Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte: Nećemo da dozvolimo poniženje Srbije i njenih građana

27.09.2021

13:06

0

Autor: 24sedam

Predsednik Vučić je ovom prilikom objasnio poziciju Srbije.

Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte:  Nećemo da dozvolimo poniženje Srbije i njenih građana
Copyright Printscreen/Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadore zemalja članica Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je ovom prilikom objasnio poziciju Srbije.

- Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Vučić.

Ovo je prvi sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte od sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, od kada je Srbija zatražila povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije i hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum u pravnom prometu.

Predsednik Srbije je tada, obraćajući se medijima preneo više odluka, zaključaka, predloga i preporuka, među kojima i da je tog jutra razgovarao sa ambasadorima najmoćnijih zapadnih zemalja, ambasadorima Kvinte, o tome kako bi trebalo da izgleda "tobožnje kompromisno rešenje".

- Odbio sam to rešenje jer nije kompromisno već je rešenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji oni zaboravili, ali bi uveli 20-30 odsto mera. Dobio sam za odbijanje saglasnosti Saveta. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina i ne možete da razgovarate tako sa Srbijom, poručio je tada Vučić i naglasio da Savet za nacionalnu bezbednosti smatra neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i pozivaju na deeskalaciju tenzija.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike