24 sedam saznaje: Zbog čega se osnivaju offshore firme u poreskim rajevima i zašto je Gojko Đilas izabrao baš Delaware

29.11.2020

20:10 >> 07:16

0

Svetsko iskustvo nam govori da u najčešćem broju slučajeva novac koji dolazi na te račune nije legalan

24 sedam saznaje: Zbog čega se osnivaju offshore firme u poreskim rajevima i zašto je Gojko Đilas izabrao baš Delaware
Copyright Foto:24sedam/Printscreen

Ofšor-kompanija (offshore) je firma koja je registrovana izvan zemlje u kojoj posluje ili u kojoj se nalaze njene glavne kancelarije, navedeno je u svim definicijama biznis pojmova.

Takve kompanije se najčešće osnivaju zbog poreskih ili drugih pogodnosti. Termin je ponovo dospeo u žižu interesovanja nakon objavljivanja “Panamskih papira”, koji su otkrili da su brojni svetski lideri i poznate ličnosti osnivali takve firme. Međutim, poslovanje preko ofšor-kompanija samo po sebi nije nezakonito, ali je daleko od moralnog ukoliko ste vi sami ili neko iz vaše familije na javnoj ili političkoj funkciji.

Pojam ofšor-kompanija u početku je označavao firmu koja se nalazila na ostrvu ili blizu obale, a danas je reč o opštem pojmu koji se koristi u međunarodnom poslovanju i koji obuhvata sve kompanije koje se osnivaju izvan zemlje, primarno radi korišćenja poreskih olakšica, navedeno je u rečniku biznis pojmova.

Pexels/Markus Winkler

Osnivanje kompanija nije nezakonito i mnogi biznismeni to koriste kako bi sebi omogućili što manje poreze i tako uštedeli ogromne količine novca koji bi prihodovala država u kojoj posluju. U svakom slučaju, oni posluju legalno ako je novac koji je došao na te račune legalan.

Svetsko iskustvo nam govori da u najčešćem broju slučajeva novac koji dolazi na te račune nije legalan ukoliko se kao vlasnici firme pojavljuju političari ili članovi njihovih porodica. Gotovo u 99% slučajeva novac koji dolazi na račune stečen je raznim kriminalnim delovanjem, najčešće zloupotrebom funkcije i krađom kada su političari u pitanju.

Pixabay

Prošlogodišnji biznis forum je posebnu temu posvetio ofšor poreskim rajevima. Na marginama foruma glavna tema koja je postidela korumpirane političare je bilo pitanje mlade aktivistkinje “Ako već kradete od građana koji su vas izabrali da im poboljšate život, zbog čega na ukradeni novac ne platite porez nego i na taj način hoćete da oštetite vašu državu od koje ste ukrali“.

Baš ovo pitanje možda treba postaviti rođenom bratu bivšeg gradonačelnika Beograda.

Nakon saznanja da je brat bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa posedovao kompaniju u Američkoj državi Delaver (Delaware), koja je najpoznatiji svetski raj za lopove, krijumčare, kriminalce i korumpirane političare baš za vreme njegovog upravljanja srpskom prestonicom, niko iz pomenute porodice se nije oglasio.

Foto:24sedam/Prinstcreen

Podsećamo, samo firma u registrovana u Delaveru pod nazivom Comodos corporation LLC u čijem je predstavništvu u Srbiji Gojko Đilas bio jedni zastupnik od 2006 -2009 godine, jedan je od primera kako se izbegavalo plaćanje poreza.

24Sedam Vam prikazuje vilu sedišta kompanije u Vilmingtonu na adresi gde je bila i kompanija povezana sa Gojkom Đilasom. Vlasništvo nad vilom nažalost nismo uspeli da utvrdimo, ali smo saznali da agencija koja prodaje vilu u Americi zgradu procenjuje na 3 miliona evra.
Džejk Bernstajn, istraživački novinar i autor knjige “Tajni svet” o “Panamskim papirima” kaže za “Biznis insajder” da je uspostavljanje fantomskih firmi, veoma lako.

Foto:24sedam

– Možete da odete na mesta kao što su Britanska Devičanska ostrva ili Delaver, mesta koja imaju stroge zakone po kojima oni neće otkriti ko je korisnik i vlasnik (kompanije) i na tim mestima vam dodaju slojeve različitih aspekata anonimnosti. Na primer, mogli biste imati lažne direktore ako platite malo više, pa će se neko pretvarati da je javno lice ove kompanije – kaže Bernstajn.

Po podacima Poreske uprave Amerike procena je da se u Delaveru godišnje prikrije i utaji 300 milijardi američkih dolara. Kako kažu najčešće je to novac svetskih i evropskih korumpiranih političara koji svoje bogatstvo sklanjaju daleko od očiju naivnih birača kojima u svojim državama pričaju bajke.

Vilmington, Delaver/ Youtube printscreen

Penzionisani poreski policajac za naš portal objašnjava zbog čega je kompaniji iz poreskog raja potrebno predstavništvo u Srbiji.

– Da neko pravno lice iz poreskog raja osnuje predstavništvo u koliko-toliko tada pravno uređenoj državi je ravno čudu. Tog momenta otkrivate identitet i zapravo priznajete vašoj poreskoj upravi da van vaše zemlje imate kompanije koje služe za pranje para i izbegavanje poreza. Takoreći, podsmevate se državi u lice i samo su vas tada najmoćnije političke figure mogle spasiti zatvora ili kazne. Sa druge strane objasniću vam zbog čega bi se neko odlučio na ovaj potez. Po zakonu o privrednim društvima iz 2006. privredna društva registrovana van države nisu mogla da imaju bankovne račune u domaćim bankama pa je to na primer vlasniku firme predstavljalo opterećenje da nelegalne milione vrati u Srbiju, ali sada žargonski rečeno „oprane i legalne“. Kako bi novac uplatili na bankovne račune u zemlji, jer je fizičko unošenje tolikih miliona avionima i kamionima bilo rizično, bilo je neophodno osnovati predstavništvo firme iz poreskog raja, ali je takođe poreska uprava morala sve uplaćene milione da oporezuje po našim zakonima. Pitanje je da li je ova aktivnost rođenog brata tadašnjeg gradonačelnika i najmoćnijeg političara Srbije uopšte i bila podvrgnuta kontroli poreske uprave. To je već tema kojom bi trebalo da se bave istražni državni organi, objašnjava sagovornik 24sedam.

Proverom u privrednom registru Američke savezne države Delaver može se saznati da uplatom od 100.000 američkih dolara vlasniku firme može biti garantovana potpuna anonimnost i ne postoji zakon koji može naterati vlasti Delavera da otkriju ko stoji iza kompanije i ako se otkrije da je učinjeno teško krivično delo pa čak finansirana trgovina narkoticima ili finansiranje terorizma

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike