Nedelja usred srede: Brisel smiruje krizu na KiM, autobus uleteo na igralište, premijerka govorila u UN

29.09.2021

19:00

0

Skupština Srbije usvojila je Kodeks ponašanja koji predviđa i novčane kazne za poslanike ukoliko ga prekrše

Nedelja usred srede: Brisel smiruje krizu na KiM, autobus uleteo na igralište, premijerka govorila u UN
Nedelja usred srede - Copyright 24sedam/Goran Sivački, Katarina Mihajlović, Tanjug/Dragan Kujundžić

Već deseti dan Srbi mirno protestuju na barikadama na severu Kosova, a u obezbeđivanje situacije uključile su se i patrole Kfora. Petar Petković i Besnik Besljimi u Briselu razgovaraju sa Miroslavom Lajčakom, kako bi se našlo rešenje za odluku Prištine o privremenim tablicama.

Premijerka Ana Brnabić govorila je u Njujorku na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ove nedelje potresao nas je i događaj u Zemunu, kada je vozač na liniji 45 izgubivši kontrolu nad autobusom uleteo na igralište u Zemunu, povredivši jedno dete, a tom prilikom je uništio nekoliko automobila i udario u zgradu.

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama ustoličen je episkop budimljansko-nikšićki Metodije. Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Porfirije.

Barikade i dalje na severu KiM, Brisel se uključio u rešavanje problema

Dok Srbi već deseti dan i po kiši i po noći mirno protestuju na barikadama na Jarinju i Brnjaku, specijalci kosovske policije stražare, a od pre dva dana pridružile su im se i patrole Kfora. Srpska vojska postavila je u blizini administrativnog prelaza četiri oklopna vozila, dajući Srbima na severu KiM do znanja da je država uz njih.

24sedam/Goran Sivački
 

Iz sveta stižu poruke da situacija mora da se reši i tenzije spuste. U Briselu su zato danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i Besnik Besljimi, kao pregovarači u ime Beograda i Prištine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je danas u poseti Prištini i Beogradu, izjavila je nakon sastanka sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem da Beograd i Priština moraju da rade na konstruktivnom dijalogu kako bi rešili situaciju na severu KIM.

Blokade su odgovor na potez Prištine koja je odlučila da na Kosovu na automobile sa srpskim registarskim tablicama stavlja privremene tablice.

Premijerka Ana Brnabić u UN o Kosovu i drugim gorućim temama

Premijerka Srbije Ana Brnabić, obraćajući se u Ujedinjenim nacijama, istakla je da joj je generalni sekretar UN Antonio Guteres prilikom razgovora u Njujorku rekao da za Svetsku organizaciju Kosovo nije država, zbog čega je taj razgovor bio posebno značajan za našu zemlju. Dodala je da je sa Guteresom razgovarala i o Agendi o održivom razvoju i globalnoj borbi protiv pandemije kovida 19. Ona je istakla i činjenicu da je Srbija zemljama u okruženju donirala 230.000 vakcina, kao i više od 1.000.000 doza državama širom sveta. 

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Brnabićeva je naglasila da održavanje mira u južnoj srpskoj pokrajini najviše zabrinjava, te da smo svedoci stalnog povećanja broja napada na Srbe, njihovu imovinu i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Istakla je da, uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, Srbija ostaje snažno opredeljena za iznalaženje rešenja na bazi kompromisa koje će obezbediti trajan mir i stalnost. 

Podsetila je da je prošlo skoro devet godina od postizanja Briselskog sporazuma, a da osnivanje Zajednice srpskih opština još nije čak ni počelo, te je apelovala još jedanput na međunarodnu zajednicu da čvrsto insistira na tome da Priština počne da sprovodi sve postignute dogovore.

Gradski autobus uleteo na igralište, povređena devojčica

Vozač autobusa (72) izgubio je kontrolu nad vozilom i uleteo u parkić u Zemunu, udarivši pritom i dva parkirana automobila. Tom prilikom povređeno je šest osoba, petoro putnika i dvogodišnja devojčica koja se igrala u parku. Vozaču je određen pritvor do 30 dana nakon saslušanja u Trećem osnovnom tužilaštvu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Povređena devojčica nije životno ugrožena, ali je zbog težine povreda zadržana na intenzivnoj nezi na Dečjoj klinici u Tiršovoj. Troje dece takođe je pregledano u Tiršovoj i potom pušteno na kućno lečenje. Dvoje odraslih putnika zbrinuto je u Zemunskoj bolnici, ali nisu životno ugroženi.

Otac povređene devojčice posvedočio je da je u šoku jer je gledao kako mu dete leti od udarca.

Poslanici će morati da se ponašaju po kodeksu, inače ode pola plate

Skupština Srbije usvojila je izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika kojima se uvode i novčane kazne za njegovo kršenje. Narodni poslanik kome je izrečena opomena kažnjava se novčanom kaznom u visini 10 odsto osnovne plate poslanika, a poslanik kome je izrečena javna opomena ostaće bez polovine plate. Do sada su postojale samo opomena i javna opomena za kršenje kodeksa.

Ustoličen vladika Metodije

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama održana je ceremonija ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. Svečana liturgija završena je oko 11 sati pokličom "dostojan". 

Printscreen/HramTV
 

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Porfirije. Ispred manastira se okupio veliki broj vernika, koji su za ovu priliku postavili srpsku zastavu rekordnih dimenzija.

Korona ne posustaje, moguće uvođenje kovid propusnica ili strožih mera

Sve je spremno za kovid propusnice, ali se još razgovara o tome da li će biti uvedene, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je istakla da su kovid propusnice samo način da nekako motivišu mlade ljude da se vakcinišu, jer je jedini odgovor na pandemiju - vakcinacija. Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon izjavio je da ukoliko se ne uvedu kovid propusnice, jedino preostaju restriktivne mere.

Preminuli novinar Miloš Vasić i čuveni plastični hirurg Miodrag Colić

Novinar Miloš Vasić preminuo je u Beogradu u 74. godini posle duge i teške bolesti. U novinarstvo je uplovio 1969. godine, a bio je jedan od osnivača nedeljnika "Vreme", gde je proveo tri decenije. Autor je i više knjiga. 

Čuveni lekar Miodrag Colić preminuo je u 64. godini. Bio je svetski priznat specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, sa više od 30 godina iskustva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike