Tropsko drvo u Kamerunu dobilo je ime po Leonardu Di Kapriju

07.01.2022

06:30

0

Autor: 24sedam

Naučnici iz Kraljevske botaničke bašte kažu da žele da odaju počast slavnom glumcu za njegovu pomoć u spasavanju prašume od seče

Tropsko drvo u Kamerunu dobilo je ime po Leonardu Di Kapriju
Leonardo Dikaprio - Copyright Profimedia

Tropsko drvo u šumi Ebo u Kamerunu dobilo je ime po glumcu Leonardu Dikapriju, koji je vodio kampanju za očuvanje ove tropske šume. Ovo su u četvrtak saopštili naučnici iz kraljevske botaničke bašte Kju Gardens u blizini Londona.

Istraživači iz Kju Gardens-a i njihovi partneri širom sveta zvanično su imenovali više od 200 vrsta biljaka. "Uvariopsis dicaprio" je sada dodata vrstama koje se kreću od biljke duvana do orhideje.

Drvo Lava – sa zvaničnim imenom „Uvariopsis dicaprio“, novo je u nauci i raste samo u kamerunskim šumama, što ga čini kritično ugroženim. Visoko 4 metra sa velikim žuto-zelenim cvetovima otkriveno je u šumi Ebo severno od ekonomske prestonice Duale.

Ime je dobio po glumcu jer je 2020. stao na stranu ekološke organizacije Re:vild kako bi sprečio kako bi sprečio seču više od 68.000 hektara Ebo šume.

 

 

Šuma Ebo, jedna od najvećih prašuma u ​​Centralnoj Africi, bila je na putu da bude uništena pre nego što je Dikaprio pustio glas na društvenim mrežama i na taj način se suprotstavio takvoj inicijativi. Pored jedinstvene flore i faune u šumi, na ovom mestu svoj dom su našle i gorile, šimpanze i slonovi.

Vlada Kameruna je u avgustu 2020. preinačila odluku, na zadovoljstvo ekologa, koji su, između ostalog, ukazali na ugrožene primate u ovoj džungli.

 - Zaista smo cenili Leovu podršku u ovoj kampanji za zaštitu Eboa i smatrali smo da je prikladno da mu odamo počast na ovaj način, dajući njegovo ime jedinstvenoj vrsti u ovoj šumi, objasnio je Martin Čik, glavni naučnik Kju Gardens-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike