Milićeva: To što zvaničnici s Kosova nisu izrazili saučešće zbog smrti patrijarha dokazuje da ne poštuju verska i građanska prava

23.11.2020

21:00 >> 10:54

0

Ona je ukazala na to da smo u poslednje dve godine svedoci orkestrirane intenzivne prerade prošlosti

Milićeva: To što zvaničnici s Kosova nisu izrazili saučešće zbog smrti patrijarha dokazuje da ne poštuju verska i građanska prava
Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je za Kosovo onlajn da je “glasno ćutanje” albanskih zvaničnika na Kosovu o smrti srpskog patrijarha Irineja, koji je patrijarh i Srbima na Kosovu, poruka da Srbi nisu ravnopravni građani i da albanski zvaničnici ne poštuju verska i građanska prava.

– Uočili smo, nažalost, u poslednja 24 sata, a voleli bismo da nismo u pravu, da bukvalno nijedan kosovski zvaničnik nije izrazio saučešće Srbima na Kosovu, što smatramo organizovanom porukom da Srbi na Kosovu nisu ravnopravni i pošteno tretirani građani Pokrajine Kosovo – istakla je Milićeva.

Ona je ukazala na to da smo u poslednje dve godine svedoci orkestrirane intenzivne prerade prošlosti, istorijskog revizionizma koji pokušava da relativizuje neupitne činjenice o srpskom i pravoslavnom nasleđu na Kosovu.

– To se, nažalost, radi ne uz prećutkivanje ili uz diskretnu podršku zapadne međunarodne zajednice, već uz njihovu aktivnu podršku u funkciji oslabljenja srpske pozicije u pregovorima o novom statusu Kosova i očitih napora da se Kosovo ugura u Unesko i time dodatno otežaju pregovori Beograda i Prištine. Tim procesom se krše svi principi – ukazala je Milićeva.

Primetila je da je pre nekoliko nedelja na festivalu “Mirdita – dobar dan” rečeno da kosovsko versko nasleđe pripada svim ljudima koji žive u miru i ljubavi na Kosovu i svi ih jednako koriste, “i to ne od bilo koga, nego od profesora Filozofskog fakulteta u Prištini na festivalu koji plaćaju zapadni donatori”.

– Ako je tako, zašto su onda paljene svetinje 2004? Ako je tako, zašto se onda Bajden, koji je tada navodno sprečavao paljenje srpskih svetinja, a ne zajedničkih, zašto se sada ne suprotstavi ovom istorijskom revizionizmu – zapitala se Milićeva.

Milićeva smatra da je “glasno ćutanje” kosovskih zvničnika o smrti srpskog patrijarha, koji je patrijarh i Srbima na Kosovu, takođe poruka da nikad nisu imali ništa protiv paljenja 2004. godine, da ne poštuju verska i građanska prava, i da je priča o tome da su kroz Ahtisarijev plan Srbima na Kosovu dati ne znam kakve slobode, prava, učešće u institucijama, apsolutno ništavna.

– Poražena sam veličinom gesta da je francuski predsednik Emanuel Makron na ćirilici izjavio saučešće svima nama, a da nijedan kosovski zvaničnik, i ono što mene posebno boli, nijedan predstavnik organizacije civilnog društva nije to uradio. CEAS je organizacija osnovana od agnostika, mahom, ali je izrazila saučešće ne samo srpskim vernicima nego i svim građanima Srbije koji poštuju demokratiju i kolektivna prava, i većinska i manjinska – naglasila je Milićeva.

Podseća da u Srbiji, kada je neki jevrejski, katolički, muslimanski praznik, svaka organizacija civilnog društva čestita svima koji slave.

– Šta se sada desilo? Umro je patrijar SPC, nema nijedne izjave saučešće vernicima iz NVO u Srbiji, ako ništa drugo. Ta količina licemerja bi morala hitno biti predstavljena predstavnicima zapadne međunarodne zajednice, da bi se stvari stavile u adekvatan kontekst zbog daljih ne samo pregovora o Kosovu, nego da bi se predupredilo buduće moguće nasilje koje se sa ovakvom ravnodušnošću, prema ovako istorijski teškom trenutku za sve srpske vernike na Kosovu, očito toleriše – zaključila je Milićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike