Dolazak potpredsednice Bundestaga u Kragujevac: Zašto nemački zvaničnici do sada nisu posetili mesto srpskog stradanja?

22.10.2021

18:30

0

Autor: M. I.

Rotova je prvi visoki zvaničnik Nemačke koji je odao poštu žrtvama nacističkog zločina u Kragujevcu

Dolazak potpredsednice Bundestaga u Kragujevac: Zašto nemački zvaničnici do sada nisu posetili mesto srpskog stradanja?
klaudija rot sumarice - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević,AP Photo/Markus Schreiber

Potpredsednica nemačkog Bundestaga Klaudija Rot je u četvrtak u spomen-kompleksu Šumarice uputila izvinjenje za zločin koji je počinio nemački okupator u Drugom svetskom ratu u Kragujevcu.

Rotova je prvi visoki zvaničnik Nemačke koji je odao poštu žrtvama nacističkog zločina u Kragujevcu i položio venac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, a do sada su to činili ambasadori Nemačke.

- Na ovom mestu želim i da vam se izvinim, mada ne znam da li se za ovo što je ovde učinjeno uopšte može izviniti, ali vam dajem obećanje da ćemo živeti u prijateljstvu i poverenju, zajedno u jednoj evropskoj porodici, sećajući se onoga što je bilo i ne zaboravljajući ove žrtve - rekla je Rotova.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

O ovoj značajnoj poseti pisali su i nemački mediji. Tako je u "Frankfurter algemajne cajtungu" navedeno da decenijama u principe nemačke spoljne politike spada i to da političari, prilikom putovanja u inostranstvo, posete mesta zločina koje su počinili Nemci tokom Drugog svetskog rata.

Ipak, kako se dalje navodi u tekstu, to nije bio slučaj sa našom zemljom.

- Jedna zemlja je pak do sada bila rupa na mapi sećanja: u Srbiji, gde se 1941, između ostalih, odigrao masakr u Kragujevcu, komemoracije su do sada održavane bez visokih nemačkih delegacija. Ovog četvrtka to se menja – piše u tekstu.

Kultura sećanja

Istoričar Srđan Graovac za 24sedam ističe da u Nemačkoj, od svih zemalja koje su  tokom Drugog svetskog rata imale nacističke ili fašističke režime, postoji poseban osećaj odgovornosti prema žrtvama iz tog perioda.

- Danas širom Evrope imate neofašističke pokrete, ali ih je najmanje u Nemačkoj. To je tako zato što u toj zemlji postoji jedno posebno negovanje kulture sećanja na žrtve Drugog svetskog rata i na sve ono što su oni počinili – kazao je on.

Printscreen/Youtube, KCNS
 

Graovac je istakao da ga poseta Šumaricama ne iznenađuje i dodaje da postoji nekoliko razloga zašto do sada nijedan visoki nemački zvaničnik nije posetio mesto stradanja.

- Ne mislim da su Nemci zanemarivali srpske žrtve, ali u fokusu nemačke javnosti su pre svega bila jevrejska stradanja. Možemo govoriti i o širem aspektu ove posete. Imam utisak da sa nemačke strane postoji želja da sa Srbijom gradi partnerske odnose i da oni to pokazuju i tako što je na zaista visokom nivou odana počast srpskim žrtvama i ubijenim đacima koji predstavljaju i simbol stradanja srpskog naroda od nemačkog okupatora tokom Drugog svetskog rata. Ipak, mislim da je primarna stvar to što Nemci zaista imaju osećaj odgovornosti, i to ne treba zanemariti. Nije postojao nemački kancelar posle Drugog svetskog rata koji nije istakao negativnu ulogu njegove zemlje tokom tog perioda ili je pokušao da je pravda. To kod njih ne postoji – rekao je on.

Odnosi sa Nemačkom

Istoričar ističe da do posete Kragujevcu nije ranije došlo i zbog specifičnih odnosa dveju zemalja.

- Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Nemačka do ujedinjenja bila podeljena na dve države. Zapadna Nemačka nije imala previše bliske odnose sa Jugoslavijom, kao što je imala sa zemljama NATO-a, kojem je pripadala. Odnos prema SFRJ je uvek bio na određenoj distanci. Čak i kada je Jugoslavija bila bliska zapadnim zemljama, i tada su postojale određene distance. To svakako treba videti kao jedan od razloga nedolaska nekog visokog zvaničnika u Kragujevac. Ipak, ne možemo reći da su odnosi Jugoslavije i Nemačke posle Drugog svetskog rata bili neprijateljski. Veliki broj Nemaca je dolazio na more, što je pokazivalo da su se oni ovde osećali prijatno. Ali između država i njihovih rukovodstava je postojala neka vrsta udaljenih odnosa. Ne treba zaboraviti da smo imali i spor oko sudbine folksdojčera koji su napustili Jugoslaviju i njihove imovine, kao i nadoknade ratne štete i pitanja kolika je ona zaista bila. Bila su to sve sporna pitanja. Postojalo je mišljenje da je Jugoslavija preuveličavala materijalnu štetu, kako bi od Nemačke dobila što veće obeštećenje. Sve su to sporni momenti u odnosu dveju država. Kasnije, od devedesetih godina do danas, postojali su jasni razlozi zašto nije moglo doći do posete. SR Jugoslavija je imala gotovo neprijateljske odnose sa Nemačkom. U tom periodu teško da se tako nešto moglo i desiti, iako pitanje žrtava ne treba tako posmatrati, jer je to ipak civilizacijsko pitanje – kazao je on.

24sedam/Goran Sivački
 

Ipak, Graovac ističe da su danas odnosi dveju zemalja na daleko višem nivou.

- Nemačka sada pokazuje želju da odnose sa Srbijom ispravi i da oni budu na jednom bližem nivou. Mi sada imamo verovatno najbliskije odnose u novijoj istoriji. Tome su značajno doprineli predsednik Aleksandar Vučić i kancelarka Angela Merkel, koji su kao lideri imali odnos pun poverenja. To je Merkelova potvrdila, ne samo rečima prilikom oproštajne posete Beogradu, nego i samim činom dolaska. Ona je tada mogla da ode u Tiranu, gde su se okupili svi lideri Balkana, ali je prvo došla u našu prestonicu pa tek onda otišla tamo. Time je jasno pokazala da Srbija za Nemačku ima poseban značaj, ali da i ona ima prijateljski odnos sa predsednikom Vučićem. To je Srbiji donelo značajne investicije i ekonomsko poboljšanje. Vidimo da postoji želja za boljim odnosima, i u tom kontekstu može da se tumači poseta Rotove spomen-obeležju u Šumaricama – rekao je on.

Prisustvo na Balkanu

Istoričar dodaje da Berlin namerava da širi svoj uticaj na ovim prostorima, te da u tome leži potencijal za bližu saradnju sa Srbijom, koja bi nam i te kako mogla biti od koristi.

- Nemačka namerava da igra značajnu ulogu na Balkanu, i postoji momenat koji zabrinjava Berlin, a to je činjenica da u skorije vreme neće biti evropskih integracija. To znači da ovaj prostor neće biti integrisan u EU najverovatnije narednih 10 godina, što smo mogli da vidimo na sastanku u Sloveniji. Samim tim Nemci su poslali poruku da Balkan neće biti prepušten drugima kroz različite ekonomske projekte koje najavljuju, ali i kroz gest posete Šumaricama. Oni će ovde biti prisutni i računaju na savezništvo sa Srbijom kao najznačajnijem zemljom u regionu – kazao je Graovac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike