Kao sa druge planete! Drvo zmajeve krvi "krvari" kada ga posečete

07.07.2022

14:20

0

Autor: A.G.

Može da naraste više od 18 metara u visinu i da živi 600 godina

Kao sa druge planete! Drvo zmajeve krvi "krvari" kada ga posečete
profimedia-0346951754 - Copyright Profimedia

Trista kilometara od obale Jemena nalazi se Sokotra, udaljeno ostrvo poznato kao dragulj Arabije. Deo je arhipelaga Indijskog okeana i dom je nekih od najčudnijih biljnih vrsta na svetu, poput stabla zmajeve krvi. Neki ovo mesto smatraju izvornim Rajskim vrtom zbog njegove izolovanosti i biološke raznolikosti.

Sa svojim neobičnim izgledom nalik kišobranu, ovo drvo nećete naći nigde drugo na svetu. Raste veoma sporo, a njeni stariji primerci dostižu milenijumsku starost.

Legenda kaže da je biljka nastala iz krvi prolivene tokom okrutne borbe između zmaja i slona. Naziv "zmajeva krv" potiče od crvenkaste smole sadržane u listovima i u korteksu koju lokalno stanovništvo koristi kao lek za sve.

Ako pokušate da isečete ovo drvo, iz njega će iscureti crvena smola ostavljajući utisak da drvo krvari. Meštani podstiču tok tako što pažljivo seku koru i odvajaju postojeća zaštitna sredstva nakon čega se vraćaju godinu dana kasnije da sakupe kapljice i male komadiće smole.

Uprkos njegovoj izuzetnoj blagotvornosti onostrano drvo zmajeve krvi je danas prilično ugroženo. Fragmentacija staništa, ispaša stoke i klimatske promene svele su drvo na samo delić njegovog prirodnog raspona. Sada istraživači i lokalni stanovnici pokušavaju da mu pomognu da preživi. A ta zaštita bi mogla spasiti mnogo više od samog stabla zmajeve krvi. Novo istraživanje klasifikuje Dracaena cinnabari kao vrstu kišobrana. Drveće zmajeve krvi pruža hranu i sklonište za najmanje desetak vrsta reptila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike