Patrijarh poručio iz Berana: Svako ko krene na Crkvu biva poražen

26.09.2021

10:58

0

Autor: J. S. J.

Patrijarh je poručio da Crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemal?sko blato.

Patrijarh poručio iz Berana: Svako ko krene na Crkvu biva poražen
Patrijarh Porfirije u Beranama - Copyright Printscreen/YouTube

Patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budmljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranu i poručio da da svako ko krene na Crkvu biva poražen. 

 
Episkop Metodije ustoličen je pokličima "dostojan" od mnogobrojnog naroda, građana, predstavnika vlasti, poslanika i predstavnika društvenog i javnog života. 
 
-U crkvi nema granica, nema ništa pojedinačno, sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u Bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno -poručio je patrijarh Porfirije. 
 
Patrijarh je poručio da Crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemal?sko blato. 
 
-Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na Crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada - naveo je poglavar SPC. 
 
Poželevši dobrodošlicu svima u manastir Ðurđevi stupovi, kako je rekao, svetinju Nemanjićku, u "ovoj zemlji u koji su duboki koreni Vasojevića, u zemlju iz koje je iz tih korona izraslo stablo sa bogatom krošjom i plodovima stablo koje je definisano najuzvisenijim duhovnom, ali i nacionalnim dometima narod, a koji pripada SPC i srpskom pravoslavnom narodu". 
 
U suštini, poručio je, to znači da su svesni samih sebe, koji poznaju ko su, šta su, koji znaju odakle su i koji znaju koji im je cilj. 
 
-Ali baš zato bivaju kao narod jevanđelski i hrišćanski sposobni da mogu u istoj meri i na isti način kako poštoju sebe da prepoznaju vole i poštuju drugog...bilo da se radi o žiteljima i građanima jedne te iste države i bez obzira kojem narodu pripadaju, da li su Bošnjaci, Crnogorci ili Hrvati- rekao je patrijarh. 
 
Oni su, poručio je da su oni otvoreni za drugog i drugačije, čak i kada se na drugi način mole Bogu. 

 

Printscreen / Youtube
 

Ponovio je da "u Crkvi nema granica, nema ništa pojedinačno, sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno". 
 
Patrijarh je istakao da Crkva nije tu da rešava socijalne i druge, pa i političke probleme i da bi učestvovala u raspravama i nadmetanjima u tome ko je u pravu. 
 
-Crkva je celina, Crkva je saborna sve što se ne razume međusobno, sve ono šsto se zamera jedno drugom i suprotstavlja jedno drugom, u Crkvi Hristovoj u Bogu ima šansu da se susretne i da bude jedno -naveo je poglavar SPC. 
 
Ukazao je da naročito postoje oni koji ne razumeju šta je Crkva, koji misle da je to, kako je rekao, politička partijska organizacija. 
 
-Oni koji misle da su Crkva kao i oni u najmnju ruku su se prevarili i prevareni su, ali imaju šansu da u Hristu pronađu sebe, a to je opet stvar njihova i njihovog odnosa sa Bogom - rekao je Porfirije. 
 
Istakao je da Crkva nema ambicije, jer ako ima, kaže, izdaje sebe, onda nije Hristova i ona, kazao je, ne može da zameni bilo koju političku stranku. 
 
Poručio je da je Crkva u ovom svetu zbog toga što je religijsko biće, koje ima najsuštastveniju potrebu za Bogom, svesna da ima svoj početak, ali neće imati svoj kraj. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike