Zemlja bez izlaza na more proglašena je najboljom u Evropi za kupanje

08.06.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

Evropska agencija za životnu sredinu, objavila je novi izveštaj o kvalitetu voda. Navodi se da je 85 posto kupališta u Europi rangirano kao "odlično"

Zemlja bez izlaza na more proglašena  je najboljom u Evropi za kupanje
hallstatt-g180beb061_1920 - Copyright Pixabay

Zemlje ne moraju imati izlaz na more kako bi dospjele na ovu listu jer se u obzir uzimaju i jezera i druga kupališta. Velika Britanija, koja je napustila EU, prvi put je izostala iz izvještaja.

Pixabay
 

Austrija, zemlja bez izlaza na more poznata po brojnim prekrasnim jezerima, uključujući alpske vode jezera Achen u Tirolu i smaragdno nijansiranog Weissen jezera, nalazi se na vrhu liste. Čak 97.7 posto njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah nakon njega, u top pet su Malta, Grčka, Hrvatska i Cipar. Portugal je na 10. mestu s 88.5 posto, a slede ga Italija i Španija. Destinacija privlačna turistima, Francuska, zaostaje na ovoj lestvici sa 75.7 posto. Poljska je najniže rangirana, sa samo 44.5 posto.

Pixabay
 

Kako bi došla do ovih rezultata, Europska agencijau suradnji sa Europskom komisijom napravila je procenu tako što su lokalne i nacionalne vlasti uzimale uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale prisutnost bakterija koje ukazuju na zagađenje od kanalizacije i uzgoja stoke.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike