Vučić položio venac u Šumaricama: "Nećemo zaboraviti, decu su nam vodili na streljanje kao da ih vode na priredbu"

21.10.2021

08:33

0

Autor: M. M.

Moleban je počeo u 10.30 sati

Vučić položio venac u Šumaricama: "Nećemo zaboraviti, decu su nam vodili na streljanje kao da ih vode na priredbu"
Screenshot (3) - Copyright Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje molebanu u Šumaricama u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu.

Moleban je počeo u 10.30 sati, a u 11.00 će biti održan Veliki školski čas, muzičko-scenski program, saopštila je pres služba predsednika.

Printscreen Tanjug
 

Aleksandar Vučić položio je venac na spomenik streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Predsednik Srbije je na Instagramu podelio fotografiju uz opis: "Ne zaboravljamo"

- Čitava odeljenja naše dece vođena su na streljanje, kao da ih vode na školsku priredbu. Tu decu, decu Šumadije i Srbije, nikada nećemo zaboraviti. Neka je večna slava svim ubijenim junacima i neka večno žive Kragujevac i Srbija - naveo je predsednik.

 


- Osamdeset godina nezaborava. Ubijali su nedužne ljude, ubijali su nam decu. Čitava odeljenja naše dece vođena su na streljanje, kao da ih vode na školsku priredbu. Tu decu, decu Šumadije i Srbije, nikada nećemo zaboraviti. Neka je večna slava svim ubijenim junacima i neka večno žive Kragujevac i Srbija!

 

Srbija se danas seća srpskih žrtve u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan, pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije. 

Streljanje je bilo odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta. 

Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike