Zbog čuvene haljine Monro bila primorana na jednu stvar: Dobro je znala da će to podići prašinu (VIDEO)

08.05.2022

16:00

0

Prozirna, svetlucava haljina i danas je jedna od najpoznatijih, a lepa plavuša odenula ju je kako bi predsjedniku Kenediju otpevala pesmu "Srećan rođendan". Time je haljina ušla u modnu istoriju

Zbog čuvene haljine Monro bila primorana na jednu stvar: Dobro je znala da će to podići prašinu (VIDEO)
Merilin Monro - Copyright Profimedia

Bilo je to pre tačno 60 godina, gotovo u dan. Merlinka je imala novu haljinu za nastup pred Predsednikom, a osmislio ju je Bob Mackie, koji je tek završio fakultet i kasnije postao uticajni autor i službeni kostimograf za pevačicu Cher. Haljina je od prvog trenutka bila posebna, eterična i ukrašena kristalima.

Merlin Monro je pevala "Srećan rođendan, gospodine Predsjedniče" 19. maja 1962. na događaju za prikupljanje sredstava za Demokratski nacionalni odbor.

Svečana je večera održana u Madison Square Gardenu, deset dana pre Kenedijevog 45. rođendana.

Izašla je na svetla reflektora, skinula belu bundu i otkrila prekrasnu haljinu i izvela poznati nastup.

Haljina je bila napravljena od markizeta, laganog, prozirnog materijala koji je vrlo fragilan. Na taj tekstil dizajner Mackie je aplicirao 2500 sitnih kristala, koji su blistali pod reflektorima. Izvori otkrivaju da je haljina bila našivena, odnosno finiširana na samoj Monroe, jer je bila toliko uska.

Profimedia
 

Navodno ispod glumica nije nosila donje rublje, kako se ne bi ocrtavalo, što su mnogi kasnije smatrali skandaloznim. Naime, Monro je dobro znala da će to podići prašinu ne samo oko haljine, već i nje same.

Ova haljina bila je tek početak za mladog Mackiea koji je ubrzo našao vlastiti put u svetu mode te ostao zapamćen kao jedan od top autora odeće za scenu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike