RTS ima 2.500 zaposlenih, ali su poslovi nameštani privatnim produkcijama: Ovo su firme koje su učestvovale u šemi

19.02.2023

18:00

17

Privatne produkcijske firme koje su navodno proizvodile program za RTS imaju ukupno 27 zaposlenih

RTS ima 2.500 zaposlenih, ali su poslovi nameštani privatnim produkcijama: Ovo su firme koje su učestvovale u šemi
Jovan Memedović, Kristina Radenković, Dragan Bujošević i Olivera Kovačević - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/24sedam

Već nekoliko dana srpska javnost bruji o finansijskim malverzacijama u Radio-televiziji Srbije i milionima evra građana koji su završili u džepovima pojedinaca.

Kao što je 24sedam već pisao, radi se o dobro razrađenoj šemi izvlačenja novca građana Srbije preko RTS-a, što nije moglo da prođe bez znanja generalnog direktora ove kuće Dragana Bujoševića i glavne i odgovorne urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

Pojedini voditelji su pored plata u RTS, primali ogromne sume novca na ime raznih naknada, kao i preko produkcijskih kuća u kojima su zaposleni, a koje su pravile emisije za Javni servis. Može se pretpostaviti da je RTS poslove dodeljivao upravo određenim produkcijskim kućama, da bi zauzvrat čelni ljudi Javnog servisa dobijali deo od sklopljenih poslova.

Privatne firme “proizvodile” program iako RTS ima 2.500 zaposlenih

Koliko je otimanje novca građana otišlo daleko možda najbolje govori činjenica da su privatne produkcijske kuće, od kojih neke nemaju nijednog zaposlenog, navodno proizvodile program za RTS koji ima više od 2.500 zaposlenih! Naravno, sav posao su u realnosti radili zaposleni na RTS, ali se kroz papire vodilo da to obavljaju privatne kompanije.

24sedam/ Goran Sivački
RTS

U sedam firmi koje angažuju RTS-ove zaposlene da kreiraju zabavne emisije i za koje im javni servis odobrava budžete ukupne vrednosti 3,5 miliona evra radi 27 ljudi.

Zaposleni u RTS zarađivali preko privatnih produkcija

Tako na primer, privatna produkcija “Serbika medija” sa samo jednim zaposlenim realizuje emisiju “Moja dedovina” koju vodi Milan Popović, koji je inače zaposlen na RTS-u. Takođe, jednog zaposlenog ima i firma “Filming” koja radi najskuplju emisiju, kviz “Stigni me ako znaš”. 

Kviz vodi Kristina Radenković, voditeljka “Slagalice”, za koju je predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček otkrio da za angažovanje u ovom kvizu dobija čak 15.900 evra za deset snimajućih dana! On je tada dodao da se u realizaciji “Stigni me ako znaš” koriste zaposleni, studio, oprema i tehnika RTS-a, a da privatna firma služi samo kao “protočni bojler”. 

A.K./ATAImages
Kristina Radenković

Tu nije kraj. “Kreativni studio Cepter”, u čijoj produkciji nastaje emisija “TV lica kao sav normalan svet” Tanje Peternek, ima samo dva zaposlena . 

Nadalje, emisiju “Ja volim Srbiju” realizuje “Emoušn” (Emotion) sa samo tri zaposlena, a ovaj kviz vodi Dragana Kosjerina koja je zaposlena na RTS. 

Instagram printscreen/jovanmemedovic
Jovan Memedović

Firme “Adrenalin” i “Monte video”, producenti emisija “Potera” i “Sasvim prirodno” u kojima je Jovan Memedović voditelj i autor, imaju samo po četiri zaposlena. Memedović je, podsetimo, zaposlen na RTS, a Klanšček je otkrio da su i njegova primanja enormna.

– Ja sam tražio predkalkulacije i vi tu vidite da voditelj u kvizu “Potera” dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana. Jovan Memedović je zaposlen na RTS-u i on ima još jednu produkciju, koja se zove Montevideo, a tu spada emisija “Sasvim prirodno” – objasnio je Klanšček.

Podsetimo, 24sedam je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju malverzacije u Radio-televiziji Srbije i svaki dan će objavljivati nove dokaze krađa u Javnom servisu.

Na osnovu informacija do kojih smo došli iz dokumenata u kojima se vide troškovi emisija i raznih programa za 2022. i 2023. godinu jasno se može zaključiti da su nesrazmerno veća novčana sredstva ulagana u programe koje su po pravilu za RTS radile privatne firme koje su tako ostvarile višemilionske prihode.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike