Savršena alternativa za Pariz: Na samo tri sata od Beograda nalazi se grad u kom će zaljubljeni osetiti svu čaroliju svoje ljubavi

12.02.2022

10:00

0

Romantične aktivnosti za zaljubljene: krstarenje Dunavom, Budimski zamak i termalna kupatila učiniće vaše putovanje u Budimpeštu neodoljivo romantičnim

Savršena alternativa za Pariz: Na samo tri sata od Beograda nalazi se grad u kom će zaljubljeni osetiti svu čaroliju svoje ljubavi
Budimpešta - Copyright Pixabay

Istorijski Budim i moderna Pešta, međusobno povezani prelepim mostovima, zajedno čine jednu od četiri prestonice na lepom plavom Dunavu – Budimpeštu. Ovaj grad se može pohvaliti istorijom, koja datira od antičkog Akvinkuma do moderne mađarske prestonice, i umetnošću koja će vas prošetati kroz različite umetničke pravce i stilove.

Pixabay
 

Istražite romantiku dvorskog kompleksa Budimskog zamka

Ova prostrana istorijska četvrt pored Budimskog zamka, odnosno Kraljevske palate, obuhvata još mnogo lokaliteta koje vredi posetiti. Iako današnji izgled u izvesnoj meri duguje veštim poduhvatima obnove i restauracije, čitav ovaj distrikt ostavlja utisak srednjovekovnog ambijenta.

Pixabay
 

Ovaj kompleks je poput gradića za sebe koji će vas olako vratiti u prošlost. Kaldrmisane ulice koje se probijaju kroz građevine različitih arhitektonskih stilova, živopisne kuće i vile, od kojih neke potiču iz XIV i XV veka, pružaju nam predstavu o tome kako je nekada ovaj kompleks izgledao. Najlakši i najuzbudljiviji način da dođete do ovog svojevrsnog utvrđenja je pomoću uspinjače koja vodi od čuvenog Lančanog mosta do samog uzvišenja, a možete se popeti i tzv. kravljevskim stepeništem. Dvorski kompleks je jedna od najlepših pešačkih zona u Budimpešti.

 

Pixabay
 

Uživajte u pogledu sa Ribarskog bastiona

Iako se nalazi u okviru malopre pomenutog prostranog istorijskog kompleksa, potrebno je zasebno istaći značaj i šarm Ribarskog bastiona. Bajkovitog izgleda koji asocira na logo Diznilenda, ovo je bez sumnje jedna od najpopularnijih i najromantičnijih turističkih atrakcija Budimpešte. Bastion je podignut pre nešto više od 100 godina na mestu nekadašnjih zidina zamka. Prema aktuelnoj priči, Ribarski bastion je podignut u čast ribaru koji je baš na tom mestu branio zidine. Prema drugoj verziji priče, na ovom mestu je u srednjem veku postojala riblja pijaca.

Pixabay
 

Ne propustite zadivljujući pogled sa čuvenog Gelertovog brda

Brdo nosi ime po biskupu i posthumno proglašenom svecu Gelertu, koga su mađarski antihrišćani bacili sa samog vrha brda 1046. godine. Spomenik podignut u njegovu čast smešten je u podnožju ovog brda. Uz malo volje i dobre kondicije možete se popeti do njegove najviše tačke i uživati u panoramskom pogledu na grad, veličanstvene mostove i Dunav. Tu ćete ugledati i njihov Kip slobode, visine 14 metara, koji se vidi iz raznih delova grada, a podignut je u ime žrtava Drugog svetskog rata. Odmah iza je čuvena Citadela, izgrađena za vreme Habzburške monarhije, koja je tokom rata predstavljala sedište protivvazdušne odbrane. Danas se tu nalaze hotel, restoran, radnje sa suvenirima i muzej sa istorijskim eksponatima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike