Patrijarh Porfirije: Iz manastira u Jasenovcu podizaće se molitve za nevine žrtve

10.09.2021

09:54

0

Autor: Nikola A.

Porfirije je rekao da je molitva pamćenje, ali i sećanje na budućnost

Patrijarh Porfirije: Iz manastira u Jasenovcu podizaće se molitve za nevine žrtve
Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, kao veoma važno što ćemo imati manastir u Jasenovcu odakle će se 24 sata dnevno podizati molitva za nevino nastradale žrtve, kao i da na drugoj obali Save, preko puta, imamo memorijalni centar i muzej žrtvama genocida.

Porfirije je zahvalio predsedniku Srbije Vučiću i episikopu pakračko-slavonskom Jovanu, kao i direktoru muzeja Dejanu Ristiću za veliku brigu i trud koji pokazuju kada je reč o sećanju na sve žrtve našeg naroda u 20. veku, a naročito za one koji su postradali nevino na najmonstrozniji način, od ustaške ruke u logoru Jasenovac.

Pročitajte još:

– Podvukao bih samo reč svetilište, koju je upotrebio predsednik Vučić, to je prava reč koja opisuje mesta stradnja. Mnogo puta sam bio ne samo u Jasenovcu nego i na drugim mestima stradanja našeg naroda, Jadovnu i drugim i imao sam utisak da sam ušao u jednu sasvim drugačiju zonu postojanja, mističnu zonu. I u tom smislu ta mistična zona Jasenovca i drugih mesta stradanja ljudi, su metafizički prostor. I zbog toga to i jeste svetilište – naglasio je patrijarh.

Dodao je da zato ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne ženski manastir odnosno svetilište, za one koji su tu postradalli, ali i one koji su činili zločine, pa i one koji tamo dobrom voljom idu ili nemaju dobru volju u odnosu na to mesto.

Iz tog manastira se, kako je rekao patrijarh, 24 sata dnevno podiže molitva za nevine žrtve i mir među ljudima, ali i one koji su činili takve zločine i tako se ispisali iz svakog naroda.

Ti ljudi, dodaje, ne pripadaju ljudskom rodu i ne mogu da se uporede ni sa beslovesnim svetom – životinjama, pa zbog toga ništa bolje na tom mestu nije moglo da bude nego manastir, kao mesto molitve.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Porfirije je rekao da je molitva pamćenje, ali i sećanje na budućnost, na ono zbog čega nas je Bog stvorio, a to je da učestvujemo u svemu onome što je njegovo i da budemo njemu podobni.

– Ko nema tu vrstu sećanja i molitveno obraćanje Bogu u tom ključu, taj ne može poštovati sebe niti prepoznati drugog i otuda reke mržnje susrećemno na svakoj strani sveta. Ali, da se to pamćenje nikada ne pretvori u zlopamćenje, nego da kroz molitveno pamćenje lečimo svoje rane.

Porfirije je poručio da treba da da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.

Velika je stvar da imamo manastar u Jasenovcu, memorijalni centar na drugoj obali Save i muzej žrtava genocida, pošto samopoštovanje čini svaki zreo narod, pošto bez te pretpostavke nije moguće prepoznati i poštovati drugoga i učiniti prvi korak u odnosu na drugoga, naveo je Porfirije.

– Neka Bog da snage da još više i efikasnije činimo ono što je u ovom ”ključu”, jer je to jedan od snažnih i velikih pokreta širokih i efikasnih puteva da gradimo dobro i mir, baš rečima patrijarha Germana – pamtimo, ne zaboravljamo, ali uvek hoćemo da praštamo svima kao što i druge molimo da praštaju na svemu u čemu mi nismo bili ljudi u odnosu na njih – poručio je patrijarh.

Episikop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reč koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.

Kaže da Jasenovac nikad i niko oslobodio nije, već da je to bio proboj logoraša 22. aprila 1945. godine.

Podseća da je njegov prethodnih vladika Sava 2000. godine tu crkvu proglasio za manastir.

– Ogroman trud je usledio kada su došle monahinje iz manastira Beška sa Skadarskog jezera 2016. godine, kada je Jasenovac pohodio i carigradski patrijarh, od kada je manastir konačno počeo da živi. Sada smo na novom pragu, kada se ogromnom ljubavi i pomoći Republike Srbije prvi put, jer je ranije sprečavano podizanje hrama koji je bio prva žrtva Jasenovca, pošto su logoraši prvi zadatak imali da sruše prelepi hram koji je nekada bio u Jasenovcu. Posle 30 godina dobijena dozvola za obnavljanje hrama, koji je podigunut posle 40 godina i u svojoj obnovi bio je hram – mučenik.

Vladika Jovan je zahvalio svim ljudima koji su imali toliko poštovanja da taj hram ne sruše u ratu ni 1991. ni 1995. godine, i na onome zbog čega je taj hram postati konačno manastir sa svim što mu manastiru treba, da bi se u njemu Bogu molilo i kadili grobovi mučeniuka.

Pročitajte još:

– I da primi sve da se poklone senima mučenuika, da se širi reč patrijarha Germana – da praštati moramo a zaboraviti ne smemo. Hvala predsendiku i patrijarhu Porfiriju što je prvo došoa svom narodu na Baniju i u Jasenovac i pokazao da je pravi naslednik Germana i nosilac njegove poruke nezaborava i praštanja – naglasio je vladika Jovan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike