Pripadnici KFOR-a stigli na Jarinje: Preuzimaju kontrolu na administrativnim prelazima?

27.09.2021

10:37

0

Autor: I. P.

U pitanju su američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije na Kosovu

Pripadnici KFOR-a stigli na Jarinje: Preuzimaju kontrolu na administrativnim prelazima?
Copyright Youtube printscreen

Vojnici Kfora pojavili su se pre oko sat vremena u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

U pitanju su američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije Kfora na Kosovu, prenosi Kosovo online.

Ne zna se još uvek da li su na Jarinje stigli kako bi "zamenili" prištinske specijalce i da li ovo znači da će oklopna kosovska policija da se povuče. 

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije danas su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federićijem i razgovarali o situaciji na severu nakon jednostranih poteza Prištine i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopstenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir.

- Još jednom pozivamo građane da ostanu suzdržani i nasedaju na provokacije, mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Komandant Kfora je rekao da se Kfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas da je zajedno sa ministrom policije Đeljaljom Svečljom imao sastanak sa komandantom Kfora na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, ali da nema informaciju da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije, kako su naveli pojedini albanski mediji.

- Ja i ministar unutrašnjih poslova ne donosimo političke odluke, ali na osnovu informacija koje dobijamo, Kfor kontroliše situaciju. Otvoreni smo za razgovore. Razgovarao sam i sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom i nisam obavešten da će Kfor intervenisati na severu, rekao je Kurti.

Pojedini mediji u Prištini objavili su da će Kfor danas kasno po podne intervenisati na severu KiM.

Portal "Reporteri" tvrdi da će, nakon što Kfor preuzme kontrolu nad administrativnim prelazima, specijalne jedinice kosovske policije biti povčene, a putevi deblokirani.

Situacija na prelazima koji su danima blokirani kamionima i teškim mašinama je trenutno mirna, ali napeta

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike