"Nacionalni servis je - nacionalna sramota!" Miodrag Popov: Bujošević i Olivera su kriminalizovali RTS, a sada ćute!

24.02.2023

07:00

5

Primera radi, direktor RTS je svojevremeno potpisao ugovor od 230 miliona dinara za nabavku toalet papira, tvrdi novinar

"Nacionalni servis je - nacionalna sramota!" Miodrag Popov: Bujošević i Olivera su kriminalizovali RTS, a sada ćute!
Dragan Bujošević, Miodrag Popov i Olivera Kovačević - Copyright Antonio Ahel/ATAImages/ Rade Kovač/ 24sedam/Goran Sivački

Malverzacije u Javnom servisu Srbije na koje ovih dana apeluje predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček, godinama unazad ukazuje i novinar Miodrag Popov, nekada zaposlen na RTS.

Povodom čitave afere koja se podigla u javnosti, kontaktirali smo autora kultne emisije "Ipak se okreće", koji je objasnio zašto smatra da je situacija na nacinalnom servisu ispod svakog nivoa, te je ocenio da je danas nacionalni servis "nacionalna sramota" i na stubu srama zbog čelnika ove medijske kuće, pre svih generalnog direktora Dragana Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

- Bujošević je jedini direktor u istoriji RTS-a koji je u javnosti prozivan da je kriminalizovao javni servis. Drugi direktori RTS su optuživani za razne druge, uglavnom političke razloge u borbi za RTS, ali je Bujošević jedini optužen sa argumentima za kriminalne radnje - započeo je izlaganje Popov u intervjuu za 24sedam, dodajući da i Kovačevićeva kao urednica jednog od najvažnijih segmenata programa ima odgovornost zbog stanja u ovoj medijskoj kući.

Što se Dragana Bujoševića tiče, kome je bio urednik na BK, tvrdi da je on voljom Upravnog odbora „zalutao na to mesto“ i da kada je izabran za generalnog direktora upšte nije poznavao funkcionisanje televizije kao što je RTS. Tako tvrdi da oni iz Upravnog odbora koji su ga izabrali, snose odgovornost za sve ovo što se sada dešava i zašto je nacionalni servis srozan na nivo nacionalne sramote.

- Zbunjuje to što je Olivera znala da „postrojava“ goste svoje emisije, postavlja razna ugodna i neugodna pitanja, traži istinu, a sad o ovako važnoj temi gde je lično prozvana, izabrala ćutanje. Kakav je to odgovor, tipa "jedva čekam da policija dođe". To nije dobar odgovor čak ni za "Da možda ne"! Ako želiš da važiš za osobu britkog jezika, objasni kako stojiš iza emisije koja dve godine ne ide, a pare otišle. Da li imaš pravo da ćutiš nad tim, ili je kriv onaj koji je sve to otkrio. Kako jedna takva stvar može biti poslovna tajna i zašto do kraja ne objasni svoju ulogu u tome.

 

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Bujošević

RTS postaje kriminalna organizacija

Mnogo ljudi je poslednjih godina otišlo iz RTS. Da li su vaši navodi jedni od razloga?

- Nekad se iz RTS odlazilo na druge televizije da bi se zaradilo. Ja sam otišao na Pink i BKTV na poziv vlasnika tih televizija, a sad se ide u RTS da bi se zaradilo. Bez imalo ironije želim vrhunskim novinarima vrhunske zarade i u RTS, ali način na koji se to radi u Javnom servisu je nemoralan, nezakonit i nigde na svetu ne postoji. Zamislite vrhunskog novinara BBC koji pare zarađuje preko nekakve „spoljne produkcije“ jer rukovodstvo te kuće ne može da ga plati. I da direktor BBC-a kaže da njegovi zaposleni neće da rade „van radnog vremena“ i nisu sposobni to što mogu produkcije s jednim ili dva zaposlena. To je uvreda inteligencije od strane nesposobnog direktora i svih koji takve nonsense pričaju.

Ko je u toj priči najviše "dobar"?

- U RTS-u rade vrhunski profesionalci dostojni većih plata i vrhunskog statusa. Bojim se samo da su te „spoljne produkcije" smišljene ne zbog Memedovića, Kristine i drugih novinara, već zbog mahera koji uzimaju daleko, daleko veće pare, a novinari su samo pokriće. To je potpuno srozavanje nacionalne televizije na nesposobnu, ili možda još gore, kriminalnu organizaciju.

Da li ste imali direktan razgovor sa Bujoševićem na tu temu i koje vam je argumente tada izneo?

- Vi se šalite?! Da Bujošević priča sa mnom kako se peru pare?! Ajte, molim vas. Ja sam na crnoj listi RTS-a zbog javnih kritika i ne smem da se pojavim ni u kadrovima vremenske prognoze. Ali, baš me briga!

Za desetak dana idem na sud. Interesantno je da me je tužila Ivana Miković, nekadašnja Bujoševićeva zamenica, koja je jedna od najuticajnih žena godinama u Srbiji u medijskoj sferi. Ona je bila drugi čovek RTS, a poslednju godinu u RTS je imala svoju privatnu firmu Firefly i rekao sam da je to najgori sukob interesa. Mikovićeva je osnovala svoju firmu 22.06.2018. i radila istovremeno u RTS-u do 12.05.2019. dakle godinu dana. Osnivački kapital joj je bio 23.800 dinara sa još dvoje ljudi, a danas – baš bi bilo lepo da saznamo kakav je sada konto i kako plasira svoje serije na RTS.

Rade Kovač
Miodrag Popov

Smatrao sam da nije ona odgovorna za to, nego Bujošević. On joj je to očito omogućio jer je ona ubrzo nakon odlaska svoje skupe serije upravo emitovala preko RTS-a. Tada sam izjavio da bih pre sebi odsekao ruku nego potpisao ugovor sa nekim ko se tako poneo. Ali, kada razmislite po sledu događaja, Bujošević je očito sve znao i imam logično uverenje da je on deo te priče.

Smatrate da ništa nije moglo da prođe bez njega?

- Apsolutno! On je prvi čovek nacionalne televizije i njegov potpis je zakon na svim dokumentima.

Koliko godina, zapravo, traju te mahinacije za koje ga mnogi optužuju?

- Teško je tačno reći, ali je evidentno da govorimo o poslednjih pet godina. Meni je posebno drago i hrabro što je Klanšček pokrenuo to pitanje, jer dosad niko nije smeo zato što su čak i neki članovi Upravnog odbora RTS bili deo kriminalnog sukoba interesa jer su „svoje“ emisije gurali na RTS, dobijali ogromne pare. Znate za Verski kalendar i tako dalje, a za druge će se tek čuti.

Bujošević ne poznaje TV, Olivera uživa sa dečkom

- Jednom sam u šali rekao da Bujošević kada je došao na televiziju nije razlikovao šta je "tejp" (video traka) a šta "selotejp". Šta je on mogao da doprinese onda televiziji ako ne zna suštinu njenog rada, stvaranja programa. Pa, on nikada jednu TV vest nije realizovao, da ne govorim reportažu, film, a odlučuje koliko sve to košta. I šta onda očekujete?

Koliku mislite da ulogu u tom poslovanju ima Olivera Kovačević?

- Ona ima ključnu ulogu, jer vodi zabavnu i sportsku redakciju koja je po prirodi stvari glavni pogon RTS-a. Mislio sam da je „štedljiva“, jer nam, recimo, za novogodišnje praznike servira voditelje u prizemnim nisko-estradnim ulogama, pa uz to i reprize… Samo što se novinarke ne teraju da se uvijaju oko neke šipke, a sutradan vode informativne emisije. Narod gleda to, a Olivera sa dečkom na novogodišnji Bečki koncert.

Printscreen/RTS
Olivera Kovačević i Borko Stefanović na Bečkom koncertu

Njen argument poštenja je da ima pravo potpisa do 80.000 dinara troška, ali ako nekom omogućite da dobije milionske vrednosti za emisiju ili segmente emisije koja dve godine ne ide, vi ste ili odgovorni kao nesposobna osoba ili nesposobni kao odgovorni urednik. Ili je nešto treće u pitanju.

Kovačevićeva bila u sukobu interesa

Da li je tačno da je Kovačevićeva bila u sukobu interesa kad je bila član komisije, deleći sredstva na konkursu Ministarstva kulture i informisanja?

- Mislim da to mnogi znaju i ćute da je odlučivala da sredstva dobijaju produkcije koje su emitovane na RTS-u. Da li je to sukob interesa? Mislim da Olivera Kovačević duguje građanima odgovore na mnoga pitanja i ima ogromnu odgovornost. Ovo što sam čitao je ispod svakog nivoa. Pazite, ona se više ne pojavljuje u programu, da parafraziram, priželjkuje da „nezadovoljni“ narod kad poželi promeni RTS. A pritom, obezbeđuje neke emisije koje se ne emituju. To nije Olivera koju sam poznavao.

Potrošeno je 14 miliona dinara za nepostojeću emisiju "Jedan dobar dan", oni kažu da su pare otišle na snimanje, ali to nikad nije emitovano. Kako to komentarišete?

-Ali, kako su potrošene? Kada bih imao kalkulaciju kod sebe, pošto se i time bavim poslednjih par decenija, tačno bih mogao da vam kažem koliko je para „oprano“.

Kovačevićeva je rekla da je značajan deo novca, između ostalog, potrošen na scenografiju.

- Kada govorite o silnim hiljadama evra za scenografiju, da ste uložili u grafiku... Šta znači za njih TV grafika? Znate koliko je koštala njena špica za emisiju "Da, možda, ne", a koliko je fakturisano? 30 evra košta, a mogu da vam kažem i gde sam to video – na sajtu videohive. Inače, to je odlična špica i tako se štede pare, ako je ta cena računata. Zašto onda i druge špice ne koštaju toliko ili malo skuplje?

ATAImages/Antonio Ahel
Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

- RTS nema pravo da posluje tajno sa narodnim parama. Pogledajte šta su uradili sa sportskim programom, čiji je takođe Olivera urednik. Koliko ih je samo išlo u Katar u vreme kada imate sliku, kada može da se najveći deo posla radi iz Beograda. Onaj njihov besmisao od scenografije za Katar gde vi teleportujete čoveka, pa to je medijsko „silovanje tehnike“. Stvarate sliku da je čovek iz Katara hokus-pokus u studiju. To se radi kad ne možete doći do nekog sportiste ili događaja koji se upravo odigrao kao na primer konferencija nakon teniskog meča i ima opravdanja, ali ovako deluje groteskno.

Bahato se bacile pare na OI u Tokiju

Da li je bilo još takvih primera?

- Koliko hoćete! Sad ste me podsetili, Bujošević je kupio skupocenu tehniku za Olimpijske igre u Tokiju u momentu kada se znalo da se one neće održati zbog korone. Dakle, dao je nekoj firmi ogromne pare za svetski događaj za koji je znao da se neće odigrati. A, mogao je to da stopira do sledeće godine - imao je 365 dana! To znači da ste bahato bacili pare, ili je nešto drugo u pitanju, jer biste iduće godine dobili ili bolju tehniku ili bolju cenu.

Oni tvrde da imaju obavezu da deset odsto programa bude iz spoljnih produkcija. Da li je to potrebno uopšte pored 2.500 zaposlenih?

- Postoje standardi, propisi, ali ovo je van svake logike. Radio sam na televiziji sa 400 ljudi, napravio sam nekoliko lokalnih televizija, pratim novu tehniku, sve je to sastavni deo mojih 40 godina posla. Napravite selekciju da nesposobni moraju da otpadnu, po kvalitetu koliko je ko sposoban, pa neka se razlikuju plate. Inače, ponavljam, RTS je mesto vrhunskih profesionalaca.

Antonio Ahel/ATAImages
Zgrada RTS

Ko su zvezde RTS?

Da li bi u tom slučaju mogle da se povećaju plate i ostalim zaposlenima u RTS koji nemaju ni približno tolika primanja kao pojednici?

- Normalno. To su ogromna sredstva! Njihov dan u vreme kada sam ja konkurisao za generalnog direktora koštao je dnevno oko 160.000 evra. Gde se troše te pare? Ko su sad zvezde RTS? Koji su to dometi glednosti te emisije te žene da bi bila zvezda? Poslednja velika zvezda RTS je, na žalost, bio direktor Aleksandar Tijanić, koji je svojim siledžijskim stavom rešavao probleme. On je pred Oliverom lupio šakom o sto i uterao im večni strah ubijajući muvu i svako poštovanje. Otišao je on i došao je čovek koji ne zna ništa da uradi. Tijanić je bar znao kako i koga da plati.

Kada bi policija ušla u tokove novca, ili u način kako se on raspoređuje, sve bi bilo jasno. Oni se boje javnog dijaloga, boje se suočavanja i sada ne znamo šta se dešava. Njihov je izbor ćutanje. Ja sam oštar jer želim da se stvari pokrenu, a ne da bih bilo koga optuživao.

Za nabavku toalet papira 230 miliona dinara

- Bujošević i Kovačevićeva nisu moja sfera interesovanja. Oni su sramota onih koji su ih ustoličili i dali im moć da čine ovo zbog čega bi se svako stideo.

Ali da vam nešto kažem, ako Bujošević i Kovačevićeva ostanu da i dalje vode RTS, onda je zaista to prvorazredna sramota i najveći blam u istoriji Javnog servisa. Svakako mi je žao što su moje kolege na RTS žrtva takvog nedostojnog, sa primesama nedozvoljenog delovanja.

I pre nekoliko godina ste podigli glas zbog takvog poslovanja. Koliko je to gora situacija nego pre i čime možete da potkrepite?

- Kada sam pre dve godine ukazivao da je Bujošević optužen od strane DRI za nepravilno trošenje u nabavkama vrednosti 440 miliona dinara, to je prekrilo ćutanje i na tome se stalo, bez ikakve analize UO. Bujošević je čak nagrađen novim mandatom. Tada sam ukazao na svu bahatost i banalnost podatkom da je Bujošević potpisao 230 miliona dinara za nabavku toalet papira, što je baš „mirisalo“ na zloupotrebu, a imalo je i neke baš neprijatne asocijacije.

Ko bi rekao da će posle samo par godina sve dobiti mnogo gore obrise i da će im baš trebati mnogo, mnogo toalet papira, pa i drugih sredstava da se operu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike