Neda Ukraden ogolila dušu o očevoj smrti i ratu: Otkrila kako je od omiljene, postala najomraženija Sarajka!

10.01.2023

16:01

1

Otac joj je preminuo u 69. godini od tuge za domovinom

Neda Ukraden ogolila dušu o očevoj smrti i ratu: Otkrila kako je od omiljene, postala najomraženija Sarajka!
Neda Ukraden - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Neda Ukraden i u 72. godini važi za jednu od najatraktivnijih pevačica  regionu, a osim po svojim hitovima, Neda je poznata kao neko ko s godinama sve bolje izgleda, te su šale na račun njenog izgleda u odnosu na staž česte.

Njena biografija je uzbudljiva u estradnom i životnom smislu, publka iz celog regiona je voli i poštuje, ali mnogo je i onih koji joj zameraju neke stvari iz ratnih godina i kao da se izvesnih osuda nikad neće rešiti.

Nedavno je izdala autobiografiju koja nosi naziv njenog najvećeg hita "Zora je svanula", gde je ispričala nepoznate detalje iz svog privatnog života, usponima i padovima, ratu, karijeri i ljubavima.

24sedam/M.G.
Neda Ukraden

Najzgodnija baka na Balkanu, kako joj mnogi tepaju, knjigu je pisala skoro tri godine, pažljivo birajući i sklapajući kockice mozaika svoga života od najranijeg detinjstva u rodnom Imotskom, pa do 1992. godine, koja je potpuno promenila njen život, baš kao i živote mnogih koji su tada živeli.

Neda svoj roman opisuje kao "roman života", ali ne samo svog, već bilo čijeg ko je u to vreme bio stanovnik zemlje koje više nema i jednog grada u kojem neplanirano više ne žive. To je priča o ljubavi prema svom gradu koja se doživi kao kazna, jer su Neda, njeno dete i njeni roditelji u nepunih mesec dana ostali, ne samo bez imovine, već i bez snova i uspomena, "Gde si bio, nigde, šta si radio, ništa".

Pevačica priznaje da joj je pisanje o pojedinim događajima posebno teško palo, te da nije bilo lako kroz pisanje ponovo proživljavati sve tužne situacije, naročito te tragične iz 1992. godine

Printscreen Youtube/Tv Pink
Neda Ukraden

- Kada sam tog aprila 1992. po povratku s turneje po Švedskoj, silom prilika i neočekivano ostala na beogradskom aerodromu, nemoćna da poletim za Sarajevo, jer avioni od početka meseca više nisu leteli za Sarajevo, nisam ni slutila da će od tada moj život, kao i ta karta, neplanirano postati "one way ticket". Nisam mogla pretpostaviti da više nikada neću preći prag svog novog, lepo opremljenog stana na sarajevskim Ciglanama, koji sam te 1992. zaključala i krenula na koncerte u Švedskoj. Nisam ni slutila da ću svoj lokal i stanove na Ilidži i u Lužanima, sve prepune, kao i poslovne prostore na Ciglanama, otada videti samo na papiru i da će mi otac, u 69. godini života, umreti od tuge za svojim domom, svojom Ilidžom. Džaba nagrada "najpopularnija Sarajka" lista "Svijet" iz 1991., džaba brojni koncerti i svi naši apeli za mir, džaba vera u suživot. Mržnja, ljubomora, zavist bili su, ipak, presudni u tim vremenima, a trebalo je i nekako opravdati pljačku i uništenje svih naših dobara, svega što smo generacijama, godinama moji roditelji i ja sticali - rekla je Neda.

U jednom momentu je postala "neprijatelj" grada koji je najviše volela, prošla je kroz stravične momente, nailazila na osude, palili su joj lokale, ali Neda je iz svega izvukla pouku, suočila se sa stvarnošću i pobedila sve loše.

24sedam/Mladen Mijatović
Neda Ukraden

- Kada provedeš trideset godina života u jednoj sredini, gde odrastaš, školuješ se, počneš karijeru, doživiš ljubav, brak, rodiš dete, stekneš popularnost izvan granica zemlje, onda samo možeš voleti tu zemlju i taj grad. Tim više što si sretan da svoj uspeh i zarađeni novac od pesama i turneja po celom svetu uložiš onde gde veruješ da si voljen i cenjen i gde vidiš budućnost sebe i svoje porodice. A onda, u nekoliko dana, doživiš sve najgore i još budeš kriv jer si ostao tamo gde si se zatekao, jer pokušavaš nastaviti život, brinuti o svom dvanaestogodišnjem detetu i starim roditeljima. Kako se od najpopularnije Sarajke u oktobru 1991. postaje omražen nekoliko meseci kasnije, najbolje pitati one koji su izmišljali razne laži i uvrede svih tih godina. No, sreća pa sve te izmišljotine nisu mogle trajati doveka, jer je istina koja je bila sasvim drugačija, morala kad-tad izaći na videlo. Naravno, nije bilo lako to sve izdržati, tim više što sam i u Beogradu doživela mnogo neugodnosti, paljenje lokala, puno nerazumevanja. Strašna vremena! Bilo, ne ponovilo se! No, život ide dalje, nauče se neke lekcije, pa u ime ljubavi porodice, publike, u ime dobroga i pozitivnog, nastaviš dalje. Teško je kad izgubiš nekog bliskog, sve drugo može se vratiti, obnoviti, zameniti. Život koji sam živela u Sarajevu za mene je bio nezaboravan i poslužio mi je kao inspiracija da 1993. napišem pesmu "Sarajevo, Sarajevo, gdje je moja raja", koju sam snimila s grupom "Regina" i koja je kultna pesma mnogih koji su se silom prilika raselili širom sveta, i koje sretnem na svojim koncertima - ispričala je Neda Ukraden za Azru.ba.

Danas se smatra srećnom ženom, jer je pre svega stvorila porodicu, u stranom svetu odgajila ćerku kojoj je bila i otac i majka, školovala je i izvela na pravi put. Izuzetno je ponosna na ćerkin brak, na zeta i svoje unuke, koji su njena najveća radost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike