti slatke, umiljate, brze, inteligentne, ali i divlje i sve su prilično neverovatne

Idu u jaslice, igraju se, sisaju palac... Ova mala, slatka stvorenja više nećete gledati na isti način
Zanimljivi svet životinja - Copyright Profimedia

Sa oko osam miliona vrsta na planeti, životinjsko carstvo je veoma raznoliko mesto. I iako je nam je mnogo toga dobro poznato, često nismo svesni neverovatnih stvari koje naši životinjski prijatelji mogu da urade.

Ove neverovatne činjenice o životinjama sigurno će oduševiti čak i njihove najveće ljubitelje.

Mlade žirafe imaju svoje jaslice

Pixabay
 

Pošto mužjaci žirafe ne učestvuju u vaspitanju mladih, ženke okupljaju mlade u stado i kreću se zajedno. Ponekad će jedna od odraslih ženki ostati sa mladima, dok su ostale negde u potrazi za hranom i pićem.

Morske vidre drže jedna drugu za šape dok dremaju kako se ne bi udaljile

Pixabay
 

Vidre vole da spavaju plutajući po vodi, a jedini problem su talasi koji ih mogu odneti dok se odmaraju. Dakle, one formiraju splavove - grupe vidri koje se međusobno drže za šape. Splavovi su tipično jednopolne grupe, mada se primećuju i splavovi parova suprotnog pola. Splav obično sadrži od 10 do 100 vidri, a najveći do sada ih je brojao 2.000.

Još jedna stvar koju ova slatka stvorenja rade da bi sprečila da odlutaju je da se umotaju u alge. Morske vidre su veoma vešte sa svojim šapama koje koriste za najrazličitija uvrtanja.

 

Pacovi se smeju kada ih golicaju i pokazuju altruizam pomažući drugima u nevolji

Profimedia
 

Prema istraživanju koje su sproveli Majkl Breht i njegov tim na Humbolt univerzitetu u Berlinu, pacovi imaju sopstvenu verziju kikota, oblika ultrazvučnog vriska iznad nivoa ljudskog sluha, kada ih golicaju. Međutim, baš kao i ljudi, pacovi moraju biti raspoloženi da bi uživali u golicanju.

Još jedna zanimljiva stvar u vezi sa pacovima je da su oni veoma društvena stvorenja i da funkcionišu posebno dobro kada imaju bar jednog prijatelja istog pola. Iako u početku može doći do tuče kada se grupa pacova okupi, u roku od dve nedelje do mesec dana ona prestaje i oni postaju veoma prijateljski nastrojeni jedni prema drugima, čak i pomažu u brizi o bolesnom prijatelju.

Bebe slonovi sisaju vrh svoje surle, baš kao što bebe sisaju palac

Profimedia
 

Sisanje surle se viđa kod slonova svih uzrasta, mada iz različitih razloga. Stariji, na primer, to rade kada se osećaju nervozno ili nesigurno. Za razliku od njih, mladunče slona dok se ne hrani pokušava da ponovo stvori osećaj hranjenja sisanjem surle.

Krave imaju najbolje prijatelje i vole da provode mnogo vremena zajedno

 

Profimedia
 

Prema Kristi Meklenan koja je istraživala krave dok je radila na svom doktoratu, krave pokazuju smanjen nivo stresa kada su u društvu drugih krava. Merila je otkucaje srca i nivoe kortizola kod krava koje su bile zatvorene same i onih koje su bile sa svojim najboljim prijateljem.

Otkriveno je da su krave koje su bile zatvorene sa svojim najboljim prijateljima imale niži puls od ostalih. Ona veruje da bi ovo otkriće moglo da pomogne farmerima da poboljšaju prinose mleka i smanje nivo stresa tako što će krave udružiti sa njihovim prijateljima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike