Retki oblaci koji svetle u mraku: Kao da dolaze pravo iz svemira

11.12.2022

19:34

0

Autor: 24sedam

Formiraju se tako visoko u atmosferi da se mogu videti i kada skroz zađe Sunce

Retki oblaci koji svetle u mraku: Kao da dolaze pravo iz svemira
Retki oblaci koji svetle u mraku - Copyright Profimedia

Ako pogledate u nebo i vidite talase u blistavoj srebrnoj i plavoj boji, to su najviši oblaci na Zemlji. Izgledaju vanzemaljsko - nalik na nešto iz drugog sveta.

Naime, tokom zalaska Sunca tlo postaje tamno, ali oblaci i dalje primaju njegovu svetlost dajući sjaj. To je prizor na koji smo svi navikli, ali u retkim situacijama, oblaci se formiraju tako visoko u atmosferi (oko 75 km do 85 km) da se mogu videti i kada skroz padne mrak.

Profimedia
 

Ova vrsta nesvakidašnjih oblaka se zove noktilucentni oblaci ili noćni svetleći oblaci.

U pitanju su retki oblaci na velikim visinama koji se mogu videti samo pod određenim uslovima. Pojavljuju se tokom letnjih meseci, nakon zalaska sunca, kao tanke tanke plave/srebrne pruge koje „plešu“ po nebu.

Profimedia
 

Prvi put su viđeni 1885. godine, nakon čuvene eksplozije vulkana Krakatau. Vulkanska prašina je filtrirala sunčevu svetlost, formirajući prelepe vatrenocrvene zalaske sunca. Zatim su naučnici primetili da su posle zalaska sunca misteriozni sjajni oblaci počeli da se šire nebom. Čudno, čak i nakon što su se vulkanski ostaci slegli, oblaci su ostali.

Profimedia
 

Nemaju svi dovoljno sreće da budu u poziciji da vide ove oblake koji sijaju noću jer su vidljivi samo na oređenim geografskim širinama. Da biste povećali svoje šanse da ih uočite pronađite komad potpuno vedrog neba nakon zalaska sunca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike