Zašto se RTS gadi većini građana Srbije i zašto našim novcem pune džepove pojedinaca?

15.02.2023

11:30

3

Više miliona evra novca građana Srbije završilo je u džepovima vlasnika pojedinih produkcija u kojima često rade i zaposleni u Radio-televiziji Srbije

Zašto se RTS gadi većini građana Srbije i zašto našim novcem pune džepove pojedinaca?
RTS - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Skandal sa nesavesnim trošenjem sredstava u Radio-televiziji Srbije se već danima ne stišava, a svakim danom u javnosti se pojavljuju nove informacije koje pokazuju koliko novca građana Srbije je trošeno na besmislene, pa čak i nepostojeće, projekte.

Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS-a, podneo je u ponedeljak krivičnu prijavu protiv glavne i odgovorne urednice zabavnog programa Olivere Kovačević, kao i generalnog direktora Dragana Bujoševića zbog osnovane sumnje da su naneli štetu Javnom medijskom servisu. Kako je objasnio u razgovoru za 24sedam, na ovaj korak se odlučio zbog emisije koja nosi naziv “Jedan dobar dan” koja u stvari ne postoji, a na koju je potrošeno već 14 miliona dinara (oko 200.000 evra).

ATAImages/Milan Maričić
Branisalv Klanšček

- “Jedan dobar dan” je dnevna emisija kolažnog tipa, u papirima su se knjižili prilozi koji ne postoje tokom 2020, '21. i 22. godine. Plaćen je i čovek, odnosno voditelj, a koji i ne radi na RTS-u. Isplaćena su mu sredstva - pričao je Klanšček za naš portal, pa dodao kako se kroz knjige “provlači” i da se emisija emituje svakog radnog dana od 13 do 14.30 sati, iako ona ne postoji.

Novac građana Srbije završio u privatnim džepovima

Sve je počelo kada je anonimni izvor dostavio dokumenta portalu "Pištaljka", kao i finansijski izveštaj za 2022. godinu i budžet planiran za program RTS-a za 2023. Iz tih dokumenata se mogu videti razmere trošenja novca građana Srbije, ali i činjenica da se sredstva slivaju u svega nekoliko produkcija u kojima često rade zaposleni sa RTS-a.

O koliko nesavesnom, i za slobodno tržište nelogičnom, trošenju novca se radi možda najbolje govori činjenica da je najskuplja emisija na RTS-u kviz u privatnoj produkciji za koji se godišnje izdvaja čak 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije koje se rade u produkciji RTS-a. 

24sedam/ Goran Sivački
RTS

Što je još šokantnije, RTS poseduje sopstvenu Poslovnu jedinicu Produkcija koja broji čak 688 zaposlenih kao i svu potrebnu opremu da sama proizvodi sopstveni sadržaj. Tome u prilog govori i  konstatacija, iz do sada skrivanog zapisnika, direktorke Poslovne jedinice Produkcija Biljane Carević da “RTS apsolutno poseduje infrastrukturu za realizaciju svih navedenih projekata”, kao i da “od PJ Produkcija nije zahtevano da uradi analize isplativosti ili projekciju troškova za pomenute projekte“.

Ko se bogati preko RTS-a?

Posebno je zanimljivo ko sve ko ima višemilionsku korist od novčanih malverzacija u RTS. Kada se pogledaju podaci koji su se pojavili u javnosti, postaje jasno da se radi o nekoliko produkcija čiji vlasnici i zaposleni već godinama izvlače novac građana koji je namenjen za Javni servis.

ATA Images/Milan Maričić
Srđan Šaper

- Pre više od deset godina, Savet za borbu protiv korupcije upozorio je da se preko firmi Srđana Šapera “izvlači” novac RTS-a. U izveštaju iz 2011. godine Vladin Savet za borbu protiv korupcije – čija je predsednica bila Verica Barać – naveo je da su ovi poslovi sporni jer je Šaper bio „neformalni savetnik” predsednika Republike Borisa Tadića i „doskorašnji član predsedništva Demokratske stranke“ - navodi “Pištaljka”.

Ipak, izveštaj Saveta nije zaustavio sporne Šaperove poslove sa javnim servisom, naprotiv. Tako danas njegova kompanija “Adrenalin” producira kviz “Potera” koji vodi Jovan Memedović, inače stalno zaposlen na RTS-u. 

Printscreen/RTS
Jovan Memedović

- Kvizovi “Potera” i “Ja volim Srbiju” koštaju svaki po preko 700.000 evra, a glavni akteri su zaposleni javnog servisa Jovan Memedović (Potera) i Dragana Kosjerina (Ja volim Srbiju). Za „Poteru” čak i Bujošević priznaje da bi bila jeftinija u sopstvenoj produkciji. Ovu emisiju realizuje produkcijska kuća “Adrenalin” u vlasništvu firme “Two rivers” Srđana Šapera – navodi se dalje u tekstu “Pištaljke”.

Umešan i Đilas

S druge strane kviz “Ja volim Srbiju” proizvodi firma „Emotion” koja je u vlasništvu kompanije “IMGS” Gorana Stamenkovića. Zanimljivo je da se i ova firma, zajedno sa Šaperovim kompanijama, pominje u Izveštaju o korupciji u medijima Verice Barać iz 2011. godine. Udeo u njenom vlasništvu je imao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Barać je tada tvrdila da su Šaper i Đilas preko svojih marketinških agencija kontrolisali medije u Srbiji za račun tadašnjeg režima Demokratske stranke.

ATAImages/Mateja Stanisavljević
Dragan Đilas

Đilasove veze sa sumnjivim radnjama u RTS se tu ne završavaju. Kompanija “Nira pro” i dalje sarađuje sa nacionalnom medijskom kućom i producira serije “Radio Mileva” i “Kamiondžije”. “Nira pro” je povezana sa Đilasom jer je vlasnik Nebojša Garić sa njim imao kompaniju “Multikom grupa” dok je za javni servis radio serijal “Vreme je za bebe”, navodi se u izveštaju Verice Barać.

Slabo gledane serije koštale milione

Inače, “Radio Mileva” je najskuplja serija i za nju je tokom dve godine RTS izdvojio 4.630.764 evra, dok je za isti period za seriju “Kamiondžije” budžetirano ukupno 1.980.936 evra.

Javni servis ni jednu od serija za koje je u 2023. godini izdvojio novac nije producirao samostalno iako za to ima i ljudske i tehničke resurse. Ali zato privatne firme zarađuju basnoslovne sume novca za snimanje istih.

Antonio Ahel/ATAImages
Generalni direktor RTS Dragan Bujošević

Još jedan od primera za to je “Sveto kraljevstvo”, nastavak serije „Nemanjići”, za šta je angažovana privatna firma Filipa Đorića “Blekbuk”. Planirani troškovi u 2022. i 2023. godini za ovaj projekat iznose čak 1.399.800 evra.

Privatne firme zarađuju i na emisijama

Pored serija na koje se troše višemilionska sredstva, a koje imaju veoma skromnu gledanost, ogromne količine novca se izdvajaju i na zabavni program i emisije koje, opet, uglavnom snimaju privatne firme.

Zabavna redakcija RTS u planovima troškova navodi da se 13 planiranih emisija realizuje pomoću privatnih firmi, a šest samostalno.

24sedam/ Goran Sivački
RTS

Na primer, serijali “Na večeri kod” i “Kuhinja mog kraja” budžetirani su zajedno na 720.000 evra godišnje. Obe emisije realizuje firma „Fruitworks” pevača, glumca i voditelja Miroslava Mikija Perića. U produkciji firme „Monte video” proizvodi se i popularna emisija “Sasvim prirodno”, čiji je autor Jovan Memedović. Trošak RTS-a u 2023. za ovu emisiju biće čak 148.260 evra. Emisija “TV lica”, čiji autora i voditelja Tanje Peternek, proizvodi se u saradnji sa firmom “Kreativni studio Cepter”, a planirani budžet za ovu emisiju u ovoj godini je 108.780 evra.

Trošili novac na emisiju koja ne postoji

Poseban skandal je izazvalo otkrivanje emisije “Jedan dobar dan” koja ne postoji, a za koju je potrošen novac. Naime, predsednik Upravnog odbora RTS-a, Branislav Klanšček obelodanio je da je RTS zloupotrebio 14 miliona dinara (oko 200.000 evra)  zbog emisije koja nikada nije ugledala svetlost dana.

24sedam/D.B.
Glavna i odgovorna urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević

 

 Predsednik UO RTS nam je rekao i kako Kovačevićeva nije ništa poricala upitana na ovu temu, ali je uvek pronalazila opravdanja. Otkako je počeo i da joj traži papire u kojima stoji da je za emisiju do sada dato 14 miliona, u potpunosti je prestala da mu se obraća.

- Više ni dobar dan neće da mi kaže. Mesecima već - rekao je  Klanšček koji je zbog skandala oko emisije “Jedan dobar dan” podneo krivičnu prijavu protiv glavne i odgovorne urednice zabavnog programa Olivere Kovačević, kao i generalnog direktora Dragana Bujoševića zbog osnovane sumnje da su naneli štetu Javnom medijskom servisu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike