Nestvarni grad Fes - „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“

30.07.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Ovo je jedan od četiri kraljevska grada Maroka, a njegove znamenitosti u potpunosti pravdaju njegov status

Nestvarni grad Fes - „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“
Moroko 4 - Copyright Pixabay

Fes je grad smešten u severnom delu Maroka. Nalazi se u provinciji Fez-Bulman, čiji je ujedno i administrativni centar. U Fesu živi oko milion stanovnika, što čini da je on treći po veličini grad u Maroku. Fes se smatra za jedan od četiri kraljevska grada Maroka, a njegov stari grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Fes je poznat i kao „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“.

Profimedia
 

Na području Fesa preovladava mediteranska klima. Zime su hladne i kišovite, a leta suva i vrela. Noći su uvek hladne, a tokom zime je moguć i sneg.

Fes je na obali reke Javhar osnovao Idris I 789. godine. Njegov sin Idris Ii proširio je naselje na drugu obalu reke. Ta dva naselja s vremenom su postala dva odvojena grada, koja će tokom istorije često biti i u sukobu.

Pixabay
 

To su Madinat Fas i Al-‘Aliya. Dalja doseljavanja sve više su ispoljavala razlike između dva susedna naselja. Andalužani su se naseljavali u Madinat Fasu, a Tunišani u Al-Aliji. Ovi imigranti su i dali imena novonastalim gradovima, Adwat Al-Andalus i ‘Adwat al-Qarawiyyin. Nakon smrti Idrisa II, teritorija ove dinastije bila je podeljena između dva sina. Starijem Muhamedu je pripao Fes.

Profimedia
 

Tokom vladavine Muhameda u gradu je 859. godine osnovana Al-Qarawiyyin Madrasa, najstariji fakultet na svetu, koji je i dalje u funkciji. Smatra se da je tokom vladavine dinastije Almohada Fes bio najveći grad na svetu. Njegov značaj kao obrazovnog centra bio je ogroman i u hrišćanskom svetu. Grad je sredinom š16. veka postao vazal Osmanskog carstva, a 1579. godine i njegov sastavni deo. Od 1649. godine Fes je ponovo postao deo nezavisnog Maroka. Grad je postao nezavisan 1790, tokom vladavine Jazida, a kasnije tokom vladavine Abu´r-Rabi Sulaymana.

Pixabay
 

Već 1795. Fes je vraćen Maroku. Do 1912. godine Fes je ponovo bio glavni grad Maroka. Od 1912. prestonica Maroka postao je Rabat, i ta odluka nije promenjena ni nakon sticanja nezavisnosti 1956. godine. Fes je danas grad u kome savršeno funkcioniše simbioza kulture i tradicije i modernog načina života. Takođe, ovo je veoma popularna destinacija na turističkoj mapi Maroka.

Pixabay
 

Fes je grad izuzetnog nasleđa. Ovo je jedan od četiri kraljevska grada Maroka, a njegove znamenitosti u potpunosti pravdaju njegov status. Fes je „Atina Afrike“, a u sebi čuva blago kakvo gotovo nigde ne postoji. Važi za grad dobrih i prijateljski nastrojenih ljudi, i zbog svega toga ovo je sjajna destinacija za putovanje iz snova.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike