U ovom gradu se govori najpravilniji srpski jezik

27.07.2022

14:20

0

Autor: M. J.

Mesto koje čuva vrlo značajne kulturno-istorijske lokalitete i sećanje na važne ljude naše kulture

U ovom gradu se govori najpravilniji srpski jezik
valjevo-g657f5a562_1920 - Copyright Printscreen/YouTube Srbija u kadru

Čuveni grad Valjevo , u kome su rođeni Desanka Maksimović i Milovan Glišić, u njemu se nalaze čuveni Tešnjar i Gradac, jedna od najčistijih reka u Srbiji. Bogata turistička ponuda Valjeva i njegove okoline čine ovaj grad zanimljivom turističkom destinacijom i tokom letnje i tokom zimske sezone.

Printscreen/YouTube Srbija u kadru
 

Posetu samom gradskom jezgru i obilazak spomenicima kulture, muzejima i pešačkim zonama najbolje je organizovati tokom toplijih meseci, kada je vreme povoljno za šetnju. Okolina Valjeva takođe nudi značajne turističke potencijale koje je najprikladnije iskoristiti u toku letnje zone, poput banjsksog turizma (Banja Vrujci), verskog turizma (manastiri Lelić, Ćelije, Pustinja i Jovanja), seoskog turizma (sela Brankovina, Lelić, Struganik), kao i rekreativnog i avanturističkog turizma (planinsko-turističko mesto Divčibare).

Printscreen/YouTube Srbija u kadru
 

U okviru sportsko-rekreativnog kompleksa Petnica nalaze se četiri bazena i kupalište na reci Gradac, koja Vam mogu ponuditi osveženje tokom vrelih letnjih dana. Upoznavanje sa ovim gradom svakako treba započeti prijatnom šetnjom kroz centar, na levoj obali Kolubare. Zgrade izgrađene u ljupkom evropskom stilu, prostrani trgovi i ulice ukrašene cvetnim lejama čine ovaj deo Valjeva idealnim mestom za šetnju.

Printscreen/YouTube Srbija u kadru
 

Ne propustite trgove sa spomenicima: Desankin venac i Trg Živojina Mišića, zgradu Valjevske gimnazije, Narodni muzej, galeriju i Muselimov konak, najstariju građevinu u Valjevu. Vredi posetiti i Knez Miloševu ulicu, glavni trgovački centar grada, u kojoj možete napraviti predah u jednom od brojnih kafića, poslastičarnica ili prodavnica. Vredna pomena je i Karađorđeva ulica, u kojoj možete videti glavni trg, zgradu Gradske uprave, biblioteku i park sa prelepom fontanom.

Printscreen/YouTube Srbija u kadru
 

Sa druge strane Kolubare, nalazi se stari deo grada, Tešnjar, koji predstavlja nezaobilaznu destinaciju prilikom posete gradu Valjevu. Ova jedinstvena gradska celina očuvala je prvobitni izgled i autohtoni duh Valjeva 19. veka. Tešnjar je savršeno mesto za one koji žele da se upoznaju sa arhitekturom i zanatima davnih vremena.

Printscreen/YouTube Srbija u kadru
 

Manifestacije i festivali u Valjevu

Valjevo je grad ponosan na svoju bogatu kulturno-istorijsku tradiciju, pa nije iznenađujuće to što se u njemu održava veliki broj festivala i manifestacija čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa, ali i stvaranje aktivnosti koje mogu biti veoma privlačne turistima.

Tešnjarski dani

Tešnjarski dani su najveća i najznačajnija manifestacija grada Valjeva. Tokom deset letnjih dana, od 7. do 15 avgusta, na keju na reci Kolubari, odvijaju se raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji namenjeni posetiocima svih uzrasta. Grad učestvuje u organizaciji brojnih koncerata, sportskih takmičenja i pozorišnih predstava, najčešće u izvedbi najmlađih sugrađana. 

Printscreen/YouTube Srbija u kadru
 

Dan grada

Ovaj datum uzima sa za početak razvoja savremenog Valjeva, jer je tada došlo do oslobađanja grada od turske vlasti.  Valjevci tokom ovog dana uživaju u svečanostima i izložbama koje su za njih spremili najmlađi sugrađani, koji su se potrudili da obeleže ovaj simbolički veoma važan datum.

 

Printscreen/YouTube Srbija u kadru
 

Desankini majski razgovori

U čast čuvene pesnike Desanke Maksimović u njenom rodnom gradu svakog 16. Maja na godišnjicu njenog rođenja održava se manifestacija Desankini majski razgovori. Za vreme ovog festivala dodeljuju se nagrade pobednicima poetskog takmičenja za srednjoškolce

Sabor folklornih društava Srbije Zlatni opanak

„Zlatni opanak“ je tradicionalna manifestacija čija je osnovna ideja okupljanje folklornih ansambala iz Srbije i dijaspore. Tradicionalno se održava svake godine između 28. I 30. aprila. Pod okriljem iste organizacije je i sličan festival prilagođen devi, koji se odbija od 12. do 14. maja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike