Turkovićeva protiv srpske investicije u "Buk Bijelu": Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat

17.05.2021

14:31

0

Dodala je da je BiH spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana

Turkovićeva protiv srpske investicije u "Buk Bijelu": Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat
Copyright Youtube printscreen

Povodom postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu “Buk Bijela” na Drini, nakon zajedničke sednice vlada Republike Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu, reagovali su ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković i Denis Zvizdić, prvi zamenik predsedavajućeg ZDP BiH tvrdnjama da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat, odnosno da ignoriše Savet ministara BiH.

Turkovićeva tvrdi da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat, jer on nema saglasnost države BiH.

-Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane ”Buk Bijela”, koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo da rizikuju ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusedskim odnosima, navela je Turkovićeva, preneli su sarajevski mediji.

TANJUG/ TANJA VALIC

Dodala je da je BiH spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana, ali samo uz, kako navodi, poštovanje Ustava, zakona i institucija države BiH.

Turkovićeva je pozvala vlast u Srbiji da, kako je navela, “saradnju vrate u međudržavne i u okvire deklarisanih stavova o međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Ovim povodom oglasio se i Zvizdić koji je u objavi na svom tviter nalogu napisao da je Vlada Srbije potpuno ignorisala Savet ministara, što je, kako smatra, “jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabeležen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja”.

TANJUG/ TANJA VALIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Istočnom Sarajevu da je Srbija u projektu izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” nastupila kao strani investitor i sve uradila kako bi investicija bila pravno zaštićena.

Na pitanje novinara zašto se o projektu hidroelektrana nije razgovaralo sa centralnim vlastima BiH u Sarajevu, Brnabić je rekla da je Srbija u celom projektu nastupila kao strani investitor i uradila analizu svih dokumenata, kako bi investicija bila pravno zaštićena.

Ona je podsetila da je u poslednjih 20 godina na teritoriji BiH izdato oko 280 različitih koncesija, navodeći da su to činili ili entiteti ili kantoni.

-Ni u jednoj od ovih koncesija nije postojao nijedan problem, rekla je Brnabićeva i dodala da ukoliko bi se ispostavilo da je investicija iz Srbije problematična onda bi i sve prethodne bile problematične, što bi dovelo do pravne nesigurnosti.

TANJUG/ TANJA VALIC

Premijer RS Radovan Višković odbacio je primedbe iz BiH da se hiodroelektrane grade “iza leđa” zvaničnog Sarajeva.

-To nije nadležnost državnog nivoa. Granica između Srbije, Crne Gore i BiH nije Drina u Brodu na Drini, nego je to isključivo teritorija RS, i koncesije na tom prostoru su isključivo u nadležnosti Komisije za koncesije RS. Iz te činjenice apsolutno Vlada Srbije nije imala potrebu da razgovara ni sa kim drugim osim s Vladom RS, bio je izričit Višković.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je i da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Ona je, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno Buk Bijela, auto-puta Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodroma Trebinje.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike