Iako đavolja nimalo strašna varos – Čudo prirode na Balkanu

03.04.2021

17:30

0

Autor: A.Gligorijević

Nestvarna igra prirode

Profimedia

Nadaleko čuvena medju Srbima, ništa manje i u svetu, Đavolja varoš smeštena na obroncima planine Radan, nedaleko od Kuršumlije jedna je od najvećih turističkih atrakcija juga Srbije. Najveću popularnost stekla je kao kandidat Srbije za novih 7 svetskih čuda. Nestvarna igra prirode stvorila je 202 čudesna kamena stuba visoka od 2 do 15 metara, o kojima se prepričavaju i prenose sa kolena na koleno, razne legende.

Prva glasi da su nekada davno na ovom prostoru živeli skromni, religiozni ljudi. Kako djavo nikad ne spava, poturi meštanima “djavolju vodicu”, da popiju, i da potpuno zaborave na rodbinske veze i požele da venčavaju braću i sestre. To se i dogodi. Vila za koju se veruje da i danas čuva ovaj kraj, pokušala je da osujeti djavolji plan. Kako u tome nije uspevala, molila se Bogu da pomogne i Gospod usliši njene molitve. Dunuo je jak, hladan  vetar i svatove sa mladencima okamenio pokazujući da se ovakav greh mora kazniti.

Profimedia

Druga legenda kaže da zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima, donoseći im zlo i nevolje, a njih su se otarasili prenoćivši jednu noć pored crkvišta Sv. Petke, koje se nalazi u neposrednoj blizini ovih čudnih zemljanih figura. Posetioci, verujući u ovu legendu  ali i u isceliteljske moći crkve vezuju maramice za drvo. Veruje se da kada se drvo napuni, zakopava se u zemlju i tako nestaju sve muke.

Postoji i predanje da je na tim prostorima nekada živela veštica koja je ispunjavala želje ljudima u zamenu za obećanje da će joj dati šta god jednom od njih zatraži.

Nauka ima svoje objašnjenje. Erozija tla i sastav zemljišta u kombinaciji sa suncem, vetrom, kišom i promenama temperature stvorili su ove u svetu jedinstvene figure.

Bilo kako bilo, bilo da ste avanturista li ne, u šta god da odlučite da verujete, u reč nauke ili narodna verovanja i legende, ovo mistično mesto morate doživeti uživo jer ćete ga sasvim sigurno pamtiti zauvek.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti