Bujoševiću je sve malo: Sad hoće novac iz budžeta Srbije, nije mu dovoljno ni 2.500 radnika na RTS!

21.02.2023

19:15

1

Malverzacijama čelnog čoveka Javnog servisa nema kraja

Bujoševiću je sve malo: Sad hoće novac iz budžeta Srbije, nije mu dovoljno ni 2.500 radnika na RTS!
Dragan Bujošević - Copyright A.K./ATAImages

Danima unazad javnost u Srbiji bruji o finansijskim malverzacijama koje se dešavaju u Javnom servisu, te kako je novac građana ove zemlje završio u džepovima pojedinaca. 

Dragan Bujošević, direktor Radio-televizije Srbije, podneo je izveštaj o radu RTS za 2021. godinu na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje, te tom prilikom rekao da se Javni servis finansirao 75 odsto iz taksi koje plaćaju građani, a 25 odsto iz prihoda od marketinga.

Pored brojnih skandala vezanih za finansijske malverzacije, Dragan Bujošević sada hoće i novac iz budžeta Srbije!

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Bujošević

- Te godine smo počeli da radimo bez novca koji dobijamo iz budžeta Srbije. Rekli smo da nećemo uzimati novac iz budžeta. Sada mislimo da nam je potreban, ali da nećemo moći da ga dobijemo - rekao je on. 

Bujošević je naveo i kako nije tačno da u RTS radi 3.550 ljudi, već da je to bilo tako kada je on došao na čelo ove medijske kuće, ali da je broj smanjen u međuvremenu za oko 1.000. Na ovaj način je izgleda želeo da kaže da je 2.550 hiljada ljudi malo, sa čim se građani Srbije koji plaćaju pretplatu sigurno ne bi složili.

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

Kako je 24sedam već pisao, sedam firmi učestvuje u stvaranju programa RTS, a za to koriste zaposlene u ovoj medijskoj kući. No, Bujošević, iako ističe da je njihova obaveza da koriste nezavisne produkcije za 10 odsto programa, sada tvrdi da to nije ispunjeno u 2021. godini.

- Naša obaveza je da imamo 10 odsto programa koji rade nezavisne produkcije i to nismo ispunili u 2021. Ta ponuda jeste mala i često nekvalitetna - kazao je on. 

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branislav Klanšček istakao je da je UO sastavio dokument sa primedbama na poslovanje RTS i tu je izneo sve što ono se pojavilo u javnosti.

ATAImages/ Antonio Ahel
Branislav Klanšček

Klanšček je kazao da je UO tada uočio da RTS nije ispunio svoje zakonske dužnosti i da se bavio svakim programom ponaosob. On je istakao da je veoma bitno praviti razliku između nezavisne produkcije, koja donese gotov program, i izvršne, odnosno spoljne produkcije.

Istakao je da nije problem u izvršnim produkcijama, već u tome što se od nekog traži da uradi „program za vas, a onda ga rade sa vašim ljudima u vašem studiju“.

Klanšček je rekao da se poteglo i pitanje sukoba interesa, da li zaposleni u RTS mogu da rade u spoljnim produkcijama čiji program plaća RTS.

Podsetimo, 24sedam je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju malverzacije u Radio-televiziji Srbije i svaki dan će objavljivati nove dokaze krađa u Javnom servisu.

Na osnovu informacija do kojih smo došli iz dokumenata u kojima se vide troškovi emisija i raznih programa za 2022. i 2023. godinu jasno se može zaključiti da su nesrazmerno veća novčana sredstva ulagana u programe koje su po pravilu za RTS radile privatne firme koje su tako ostvarile višemilionske prihode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike