U Hrvatskoj uhapšen direktor HRT pod istim optužbama! Šta se čeka u Srbiji!?

18.02.2023

18:00

1

Dragan Bujošević, za vreme čijeg vođenja RTS-a je na javnom servisu često promovisana jugonostalgija i kroatofilija, a mečevi hrvatske reprezentacije sa žarom prenošeni, i dalje sedi u svojoj fotelji

U Hrvatskoj uhapšen direktor HRT pod istim optužbama! Šta se čeka u Srbiji!?
Copyright Ilustracija/Pixabay/24sedam/Goran Sivački/Youtube printscreen

Skandal sa nesavesnim trošenjem sredstava u Radio-televiziji Srbije se već danima ne stišava, a svakim danom u javnosti se pojavljuju nove informacije koje pokazuju koliko novca građana Srbije je trošeno na besmislene, pa čak i nepostojeće, projekte.

Po svemu sudeći, radi se o dobro razrađenoj šemi izvlačenja novca građana Srbije preko RTS-a, što nije moglo da prođe bez znanja generalnog direktora ove kuće Dragana Bujoševića i glavne i odgovorne urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

Kako je otkriveno, voditelji su pored plata u RTS, primali ogromne sume novca na ime raznih naknada, kao i preko produkcijskih kuća u kojima su zaposleni, a koje su pravile emisije za Javni servis. Može se pretpostaviti da je RTS poslove dodeljivao upravo određenim produkcijskim kućama, da bi zauzvrat čelni ljudi Javnog servisa dobijali deo od sklopljenih poslova.

Krivična prijava za Bujoševića i Kovačevićevu

Zbog svih malverzacija za koje je saznao, predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček podneo je u ponedeljak krivičnu prijavu protiv direktora Javnog servisa Dragana Bujoševića i glavne i odgovorne urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

- Krivična prijava je podneta Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, koje ju je danas ustupilo na nadležnost Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Po prijemu, Posebno odeljenje odmah je dalo nalog policiji da prikupi potrebne podatke kako bi se proverili navodi prijave - potvrđeno je ubrzo posle toga u Višem tužilaštvu.

Inače, Tužilaštvo protiv Bujoševića od 25. januara vodi još jednu istragu koja je pokrenuta za krivično delo zloupotreba javnih nabavki.

I direktor HRT-a hapšen

Zanimljivo, slična situacija sa malverzacijama u nacionalnoj televiziji desila se i u Hrvatskoj 2021. godine, kada je ekspresnom reakcijom tamošnje policije uhapšen tadašnji direktor Hrvatske radio-televizije Kazimir Bačić.

YouTube/HRT
Hapšenje Kazimira Bačića

On je bio optužen za trgovinu uticajem kao i da je tadašnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nosio mito. Samo dva dana posle stavljanja lisica na ruke Bačiću, sastao se Nadzorni odbor HRT-a i većinom glasova smenio dotadašnjeg direktora hrvatskog javnog servisa.

Dakle, iako je Bačić nesumljivo do tada obavljao bitnu funkciju i bio poznat u javnosti, to nije sprečilo hrvatske organe reda da ga privedu pred lice pravde kada se pojavila osnovana sumnja da je počinio određena krivična dela. Takođe, HRT je ekspresno reagovao i, zarad zaštite ugleda nacionalne televizije, smenio sa čelne funkcije čoveka koji se dovodi u vezu sa nelegalnim poslovima.

Zašto je Bujošević i dalje na čelu RTS?

S druge strane Bujošević, za vreme čijeg vođenja RTS-a je na srpskom javnom servisu veoma često promovisana jugonostalgija i kroatofilija, a mečevi hrvatske reprezentacije sa žarom prenošeni, i dalje sedi u svojoj fotelji iako mediji u Srbiji već danima bruje o njegovoj umešanosti u razne malverzacije.

Antonio Ahel/ATAImages
Generalni direktor RTS Dragan Bujošević

Postavlja se pitanje zašto je to tako i kako je moguće da generalni direktor RTS-a i dalje može da obavlja ovu funkciju, ako dokumenti koji su se pojavili u javnosti nedvosmisleno dokazuju da su milioni evra građana Srbije završili u privatnim džepovima vlasnika nekoliko produkcija i zaposlenih u Javnom servisu!?

Naravno, svaki dostojanstven čovek na značajnoj funkciji koji bi se suočio sa sličnim optužbama bi podneo ostavku štiteći tako sopstveni, ali i ugleda kuće na čijem se čelu nalazi. Ipak, Bujoševiću je očigledno mnogo bitnija fotelja za koju se grčevito drži...

Milioni evra završili u džepovima pojedinaca

Podsetimo, Branislav Klanšček je nedavno izneo niz detalja o poslovanjima Javnog servisa, za koje je okrivio direktora RTS Dragana Bujoševića. 

Između ostalog, on je izneo da je Upravni odbor došao do podataka da je RTS u poslednje tri godine isplatilo 14 miliona dinara za emisiju "Jedan dobar dan" koja nikada nije emitovana, a čija je urednica Olivera Kovačević. Za tu emisiju je i najnovijim budžetom planirano 200.000 evra.

24sedam/D.B.
Olivera Kovačević

Pored toga, istakao je da pojedini voditelji RTS, osim plata i novčanih nagrada, dobijaju i na desetine hiljada evra za rad na emisijama privatnih produkcijskih kuća koje se emituju na Javnom Servisu.

Tako je, tvrdi Klanšček, "omogućen sukob interesa". Zaključeno je da se privatnim firmama plaća za proizvodnju sadržaja iako RTS ima već plaćenu tehniku i ljudstvo da program proizvode samostalno.

Portal 24sedam je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju malverzacije u Radio-televiziji Srbije i svaki dan će objavljivati nove dokaze krađa u Javnom servisu.

Na osnovu informacija do kojih smo došli iz dokumenata u kojima se vide troškovi emisija i raznih programa za 2022. i 2023. godinu jasno se može zaključiti da su nesrazmerno veća novčana sredstva ulagana u programe koje su po pravilu za RTS radile privatne firme koje su tako ostvarile višemilionske prihode.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike